Home / Ειδήσεις / Μπαράζ αποσύρσεων φαρμάκων στην αγορά “βλέπουν” οι φαρμακευτικές
Μπαράζ αποσύρσεων φαρμάκων στην αγορά "βλέπουν" οι φαρμακευτικές

Μπαράζ αποσύρσεων φαρμάκων στην αγορά “βλέπουν” οι φαρμακευτικές

Στάση αναμονής τηρούν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις ενόψει των νέων μέτρων που φέρνει το υπ. Υγείας όσον αφορά την αξιολόγηση των νέων φαρμάκων που μπαίνουν στην ελληνική αγορά, και κυρίως την αλλαγή του καθεστώτος για την ένταξη στον κατάλογο αποζημιούμενων σκευασμάτων (θετική λίστα).

Στελέχη που γνωρίζουν καλά το χώρο του φαρμάκου αναφέρουν στο Capital.gr πως οι “παρενέργειες” από το τέλος εισόδου των θεραπειών (ύψους 25% με αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2017), που θέσπισε ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός, την αναθεώρηση της λίστας των ακριβών φαρμάκων που ήδη αποζημιώνονται, σε συνδυασμό με τις υψηλές απαιτήσεις για την κάλυψη του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων (που φέτος αναμένεται να αγγίξει το ένα δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις του χώρου), θα φανούν από την επόμενη χρονιά, κάνοντας παράλληλα λόγο για “μπαράζ αποσύρσεων”- και μάλιστα άμεσα- από όσες φαρμακευτικές κρίνουν ασύμφορη την κυκλοφορία των προϊόντων τους.

Ήδη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, από το βήμα του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Υγείας του Τομέα Οικονομικών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ανέφερε πως το 60% των ελληνικών παραγόμενων φαρμάκων είναι ζημιογόνα και κινδυνεύουν με απόσυρση και υποκατάσταση από άλλα εισαγόμενα ακριβά πρωτότυπα. Ο πρόεδρος της ΠΕΦ μίλησε για δραματικές μειώσεις τιμών που, σε σχέση με το 2009, είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερες κατά 69% στα γενόσημα, 30,5% στα off patent (σκευάσματα εκτός πατέντας) και 22,5% στα on patent (σκευάσματα που προστατεύονται από πατέντα). Ειδικά στο τελευταίο δελτίο τιμών, όπως είπε, 237 γενόσημα φάρμακα μειώθηκαν κάτω από το 65% της χαμηλότερης τιμής του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Το αρνητικό κλίμα στην αγορά του φαρμάκου επιβεβαιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, που αναμένει τη σύσταση της επιτροπή αξιολόγησης και αποζημίωσης (το νομοσχέδιο οδεύει προς ψήφιση) και τη θέσπιση μέχρι τον επόμενο Ιούνιο του οργανισμού αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας (HTA).

Τα βασικά κριτήρια που θα χρησιμοποιούνται από την επιτροπή για την αξιολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων είναι το κλινικό όφελος (όπως αυτό αποτιμάται λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της νόσου, την επίδραση πάνω στους δείκτες θνητότητας και νοσηρότητας), η σύγκριση με τις ήδη διαθέσιμες αποζημιούμενες θεραπείες φαρμακευτικών προϊόντων, ο βαθμός αξιοπιστίας των δεδομένων των κλινικών μελετών, ο λόγος κόστους και αποτελεσματικότητας και τέλος η επίπτωση στον προϋπολογισμό.

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν πως από εδώ και στο εξής ο παράγοντας “κόστος” θα είναι καθοριστικός για την αποζημίωση των φαρμάκων από τα ταμεία. Επειδή πρόκειται κατά βάση για ακριβές θεραπείες, η μη ένταξη στη λίστα αποζημίωσης οδηγεί στη μη διάθεση των προϊόντων στην αγορά.

Παράλληλα, τα φάρμακα που τελούν σε περίοδο προστασίας και έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας, θα εντάσσονται στην κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων, μόνον εφόσον αποζημιώνονται τουλάχιστον στα 2/3 των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κυκλοφορούν (τα κράτη στα οποία κυκλοφορούν δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα) και από τα ανωτέρω κράτη που αποζημιώνουν το φάρμακο, τουλάχιστον τα μισά να διαθέτουν μηχανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης (Αυστρία, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και Φινλανδία).

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …