Home / Ειδήσεις / Εξελίξεις στην Υγεία / Διορισμός στο άγνωστο “με βάρκα την ελπίδα”
Διορισμός στο άγνωστο “με βάρκα την ελπίδα”

Διορισμός στο άγνωστο “με βάρκα την ελπίδα”

Μόνο την υγειονομική περιφέρεια και όχι και την πόλη στην οποία θα διοριστούν θα γνωρίζουν από ‘δω και πέρα οι επικουρικοί γιατροί.

Η ρύθμιση του υπουργείου Υγείας με την οποία καταργείται η δυνατότητα επιλογής της πόλης εγκατάστασης για τους επικουρικούς γιατρούς, από τη μία επιταχύνει τις πιθανότητες πλήρωσης των κενών θέσεων σε μια σειρά προβληματικές περιοχές της χώρας, από την άλλη φέρνει τα «πάνω κάτω» στον οικογενειακό προγραμματισμό των ενδιαφερόμενων.

Οι επιλογές

Μέχρι τώρα, ο επικουρικός γιατρός μπορούσε να επιλέξει να διοριστεί μεταξύ δύο νοσοκομειακών μονάδων.

Με την τροπολογία του υπουργείου Υγείας (επισυνάπτεται κάτωθι), η δυνατότητα αυτή καταργείται και αντικαθίσταται από τις εξής τρεις (3) επιλογές τοποθέτησης βάσει υπεύθυνης δήλωσης:
α) σε 2 ΥΠΕ της προτίμησής του,
β) σε μια ΥΠΕ και την κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ ή κάποιο παράρτημα αυτού,
γ) στην κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ και κάποιο παράρτημα αυτού.

Στην τροπολογία διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι ο ενδιαφερόμενος γιατρός θα μπορεί μαζί με την αίτησή του να ζητήσει να τοποθετηθεί σε συγκεκριμένους νομούς που ανήκουν στις ΥΠΕ που θα δηλώσει στην υπεύθυνη δήλωση. Η επιλογή αυτή, πάντως, θα λαμβάνεται υπόψη μόνο εάν το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες.

Η θητεία

Έτσι, ένας γιατρός που υποβάλλει αίτηση διορισμού στη 2η ΥΠΕ, η οποία εκτός από τον Πειραιά περιλαμβάνει και τα νησιά του Αιγαίου, μπορεί κάλλιστα να βρεθεί σε ένα απομακρυσμένο νησί και να… «αγναντεύει» τα τουρκικά παράλια για το υπόλοιπο της θητείας του. Μάλιστα, σε περίπτωση που διοριστεί σε άγονη, νησιωτική, προβληματική και απομακρυσμένη περιοχή, θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του για 3 χρόνια!

Αντίθετα, εάν διοριστεί στους νομούς Αττικής (πλην Κυθήρων) και Θεσσαλονίκης η υποχρέωση παραμονής είναι μόνο για 1 έτος. Εάν πάλι διοριστεί σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, κέντρο υγείας, περιφερειακό ιατρείο κ.λπ. που δεν υπόκειται στις προαναφερόμενες περιπτώσεις, η σύμβασή του θα λήξει μετά από 2 χρόνια.

Οι ποινές

Η νέα ρύθμιση για τους διορισμούς των επικουρικών γιατρών προβλέπει και ποινές στην περίπτωση που κάποιος γιατρός επιλεγεί από τους σχετικούς καταλόγους, αλλά πει το μεγάλο «όχι». Συγκεκριμένα, η μη αποδοχή διορισμού συνεπάγεται τη μεταφορά του γιατρού στην τελευταία θέση του καταλόγου της ειδικότητάς του, ενώ σε περίπτωση που αρνηθεί και δεύτερη φορά το διορισμό, θα διαγράφεται για 2 χρόνια από τον κατάλογο με τους υποψήφιους για πρόσληψη.

Με αυτή την πρόβλεψη οι συντάκτες της τροπολογίας προφανώς επιχείρησαν να εξασφαλίσουν λιγότερες αρνητικές απαντήσεις από επικουρικούς γιατρούς που θα κληθούν να στελεχώσουν κάποιο απομακρυσμένο κέντρο υγείας ή περιφερειακό ιατρείο. Τι γίνεται όμως με εκείνο το γιατρό που για οικογενειακούς ή οικονομικούς λόγους δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην κλήση που θα δεχτεί;

Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, ο γιατρός αυτός «καταδικάζεται» στην ανεργία για 24 μήνες…

Τα κίνητρα

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις για την «ακαμψία» της ρύθμισης, το υπουργείο Υγείας θέσπισε μια σειρά από κίνητρα, που αφορούν κυρίως στους διορισμούς σε άγονες και προβληματικές περιοχές. Για παράδειγμα, η προϋπηρεσία αυτή μοριοδοτείται διπλά σε σχέση με την προϋπηρεσία σε νοσοκομείο άλλης περίπτωσης. Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα ο/η σύζυγος του διορισθέντα να τοποθετηθεί σε θέση επικουρικού γιατρού της ειδικότητάς του, κατά προτεραιότητα και κατά παρέκκλιση του καταλόγου, εφόσον αυτή ζητηθεί.

Αν και δεν αναφέρεται στον κατάλογο των κινήτρων, αξίζει να σημειωθεί πως οι μισθολογικές απολαβές του επικουρικού γιατρού ορίζονται περίπου στα 1.200 ευρώ καθαρά. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η τροπολογία «Οι επικουρικοί ιατροί είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και λαμβάνουν τις αποδοχές και τα επιδόματα του πρωτοδιοριζόμενου Επιμελητή Β΄ του ΕΣΥ». Η δαπάνη αυτή θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου εάν ο γιατρός καλύπτει τις ανάγκες νοσοκομείου, ή τον προϋπολογισμό της Υγειονομικής Περιφέρειας εάν ο γιατρός καλύπτει τις ανάγκες των μονάδων παροχής ΠΦΥ.

Οι τελευταίες βέβαια, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως κατά καιρούς έχει αναδείξει σε ρεπορτάζ το Virus, αδυνατώντας να καλύψουν ακόμη και το χαρτί συνταγογράφησης. Είναι, λοιπόν, απορίας άξιο πώς θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν τους μισθούς των επικουρικών γιατρών, οι οποίοι θα είναι αναγκασμένοι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να παραμείνουν στη θέση τους για να μην βρεθούν άνεργοι.

Έτσι, μια κυβερνητική ρύθμιση που θα μπορούσε να λύνει προβλήματα, ίσως και να δημιουργήσει νέα…

fek_epikourikoi_diorismos

Διαβάστε επίσης

Προσλήψεις εντός Σεπτεμβρίου στην Υγεία

Προσλήψεις εντός Σεπτεμβρίου στην Υγεία

Την ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης περίπου 1000 εργαζομένων στην Υγεία εντός του Σεπτεμβρίου σχεδιάζει το …