Home / Ειδήσεις / Από τον Φεβρουάριο έρχεται το e-περιουσιολόγιο
Από τον Φεβρουάριο έρχεται το e-περιουσιολόγιο

Από τον Φεβρουάριο έρχεται το e-περιουσιολόγιο

Περισσότεροι από 8.500.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά από τον Φεβρουάριο του 2017 το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο με στοιχεία από το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Βήματος της Κυριακής”.
Για πρώτη φορά θα δηλωθούν και τα μετρητά που έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες (ακόμα και κάτω των 100 ευρώ), ενώ η δήλωση αυτή θα υποβάλλεται μόνο όταν υπάρχουν αλλαγές.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η κυριακάτικη εφημερίδα, σύμφωνα με το σχέδιο του περιουσιολογίου που βρίσκεται στην κατοχή της, προβλέπεται ότι φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κληθούν να συμπληρώσουν για πρώτη φορά ένα ειδικό ηλεκτρονικό έντυπο, όπως το σημερινό “πόθεν έσχες”, με προσυμπληρωμένα όλα τα στοιχεία που είναι ήδη γνωστά στην εφορία. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα δηλώσουν οι ίδιοι, ώστε στο μέλλον να μπορούν να δικαιολογήσουν την όποια μεταβολή της περιουσίας τους.
Αφού ελέγξουν τα προσυμπληρωμένα στοιχεία -ακίνητη περιουσία, αυτοκίνητα, δηλωθέν εισόδημα, ενοίκια, δάνεια, σκάφη κ.λπ.- οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσθέσουν ό,τι λείπει από τη δήλωση και έχει κάποια αξία, όπως πίνακες, οικογενειακά κειμήλια, αντίκες κ.λπ.
Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντα του οικονομικού υπουργείου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν όλα τα μετρητά που έχουν στα χέρια τους, ακόμη και το ένα ευρώ. Ως και παλιά όπλα και τιμαλφή θα πρέπει να δηλωθούν στο περιουσιολόγιο, αλλά στο υπουργείο δεν έχουν καταλήξει ακόμη από ποια αξία θα δηλωθούν και ποιος θα τα εκτιμήσει.
Τέλος, όσον αφορά την τροποποίηση του περιουσιολογίου, αυτή θα γίνεται όταν κάποιος αποκτά ή μεταβιβάζει κάποιο ακίνητο, έστω και αν αυτό έχει δηλωθεί στο Ε9. Ωστόσο αυτό δεν θα συμβεί και με τα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος από την εργασία και τα δηλώνει κάθε χρόνο στη φορολογική του δήλωση, μιας και το σύστημα Taxis θα ενημερώνεται αυτόματα για αυτές τις μεταβολές.

 

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …