Αν το να ξεκινήσετε κάποιο είδος άσκησης συγκαταλέγεται στις αποφάσεις σας για το 2016, η μέθοδος Pilates μια πολύ καλή επιλογή, είτε έχετε γυμναστεί ξανά στο παρελθόν είτε αυτή είναι η πρώτη σας επαφή με την άσκηση.

Η μέθοδος Pilates στην Αμερική πριν από περίπου 100 χρόνια, από τον φυσιοθεραπευτή Joseph Pilates και ξεκίνησε ως μέθοδος θεραπείας για ανθρώπους που είχαν υποστεί μυικούς τραυματισμούς. Ο Pilates, γνωρίζοντας τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος, δημιούργησε μια μέθοδο άσκησης συνδυάζοντας βασικές αρχές της yoga και άλλων παραδοσιακών μεθόδων γυμναστικής από τη Δύση και την Ανατολή.

Αρχή της μεθόδου του είναι πως ο δυνατός κορμός συγκρατεί και στηρίζει σωστά όλο το σώμα. Έτσι οι ασκούμενοι με την Pilates αποκτούν δυνατή κοιλιά, ραχιαίους και γοφούς. Η μοναδική διαφορά στη μέθοδο αυτή, σε σχέση με άλλες τεχνικές και μεθόδους άσκησης είναι ότι δεν “φουσκώνει” το μυϊκό σύστημα, δεν επιβαρύνεται με αντιστάσεις και βάρη, αλλά τονώνεται και δυναμώνει μέσα από την ήπια φόρτιση με ελάχιστες αντιστάσεις (συνήθως με το σωματικό βάρος μας ή μικρές αντιστάσεις) σε κάθε μυϊκή διάταση.

Το pilates σας ταιριάζει αν:

• Αναζητάτε μια ήπια αλλά αποτελεσματική σωματική άσκηση
• Δεν σας αρέσει η γυμναστική μέσα από έντονες σωματικές επιβαρύνσεις
• Θέλετε να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας και να δείχνετε ψηλότεροι (ναι, με τις διατάσεις των μυών η μέθοδος Pilates επιτυγχάνει και αυτό το αποτέλεσμα)
• Θέλετε να μειώσετε το άγχος και την κούραση που νιώθετε καθημερινά
• Θέλεις να προλάβετε την οστεοπόρωση
• Υποφέρετε από χρόνιους πόνους και ταλαιπωρημένες αρθρώσεις

Τα χαρακτηριστικά της μεθόδου με δυο λόγια

Είναι η άσκηση που συνδυάζει τη μυϊκή δύναμη και την ελαστικότητα ταυτόχρονα και ισομερώς σ’ όλο το σώμα. Η ενέργεια παράγεται και κατανέμεται αρμονικά, προκαλώντας σωματική ευεξία. Μέσα από την εξάσκηση της μεθόδου, ο ασκούμενος αποκτά μια συνολική αντοχή και μπορεί να συνεχίσει -χωρίς κούραση- τις υπόλοιπες δραστηριότητες της ημέρας του ή να ασχοληθεί περαιτέρω με κάποιο σπορ.

Με το συντονισμό στην κίνηση που προσφέρει η μέθοδος Pilates το σώμα αποκτά “ποιότητα”, ευκαμψία και φυσική χάρη που τελικά αντανακλώνται στον τρόπο που ο καθένας στέκεται, κάθεται, περπατάει ή δουλεύει.

Πού μπορείτε να κάνετε Pilates

Εκτός από τα εξειδικευμένα κέντρα όπου γίνονται ατομικά μαθήματα Pilates με τη βοήθεια των ειδικών μηχανημάτων, σε πολλά γυμναστήρια γίνονται ομαδικά μαθήματα Pilates. Προτού γραφτείτε ζητήστε να κάνετε ένα δοκιμαστικό μάθημα για να διαπιστώσετε αν η σας αρέσει ο τρόπος που γίνεται η άσκηση και αν υπάρχει χημεία ανάμεσα σε σας και τον γυμναστή/τη γυμνάστρια.

Έχετε υπόψη σας: Είναι πολύ σημαντικό στο Pilates να υπάρχει λεπτομερής καθοδήγηση και διορθώσεις από το γυμναστή ώστε να εκτελούνται σωστά οι ασκήσεις. Ωστόσο επειδή ορισμένες από τις ασκήσεις είναι διαφορετικές από τις συνηθισμένες, μπορεί να χρειαστείτε 2-3 μαθήματα για να αντιληφθείτε πλήρως τους μύες που πρέπει να χρησιμοποιήστε και τη σωστή στάση του σώματος που πρέπει να έχει να έχετε.