Home / Ειδήσεις / Ξεκινάει η τοποθέτηση επικουρικών γιατρών για την ενίσχυση των υποστελεχωμένων δομών του ΕΣΥ
Ξεκινάει η τοποθέτηση επικουρικών γιατρών για την ενίσχυση των υποστελεχωμένων δομών του ΕΣΥ

Ξεκινάει η τοποθέτηση επικουρικών γιατρών για την ενίσχυση των υποστελεχωμένων δομών του ΕΣΥ

Από τις 22 Ιουνίου και με ταχύτατες διαδικασίες, τίθεται σε εφαρμογή ο νέος τρόπος επιλογής των επικουρικών γιατρών που θα κληθούν να στελεχώσουν για 1 έως 3 χρόνια νοσοκομεία και κέντρα υγείας που χρειάζονται επειγόντως ενίσχυση.

Οι γιατροί θα επιλέγονται ανά ειδικότητα, μέσα από τον ηλεκτρονικό κατάλογο που θα αναρτηθεί στις 29 Ιουνίου στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας (http://www.moh.gov.gr) και ο οποίος θα περιλαμβάνει, το ονοματεπώνυμο, τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης κάθε γιατρού, την ημερομηνία κτήσης του τίτλου της ειδικότητάς του, την ύπαρξη εξειδίκευσης ή εμπειρίας και τις προτιμήσεις για την τοποθέτησή του. Ο κατάλογος αυτός ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα επικαιροποιείται.

Το υπουργείο Υγείας σημειώνει σχετικά: «Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η διαφάνεια στην επιλογή των γιατρών και η αξιοπιστία του συστήματος».

Σημειώνεται πως οι γιατροί που περιλαμβάνονται στον ισχύοντα γενικό κατάλογο του Υπουργείου Υγείας, θα προηγηθούν στους νέους καταλόγους όσων υποβάλλουν αίτηση μετά τις 22/6, παρέχοντας τη δυνατότητα σε νέους, άνεργους γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ. Επιπλέον, διευκρινίζεται πως οι υπηρετούντες επικουρικοί γιατροί θα μπορούν μετά τη λήξη της θητείας τους να συμπεριληφθούν στους καταλόγους και να επαναπροσληφθούν, συμβάλλοντας στην κάλυψη επειγουσών αναγκών του ΕΣΥ, ειδικά στις άγονες και νησιωτικές περιοχές.

Το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ταχύτερη κάλυψη των κενών θέσεων στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση των υποστελεχωμένων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ. Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι έτσι δίνεται η ευκαιρία σε γιατρούς που δεν εργάζονται και μεταναστεύουν στο εξωτερικό, να προσληφθούν για θητεία μεγαλύτερης διάρκειας αλλά αναγκαστικά περιορισμένης επιλογής ως προς τη μονάδα Υγείας.

Με το νέο σύστημα ναι μεν καταργείται η δυνατότητα επιλογής της πόλης εγκατάστασης για τους επικουρικούς γιατρούς, όπως είχε αναδείξει πρόσφατα το Virus προσφέρονται δε μια σειρά κίνητρα (σχετικά με τη διάρκεια της σύμβασης, την προσμέτρηση ως προϋπηρεσίας για την κατάληψη θέσης ιατρού ΕΣΥ κ.ά.). Για να ισχύσουν αυτά τα κίνητρα, ωστόσο, απαιτείται η ύπαρξη νομοθετικής ρύθμισης με αναδρομικό χαρακτήρα. Κάτι που προβλέπεται βέβαια στο σχετικό ΦΕΚ, παρά ταύτα εκκρεμεί. Μία επιπλέον ευνοϊκή ρύθμιση αφορά τη δυνατότητα συγκεκριμένων νομών (έως 2) εφόσον η υγειονομική περιφέρεια για την οποία ο ενδιαφερόμενος θα δηλώσει την προτίμησή του περιλαμβάνει περισσότερους του ενός.

«Η δυνατότητα αυτή παρέχεται προκειμένου να συνδυαστεί η ανάγκη άμεσης κάλυψης των τεράστιων κενών στο σύστημα Υγείας με τις κοινωνικές, οικογενειακές ή οικονομικές ανάγκες των ενδιαφερομένων» σημειώνει σχετικά το υπουργείο Υγείας.

Προσοχή όμως! Το νέο σύστημα “κρύβει” και παγίδες, σε περίπτωση που κάποιος επικουρικός γιατρός επιλεγεί για να στελεχώσει μια μονάδα υγείας, αλλά αρνηθεί. Ειδικότερα, η πρώτη άρνηση συνεπάγεται τη μεταφορά του γιατρού στην τελευταία θέση του καταλόγου της ειδικότητάς του, ενώ η δεύτερη άρνηση επιφέρει τη διαγραφή του για 2 χρόνια από τον κατάλογο με τους υποψήφιους για πρόσληψη.

 

 

Πηγή: virus.com.gr

Διαβάστε επίσης

Διορισμός στο άγνωστο “με βάρκα την ελπίδα”

Διορισμός στο άγνωστο “με βάρκα την ελπίδα”

Μόνο την υγειονομική περιφέρεια και όχι και την πόλη στην οποία θα διοριστούν θα γνωρίζουν …