Home / Ειδήσεις / Πάτρα: Ενημερωτική εκδήλωση για τις ΤΟΜΥ
Πάτρα: Ενημερωτική εκδήλωση για τις ΤΟΜΥ

Πάτρα: Ενημερωτική εκδήλωση για τις ΤΟΜΥ

Το Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα Πατρών πραγματοποίησε την Δευτέρα 26/3/2018 ενημερωτική συζήτηση με θέμα : « Δεδομένα και προοπτικές του Κέντρου Υγείας Νότιου Τομέα Πατρών – Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) στην περιοχή μας». Συμμετείχαν Σύλλογοι, Φορείς και κάτοικοι του Νότιου Τομέα της πόλης. Μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Υγείας του Δήμου Πατρών κ.Πελεκούδας Δ. ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Βιτωράτος Λ. και ο Πρόεδρος της ΈνωσήςΙατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ν. Αχαϊας (ΕΙΝΑ) κ. Ζιαζάς Δ.
Παρουσιάστηκαν στοιχεία της δραστηριότητας του Κέντρου Υγείας Νότιου Τομέα για τα δύο χρόνια λειτουργίας του σαν Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το μειωμένο και απολύτως οριακό υγειονομικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας (16 άτομα), με προβληματικές κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις, με απουσία χρηματοδότησης για τα λειτουργικά έξοδα της μονάδας, χωρίς διοικητικό υπάλληλο,κατάφερε να συνδέσει την υγειονομική δομή με την κοινότητά της, με δεκάδες ομιλίες και συζητήσεις για θέματα υγείας σ’ όλο το Νότιο τομέα. Όλη αυτή η προσπάθεια αναγνωρίστηκε από τους κατοίκους της περιοχής ευθύνης του και η ανταπόκριση του πληθυσμού είναι συνεχώς αυξανόμενη.
Η απογευματινή λειτουργία του Κέντρου Υγείας τόσο για τα τακτικά όσο και για τα έκτακτα περιστατικά και η ενίσχυσή του σε κομβικές ιατρικές ειδικότητες αλλά και υγειονομικό – διοικητικό προσωπικό είναι επιτακτική για να συνεχίσει να αναπτύσσει την δραστηριότητά του σαν Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με περιοχή ευθύνης και κάλυψης.
Η δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) στην Πάτρα, μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ ορισμένου χρόνου, σαν διακριτές Μονάδες Οικογενειακής Ιατρικής, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν «να κρύψουν και να υποκαταστήσουν» τα σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης, προσωπικού και κατεύθυνσης που υπάρχει στα Κέντρα Υγείας και γενικότερα στην ΠΦΥ.
Δημιουργούνται όμως εύλογα ερωτηματικά από την μέχρι τώρα στελέχωση και διάρθρωση των ΤΟΜΥ.
Οι τεράστιες υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων του Νότιου Τομέα της πόλης έχουν επισημανθεί πολλές φορές στην Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και στο Υπουργείο Υγείας. Η ανάγκη για την ενίσχυση και την απογευματινή λειτουργία του Κέντρου Υγείας, είναι αναγνωρισμένη και με πολλές υποσχέσεις και λόγια τόσο από το Υπουργείο Υγείας όσο και από την Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ.
H ολοήμερη λειτουργία του ΚΥ στις σημερινές συνθήκες, αναμφισβήτητα αποτελεί σημαντικό γεγονός για τους κατοίκους της περιοχής του Νότιου και Νότιο-Ανατολικού Τομέα των Πατρών.
Η απόφαση προ ημερών της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ για την διευρυμένη λειτουργία του ΚΥ αντικειμενικά δεν στηρίζεται από το γεγονός ότι τόσο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας όσο και αυτό της ΤΟΜΥ Ζαρουχλεϊκων, που προσλήφθηκε πρόσφατα, δεν επαρκούν για την ομαλή κι ασφαλή λειτουργία τους σε δύο βάρδιες με την αναγκαία κάλυψη των εκτάκτων περιστατικών.
Αναμένουμε από την Διοίκηση της 6ης Υ.ΠΕ. να κάνει πράξη τις υποσχέσεις της ότι έως τα μέσα Απριλίου 2018 θα έχει υπάρξει η απαιτούμενη ενίσχυση σε προσωπικό και ιατρό – τεχνολογικό εξοπλισμό στο Κέντρου Υγείας και την ΤΟΜΥ Ζαρουχλεΐκων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή και ασφαλή ολοήμερη λειτουργία τους.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …