Αρχές Σεπτεμβρίου η πρώτη επίσκεψη των θεσμών στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας
Η πρώτη μεταμνημονιακή κάθοδος του κουαρτέτου των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τότε, η κυβέρνηση θα πάρει μια γεύση για το νέο καθεστώς της ενισχυμένης επιτήρησης το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το 2022.
Η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα επικεντρωθεί στην κατάρτιση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2019 το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου. Εκεί αναμένεται να ανοίξει η κουβέντα για το κρίσιμο ζήτημα της εφαρμογής ή μη των περικοπών στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019 αλλά και της ενεργοποίησης ή μη των αντίμετρων καθώς και των προτάσεων που θα καταθέσει η κυβέρνηση για ορισμένες φοροελαφρύνσεις.
Για όλα αυτά τα ζητήματα οι δανειστές στέλνουν μηνύματα στην κυβέρνηση να μην βιάζεται και ότι αυτό που προέχει είναι η τήρηση των μεταρρυθμίσεων και όχι η αναστροφή των μέτρων που έχουν ψηφισθεί.
Στην πλατεία Συντάγματος, τα στελέχη ακόμη μιλούν για το γερμανικό «γυμνάσιο» που έζησαν στο Eurogroup της 12ης Ιουλίου όπου το Βερολίνο «μπλόκαρε» την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ με τη δικαιολογία ότι η Έκθεση Συμμόρφωσης της Ελλάδας που κατατέθηκε στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο προέβλεπε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου.
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα υποβληθεί σε δύο μήνες (15 Σεπτεμβρίου) για έγκριση στην Κομισιόν, πριν κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου στην Βουλή, ενώ το Γενικό Λογιστήριο απέστειλε στους φορείς την εγκύκλιο δίνοντας οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,96% του ΑΕΠ το 2019 που θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο 866 εκατ. ευρώ για ελαφρύνσεις.
Το οικονομικό επιτελείο θα προσέλθει στην πρώτη μεταπρογραμματική αξιολόγηση έχοντας στο μυαλό του το θέμα των συντάξεων λόγω των υψηλών προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί ότι οι ψηφισμένες περικοπές έως 18% δεν θα εφαρμοστούν, τώρα που τα Μνημόνια τελειώνουν και η χώρα επιστρέφει και πάλι στην κανονικότητα. Και ενώ αυτά συμβαίνουν μπροστά από τις κάμερες, πίσω από αυτές τα στελέχη του υπουργείου ετοιμάζουν τον νέο προϋπολογισμό λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι το 2019 το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις θα κοπεί κανονικά.
Πιο συγκεκριμένα οι δαπάνες του προϋπολογισμού για τις κύριες συντάξεις του 2019 θα μειωθούν κατά 12% στα 22,252 δισ. ευρώ από 25,315 δισ. ευρώ που θα ανέλθουν φέτος. Θα εξοικονομηθούν δηλαδή 3,063 δισεκατομμύρια ευρώ, όσα ακριβώς προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής και η έκθεση συμμόρφωσης των δανειστών από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.
Το κονδύλι για επικουρικές συντάξεις μειώνεται στα 3,228 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019, από τα 3,387 δισ. ευρώ,φέτος με το ποσό της εξοικονόμησης να ανέρχεται στα 159 εκατ. ευρώ. Σε ποσοστό η μείωση φθάνει το 4,7%.
Για το σύνολο των συντάξεων (κύριες-επικουρικές) το 2019 θα διατεθούν 25,48 δισ. ευρώ, αντί τα 28,702 δισ. που προβλέπει για φέτος ο κοινωνικός προϋπολογισμός ή 28,973 δισ. ως Γενική Κυβέρνηση συνολικά. Η περικοπή των 3,3 δισ. ευρώ είναι ίση με την «άσπρη τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων το 2019 ήτοι 3,278 δισ. ευρώ και πάνω σε αυτή βασίζεται η πρόβλεψη της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 6,6 δισ. ευρώ το νέο έτος.