Home / Ειδήσεις / Παγκόσμια μέρα των αστεροειδών, 30 Ιουνίου
Παγκόσμια μέρα των αστεροειδών, 30 Ιουνίου

Παγκόσμια μέρα των αστεροειδών, 30 Ιουνίου

Η Παρασκευή 30 Ιουνίου έχει ορισθεί ως παγκόσμια μέρα των αστεροειδών για το 2017. Περισσότερες από 700 εκδηλώσεις θα διοργανωθούν σε 190 χώρες, με στόχο να ευαισθητοποιηθεί η ανθρωπότητα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διάστημα.
Η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πτώση ενός σχετικά μικρού αστεροειδούς, μεγέθους περίπου 40 μέτρων, ήταν αυτή της 30ής Ιουνίου 1908, που ισοπέδωσε πάνω από 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα -ευτυχώς ακατοίκητου- δάσους στην Τουγκούσκα της Σιβηρίας, μία έκταση περίπου όση καταλαμβάνει μια μεγάλη πόλη. Μπορεί κανείς να φαντασθεί τι θα είχε συμβεί αν ο αστεροειδής ήταν μεγαλύτερος και είχε πέσει σε κατοικημένη περιοχή…
Τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν από το 2016 την καθιέρωση μιας διεθνούς ημέρας ενημέρωσης για τους αστεροειδείς και για την ανάγκη της έγκαιρης λήψης μέτρων (τεχνολογικών και άλλων), που θα αποτρέψουν μια δυνητική απειλή, η οποία θα μπορούσε να εξαφανίσει ακόμη και τον ανθρώπινο πολιτισμό.
Στις φετινές εκδηλώσεις συμμετέχουν οι μεγάλες διαστημικές υπηρεσίες (ESA, NASA, JAXA κ.α.). Οι οργανωτές, κυρίως αστροναύτες και επιστήμονες, με κεντρικό πρόσωπο τον αστροφυσικό και κιθαρίστα των Queen δρα Μπράιαν Μέι, οι οποίοι ξεκίνησαν την πρωτοβουλία τους από το 2014, έδωσαν στη δημοσιότητα μία διακήρυξη (100x Asteroid Declaration), με την οποία καλούν τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει κατά 100 φορές τις έως τώρα προσπάθειές της για την ανίχνευση των αστεροειδών.
Είναι ενδεικτικό ότι, προ ημερών, ένας από τους διοργανωτές και κορυφαίος αστροφυσικός, ο καθηγητής ‘Αλαν Φιτζσίμονς του Πανεπιστημίου Queen του Μπέλφαστ της Β.Ιρλανδίας, προειδοποίησε ότι το χτύπημα ενός αστεροειδούς δεν είναι θέμα αν θα συμβεί, αλλά πότε.
Έως σήμερα έχουν ανιχνευθεί πάνω από 1.800 δυνητικά επικίνδυνα ουράνια σώματα, που οι τροχιές τους μπορεί να διασταυρωθούν με της Γης. Αλλά πολλά άλλα υπάρχουν και δεν έχουν εντοπισθεί ακόμη, με συνέπεια να μην μπορεί να αποκλεισθεί ο κίνδυνος μιας ολέθριας έκπληξης.
«Οι αστρονόμοι βρίσκουν κοντινούς αστεροειδείς κάθε μέρα και οι περισσότεροι είναι ακίνδυνοι. Αλλά υπάρχει πάντα η ποθανότητα η επόμενη Τουγκούσκα να μας καταλάβει εξαπίνης. Μολονότι είμαστε πια πολύ καλύτεροι στο να βρίσκουμε μεγαλύτερους αστεροειδείς, αυτό δεν μας ωφελεί αν είμαστε απροετοίμαστοι να κάνουμε κάτι γι’ αυτούς», ανέφερε ο Φιτζσίμονς.
Ήδη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), με αφορμή την μέρα των αστεροειδών, ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο που θα παρατηρεί το νυχτερινό ουρανό αποκλειστικά για τέτοιες απειλές. Μελλοντικά θα αναπτυχθεί ένα δίκτυο τέτοιων τηλεσκοπίων.
Παράλληλα, η ESA και η NASA σχεδιάζουν αποστολές σε αστεροειδείς τα επόμενα χρόνια, για να δοκιμάσουν νέες τεχνολογίες «χειραγώγησής» τους, σε περίπτωση που χρειασθεί στο μέλλον.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …