Home / Ειδήσεις / Ευρεία σύσκεψη για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις υγειονομικές ανάγκες της χώρας
Ευρεία σύσκεψη για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις υγειονομικές ανάγκες της χώρας

Ευρεία σύσκεψη για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις υγειονομικές ανάγκες της χώρας

Η αξιοποίηση των εκπαιδευτικών δομών υγείας προς όφελος συνολικά της κοινωνίας, ήταν το θέμα ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αριστοτέλους την Τρίτη το μεσημέρι.

Στη σύσκεψη, εκτός από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, συμμετείχε ο Υπουργός Παιδείας, πλήθος εκπροσώπων από το χώρο των Επιστημών Υγείας, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων και συναρμόδιων φορέων, καθώς και δύο πρώην υπουργοί Υγείας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν τα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών των Σχολών, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και οι ιατρικές ειδικότητες, με στόχο τον προσανατολισμό στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τη συμμετοχή σε προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας/υπηρεσιών φροντίδας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την αειφόρο ανάπτυξη.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, έκανε λόγο για βαθύτατη οικονομική, πολιτική και αξιακή κρίση που «απειλεί να λεηλατήσει και να απομυζήσει όλα τα αιμοφόρα αγγεία της δημιουργικότητας αυτού του τόπου», αναδεικνύοντας την Παιδεία ως «μοχλό» οικοδόμησης πολιτών που θα είναι απαλλαγμένοι «από την υποκουλτούρα του υπηκόου». Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε κάλεσμα συνέγερσης στους πολιτικούς και πνευματικούς ανθρώπους, προκειμένου μέσα από τη διαβούλευση να επιτευχθεί η αξιοποίηση των εκπαιδευτικών δομών της Υγείας, με στόχο ένα ουσιαστικό και χρήσιμο αποτέλεσμα για το σύνολο της κοινωνίας. Στην ίδια κατεύθυνση, ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας, επισήμανε ότι είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ να συνδυαστεί με την εκπαίδευση στην γενική ιατρική, τονίζοντας ότι το κράτος πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση των ιατρών.
Τοποθετούμενος, ο καθηγητής Ιατρικής Αλέξης Μπένος χαρακτήρισε απαραίτητη την αξιολόγηση των ποσοτικών αλλά και ποιοτικών αναγκών των ιατρικών ειδικοτήτων, αφού εδώ και χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο των ειδικοτήτων σε υπεραριθμία και των ειδικοτήτων σε έλλειμμα.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως είναι απαραίτητος ένας «χάρτης» ο οποίος θα καταγράφει τις ανάγκες στο συγκεκριμένο κομμάτι, ενώ ταυτόχρονα κρίθηκαν ως ζωτικής σημασίας όλες οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του συστήματος ΠΦΥ. Επίσης, αναφορά έγινε στο υπό επεξεργασία εδώ και 20 χρόνια νομοσχέδιο για τις ειδικότητες των γιατρών. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει ένας πιο δίκαιος και αξιοκρατικός τρόπος απόκτησης ειδικότητας ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο μετακίνησης Ελλήνων επιστημόνων στην αλλοδαπή. Πρόσθεσε δε, ότι η οποιαδήποτε απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα θα ληφθεί ύστερα από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σχετικά με τα θέματα που άπτονται του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών των Ιατρικών Σχολών, Κοσμήτορες και Καθηγητές Ιατρικής –Ι.Παπαδόπουλος, Γ. Λιονής, Π. Πατσούλης, συμπεριλαμβανομένου του Πρύτανη του ΕΚΠΑ Δ. Δημόπουλου, επεσήμαναν την ανάγκη εστίασης και προσανατολισμού των Σχολών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς και τη σπουδαιότητα διασύνδεσης της προπτυχιακής εκπαίδευσης στις Ιατρικές Σχολές με προγράμματα του Υπουργείου Υγείας –κάτι που έχει συζητηθεί αλλά ποτέ δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής- όπως επίσης και τη χρησιμότητα ενδυνάμωσης του εκπαιδευτικού έργου εντός των νοσοκομειακών ιδρυμάτων.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Δ. Βώρος αναφέρθηκε στο 50% των ειδικευμένων γιατρών που έχουν φύγει στο εξωτερικό λόγω της ατέρμονης λίστας αναμονής, συναρτήσει του συστήματος ειδικοτήτων που δυσλειτουργεί. Επιπλέον από όλους τέθηκε εκ νέου το θέμα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων σε συνδυασμό με τη αύξηση των αναγκών εξυπηρέτησης περιστατικών λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης ιδιαίτερα σε ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας, συμφωνώντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επίλυση αυτών των καίριων προβλημάτων.

Οι εκπρόσωποι των φορέων κ.κ. Βλασταράκος, Πατούλης, Παγώνη και Λειβαδάς χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του Υπουργού για τη σύσκεψη, θεωρώντας ότι πρέπει να υπάρξει και συνέχεια. Αναφερόμενοι στη δια βίου εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού, εξέφρασαν την άποψη ότι το κράτος θα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο, ενώ παράλληλα συμφώνησαν στην πρόταση για σύσταση κοινής Επιτροπής των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Κλείνοντας, ο Π. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι προτεραιότητα είναι η σύσταση της εν λόγω Επιτροπής που θα επεξεργαστεί όλα τα ζητήματα που τέθηκαν στη σύσκεψη.

Διαβάστε επίσης

Τις εγκαταστάσεις του Τμήματος Αεροδιακομιδών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, επισκέφθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας

Εγκύκλιος για συμμετοχή γενικών γιατρών ΠΦΥ στα ΤΕΠ των Νοσοκομείων

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός απέστειλε σήμερα εγκύκλιο προς όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) η …