Home / Ειδήσεις / Εκδηλώσεις για τα 180 χρόνια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Εκδηλώσεις για τα 180 χρόνια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εκδηλώσεις για τα 180 χρόνια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Με μια μεγάλη εορταστική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ολοκληρώθηκε χθες (Τετάρτη) το βράδυ ο κύκλος των εκδηλώσεων για τα 180 χρόνια λειτουργίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η συναυλία είχε τίτλο «180 χρόνια πανεπιστήμιο-180 χρόνια τραγούδια» και μέσα από κείμενα εποχής, ήχους, μουσικές και τραγούδια κατάφερε να αποτυπώσει το ιστορικό και κοινωνικό κλίμα των περιόδων από το 1837 -όταν πρωτοάνοιξε τις πύλες του το πανεπιστήμιο στην «οικία Κλεάνθους» στην Πλάκα- έως σήμερα.
«Η σχεδόν παράλληλη πορεία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και του πρώτου δημόσιου πανεπιστημίου είναι μια πορεία εξόχως σημαντική και καταλυτική για τη συγκρότηση πολλών θεσμών και γενικότερα για τη λειτουργία του κράτους» είπε στην προσφώνησή του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, σημειώνοντας επίσης τη διάθεση και πίστη του Πανεπιστημίου Αθηνών για συνεχή προσφορά στην πορεία ανασυγκρότησης της χώρας.
Σημαντικοί εκπρόσωποι του ελληνικού τραγουδιού, μέσα από 30 εμβληματικά τραγούδια που άφησαν εποχή εξέφρασαν τι «άκουσαν» τα προπύλαια όλα αυτά τα 180 χρόνια, μέσα από μία μουσική αναδρομή στην παράλληλη πορεία της πόλης της Αθήνας και του πανεπιστημίου της. Ήταν οι Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς, Διονύσης Σαββόπουλος, Ηρώ Σαΐα, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Θανάσης Χουλιαράς, με τη συνοδεία της ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Τάσου Συμεωνίδη και τη χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Νίκου Μαλλιάρα.
Το ταξίδι στον χρόνο ανέλαβε να αφηγηθεί η ηθοποιός Δήμητρα Στογιάννη και ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας.
Η έρευνα του ιστορικού και μουσικού υλικού έγινε από τους καθηγητές του ΕΚΠΑ Βαγγέλη Καραμανωλάκη (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας/Ιστορικό Αρχείο) και Λάμπρο Λιάβα (Τμήμα Μουσικών Σπουδών). Την ενορχήστρωση των τραγουδιών έκανε ο Αχιλλέας Γουάστωρ, τη σκηνική επιμέλεια υπέγραψε η Σοφία Σπυράτου και την καλλιτεχνική επιμέλεια ο Λάμπρος Λιάβας.

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …