Home / Ειδήσεις / Έως τον Ιούλιο ο β΄ κύκλος εκκαθάρισης των εισφορών του 2017 για τους αυταπασχολούμενους
Έως τον Ιούλιο ο β΄ κύκλος εκκαθάρισης των εισφορών του 2017 για τους αυταπασχολούμενους

Έως τον Ιούλιο ο β΄ κύκλος εκκαθάρισης των εισφορών του 2017 για τους αυταπασχολούμενους

Το αργότερο έως το τέλος του ερχόμενου μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εισφορών του 2017 για κοντά στους 350.000 παράλληλα απασχολούμενους αλλά και τους αμειβόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι).
Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr αρμόδια στελέχη του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Μ’ άλλα λόγια, οι εν λόγω αυταπαχολούμενοι θα πρέπει να περιμένουν να δουν τα σχετικά ειδοποιητήρια αναρτημένα στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ γύρω στον Ιούλιο.
Έτσι η διαδικασία της εξόφλησης των χρεωστικών υπολοίπων ή της επιστροφής των πιστωτικών υπολοίπων θα αρχίσει να ”τρέχει” από τα τέλη του Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται πως η εκκαθάριση των εισφορών του 2017 για τον κύριο όγκο των μη μισθωτών (δηλαδή εκείνους που είναι αποκλειστικά ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ) ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο, ενώ την 31η Μαΐου έληξε η προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης των χρεωστικών υπολοίπων για 1,1 εκατομμύριο αυταπασχολούμενους και αγρότες.
Προχθές, επίσης, έληξε η προθεσμία την  οποία είχαν όσοι μη μισθωτοί (αποκλειστικά ελεύθεροι επαγγελματίες ή αγρότες) είχαν πιστωτικό υπόλοιπο άνω των 50 ευρώ  και δεν είχαν παλιές οφειλές , προκειμένου να δηλώσουν στον ΕΦΚΑ αν θέλουν να λάβουν εφάπαξ αυτό το υπόλοιπο ή θέλουν να συμψηφισθεί με μελλοντικές οφειλές.
Οι ασφαλισμένοι, όμως, που είναι μισθωτοί και ταυτόχρονα κόβουν μπλοκάκι ή είναι παράλληλα αυταπασχολούμενοι θα πρέπει να περιμένουν το πολύ 1 -2 μήνες ακόμα τον ΕΦΚΑ να ανακοινώσει τη χρονική στιγμή που θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια με τα οποία θα ενημερώνονται για τα  υπόλοιπα (χρεωστικά, πιστωτικά, μηδενικά) των εκκαθαρίσεων των εισφορών του 2017, για τις προθεσμίες εξόφλησης των χρεωστικών υπολοίπων αλλά και για τις προθεσμίες κατά τις οποίες πρέπει να δηλώσουν τι επιθυμούν να γίνει με τα πιστωτικά υπόλοιπα τους.
Υπενθυμίζεται πως χρεωστικά υπόλοιπα θα προκύψουν για όσους δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015, όσους έκαναν μερική καταβολή εισφορών και φυσικά για όσους δεν κατέβαλαν ούτε ένα ευρώ για εισφορές πέρσι.
Πιστωτικά υπόλοιπα, θα προκύψουν για όσους δήλωσαν χαμηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015.
Και για τα μπλοκάκια και τους παράλληλα αυταπασχολούμενους ισχύει ο,τι και για τους αυταπασχολούμενους και τους αγρότες, δηλαδή τα χρεωστικά υπόλοιπα θα καταβληθούν σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Τα δε  πιστωτικά υπόλοιπα θα συμψηφισθούν με παλιότερες οφειλές των δικαιούχων υπολοίπων.
Αν δεν υπάρχουν παλιές οφειλές, και τα πιστωτικά υπόλοιπα είναι κάτω των 50 ευρώ, θα συμψηφισθούν  με μελλοντικές εισφορές των δικαιούχων αυτών των υπολοίπων.
Αν το πιστωτικό υπόλοιπο ξεπερνά τα 50 ευρώ, ο δικαιούχος του μπορεί να αιτηθεί είτε τον συμψηφισμό του με μελλοντικές εισφορές, είτε την είσπραξη του.
Μέχρι να εκδοθεί η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ για την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων με τις εκκαθαρίσεις των εισφορών του 2017, τα μπλοκάκια και οι παράλληλα απασχολούμενοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι εφόσον καταβάλλουν τις τουλάχιστον, τις αναλογούσες κατώτατες εισφορές και ταυτόχρονα δεν έχουν μη –ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 31η Δεκεμβρίου 2016.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com
Follow us: @medlabgr on Twitter | medlabnews.gr on Facebook

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …