Home / Ειδήσεις / Σοκάρουν οι προβλέψεις για το φάρμακο
Σοκάρουν οι προβλέψεις για το φάρμακο

Σοκάρουν οι προβλέψεις για το φάρμακο

Σε προβλέψεις- σοκ για τις δαπάνες του φαρμάκου προχωρούν οι φαρμακευτικές, έχοντας λάβει τα στοιχεία της υπέρβασης για το πρώτο τρίμηνο, που ήδη ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ (από 105 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μέχρι στιγμής, και με δεδομένο πως ούτε η ζήτηση στη συνταγογράφηση δείχνει να περιορίζεται, αλλά ούτε και τα μέτρα του υπουργείου Υγείας (πλαφόν στις ιατρικές συνταγές, θεραπευτικά πρωτόκολλα και οδηγίες, μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων, τέλος εισόδου στις νέες θεραπείες) για το έλεγχο του προϋπολογισμού αποδίδουν, η “τρύπα” στο κονδύλι του φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ(εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη) μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ, από 478 εκατ. το 2017.
Οι Θεσμοί είχαν ζητήσει τη μείωση κατά 30% των υποχρεωτικών επιστροφών (μηχανισμός claw back) με τις οποίες επιβαρύνονται οι φαρμακευτικές (όπως και οι υπόλοιποι πάροχοι που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς) για να καλυφθεί το έλλειμμα στον κλειστό προϋπολογισμό των 1,94 δισ. ευρώ. Αντίθετα, σύμφωνα με τις επιχειρήσεις του φαρμάκου, οι επιστροφές θα αυξηθούν 25% σε σύγκριση με πέρσι.
Και ενώ τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όσο και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχει φέτος αύξηση στο ετήσιο κονδύλι για το φάρμακο, παρά το ότι  δεν επαρκεί για να καλυφθεί ο όγκος των συνταγών, οι επιχειρήσεις ζητούν την εξαίρεση έστω της πρόληψης από τη φαρμακευτική δαπάνη του Οργανισμού (π.χ. δαπάνες εμβολιασμών), καθώς και την εξαίρεση ειδικών κατηγοριών φαρμάκων, τα οποία είναι σε έλλειψη ή σε ειδικό και ελεγχόμενο καθεστώς διάθεσης από τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων (προϊόντα HIV, παράγωγα και προϊόντα αίματος).
Επίσης προτείνουν την αφαίρεση της δαπάνης για τους ανασφάλιστους από τον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Η δαπάνη των ανασφάλιστων αυξάνεται ανά μήνα και μόνο φέτος προβλέπεται να φτάσει τα 210 εκατ. ευρώ έναντι 150 εκατ.  περίπου το 2017 (η δαπάνη αυτή προστέθηκε στο σύστημα μετά τη θέσπιση του ορίου του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα η βιομηχανία να αναγκάζεται να καλύψει το σύνολο του ποσού αυτού μέσω υποχρεωτικών επιστροφών).
Και τα δύο θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην έμμεση αύξηση του προϋπολογισμού, λένε οι εταιρείες. Πρόκειται για προτάσεις που έχει θέσει επανειλημμένα υπόψη του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, χωρίς εντούτοις αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.
Όπως εξηγεί και το PhRMA Innovation Forum, που εκπροσωπεί 23 φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και αντιπροσωπεύουν το 60% της αγοράς, αν δεν υπάρξει έλεγχος των συνταγών, μείωση των αναγκαστικών επιστροφών και αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η βιομηχανία θα κληθεί να καλύψει περισσότερο από το 50% της κρατικής δαπάνης για φάρμακα.
Πέρσι η επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις του φαρμάκου ξεπέρασε τα 1,2 δισ. ευρώ. Εκτός από τις αναγκαστικές επιστροφές, υπάρχουν οι αναγκαστικές εκπτώσεις (rebate), αλλά και η κάλυψη των ελλειμμάτων των δημόσιων νοσοκομείων, όπου και εκεί ισχύει κλειστός προϋπολογισμός.

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …