Home / Ειδήσεις / Δελτία Τύπου / Εγκύκλιος για συμμετοχή γενικών γιατρών ΠΦΥ στα ΤΕΠ των Νοσοκομείων
Τις εγκαταστάσεις του Τμήματος Αεροδιακομιδών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, επισκέφθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας

Εγκύκλιος για συμμετοχή γενικών γιατρών ΠΦΥ στα ΤΕΠ των Νοσοκομείων

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός απέστειλε σήμερα εγκύκλιο προς όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) η οποία προβλέπει τη συμμετοχή των γενικών γιατρών που υπηρετούν στο ΠΕΔΥ (Κέντρα Υγείας, πρώην Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία) στις εφημερίες των Νοσοκομείων και συγκεκριμένα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ανεξάρτητα από το αν αυτά λειτουργούν ως αυτοτελές οργανικό τμήμα ή όχι.

 

Η συμμετοχή γενικών γιατρών στη λειτουργία των ΤΕΠ είναι μια διεθνώς διαδεδομένη πρακτική, αποτελεί τμήμα της εκπαίδευσης τους και η εμπειρία έχει δείξει ότι συμβάλλει στην βελτίωση της διαδικασίας  διαλογής και αποτελεσματικής διαχείρισης των περιστατικών που προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων των Νοσοκομείων. Ειδικά σήμερα που τα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα στην επαρχία, έχουν μείνει με ελάχιστους ειδικευόμενους γιατρούς και με υποστελεχωμένα ΤΕΠ, η συνεισφορά των γενικών γιατρών στην ασφαλή εφημέρευση των νοσοκομείων είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της «πρώτης γραμμής άμυνας» του ΕΣΥ. Ωστόσο, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι ο γενικός ιατρός στο ΤΕΠ αντιμετωπίζει περιστατικά που προσέρχονται εκτάκτως και μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρώτο βαθμό και δεν υποκαθιστά τους ιατρούς των άλλων ειδικοτήτων που υπηρετούν στο νοσοκομείο. Σε περίπτωση που χρειάζεται ειδική διαγνωστική προσπέλαση ή / και αντιμετώπιση σε δεύτερο βαθμό, ο γενικός ιατρός παραπέμπει σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, που είτε εφημερεύουν στον χώρο του ΤΕΠ είτε συνεπικουρούν ως  εφημερεύοντες στην κλινική τους.

 

Για την υλοποίηση της απόφασης αυτής, οι Διοικητές των ΥΠΕ οφείλουν να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις ανάγκες εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας  των Μονάδων ΠΦΥ στις οποίες υπηρετούν οι γενικοί γιατροί που καλούνται να συνδράμουν επικουρικά στην αξιόπιστη λειτουργία  των νοσοκομείων της χώρας κατά τη διάρκεια της εφημερίας.

Διαβάστε επίσης

Ο Αν. Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης για την παραίτηση του Κ. Καρακατσιανόπουλου

Ο Αν. Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης για την παραίτηση του Κ. Καρακατσιανόπουλου

Με αφορμή την παραίτηση του Κ. Καρακατσιανόπουλου από τη θέση του Προέδρου του ΕΚΑΒ, η …