Home / Ειδήσεις / ΔιαΝΕΟσις: Οι πέντε Δράκοι: Τι εμποδίζει την ανάπτυξη;
ΔιαΝΕΟσις: Οι πέντε Δράκοι: Τι εμποδίζει την ανάπτυξη;

ΔιαΝΕΟσις: Οι πέντε Δράκοι: Τι εμποδίζει την ανάπτυξη;

Την ανάγκη να υπάρξουν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5% και η διαφορά από το 3,5%, δηλαδή το 2% αυτών, να κατευθύνεται σε παραγωγικές επενδύσεις και υποδομές, επεσήμανε ο πρώην υπουργός, καθηγητής του ΕΚΠΑ, Νίκος Χριστοδουλάκης, σε εκδήλωση της «ΔιαΝΕΟσις» και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, με θέμα: «Οι πέντε Δράκοι: Τι εμποδίζει την ανάπτυξη;».
Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε «απερίσκεπτη» την αποδοχή της επίτευξης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ως «αντιαναπτυξιακή». Επεσήμανε την ανάγκη να δημιουργηθούν αναπτυξιακές συνθήκες, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα του δημοσίου χρέους. Τόνισε, ότι προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι το δημόσιο χρέος «να πάει όλο στον ΕΣΜ», να γίνει «μετακύληση πληρωμών του» και να συμφωνηθούν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά με την «ισχυρή αυτοδέσμευση» της χώρας ότι το υπόλοιπο μέρος τους θα δίνεται για την ανάπτυξη.
«Προτάσεις υπάρχουν. Αυτό το οποίο λείπει είναι η αξιοπιστία της μακροχρόνιας εφαρμογής. Με ποιους κανόνες κα αυτοδέσμευσης θα μπορέσει να πορευτεί η χώρα μας τις επόμενες δεκαετίες».
Ο κ. Χριστοδουλάκης υποστήριξε ότι στην κατεύθυνση αυτή απαιτούνται και συνταγματικές αλλαγές, φέρνοντας, ως παράδειγμα, ανάλογες δεσμεύσεις που ανέλαβε στο σύνταγμα της, για το έλλειμμα και το χρέος της, η Ισπανία.
Από την πλευρά του, ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Μιλιτάδης Νεκτάριος, μιλώντας για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού, πρότεινε ένα νέο σύστημα συντάξεων «για να σωθούν οι καινούργιες γενιές εργαζομένων», με ένα συνδυαστικό μείγμα διανεμητικού και κεφαλαιοποιητικού συστήματος «που θα τους προσφέρουν επαρκείς συντάξεις», αλλά με σταδιακή μείωση 30% των ασφαλιστικών εισφορών σε βάθος πενταετίας και παράλληλα ένα «μεταβατικό σχήμα για τους ασφαλισμένους προ του 1992 και για τους σημερινούς συνταξιούχους» που θα διασφαλίζει τις τωρινές, ή και καλύτερες συντάξεις.
Τόνισε, ότι αυτό έγινε «σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες» πριν από δεκαετίες, αλλά πρόσθεσε ότι στη χώρα μας εξαιτίας και του δημογραφικού προβλήματος η επιτυχία του εξαρτάται και από τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Τοποθετήθηκαν επίσης εκ μέρους των διοργανωτών ο διευθυντής της «ΔιαΝΕΟσις» Διονύσης Νικολάου και ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης.
Τη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Αλεξάνδρα Γούτα και Αθανασία Μπίδιου.

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …