Home / Ειδήσεις / ΑΑΔΕ 2018: 100.000 φορο-έλεγχοι, άμεσο άνοιγμα θυρίδων, διασταύρωση ανασφάλιστων ΙΧ
ΑΑΔΕ 2018: 100.000 φορο-έλεγχοι, άμεσο άνοιγμα θυρίδων, διασταύρωση ανασφάλιστων ΙΧ

ΑΑΔΕ 2018: 100.000 φορο-έλεγχοι, άμεσο άνοιγμα θυρίδων, διασταύρωση ανασφάλιστων ΙΧ

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους θέτει άμεσα σε εφαρμογή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Με απόφαση του διοικητή της, κ. Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται στόχοι σχεδόν για κάθε ενέργεια, υπηρεσία και δράση της ΑΑΔΕ με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης και την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων.
Από τις εκατοντάδες δράσεις για τις οποίες τέθηκαν στόχοι ξεχωρίζουν οι τουλάχιστον 100.000 φορολογικοί έλεγχοι που θα γίνουν για κάθε αντικείμενο (από την έκδοση αποδείξεων μέχρι και τους ελέγχους στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου), το άνοιγμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής έως τέλος Μαρτίου για τη δήλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών (πχ AirBnB), η πραγματοποίηση τουλάχιστον 100.000 τηλεφωνικών κλήσεων σε φορολογούμενους για την υπενθύμιση της εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων καθώς και βελτίωση του φορολογικού πλαισίου προκειμένου να μπορούν να ανοίγουν πολύ γρήγορα οι τραπεζικές θυρίδες οφειλετών του δημοσίου για να κατάσχεται το περιεχόμενό τους.
Πιο αναλυτικά από τους στόχους του σχεδίου της ΑΑΔΕ για το 2018 ξεχωρίζουν τα εξής:
* Διενέργεια τουλάχιστον 100.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών, από το τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης, με σκοπό τη συμμόρφωση των φορολογούμενων και την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων ως προς την υποβολή δηλώσεων (Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ., Φ.Ε. Φ.Π.,Φ.Ε.Ν.Π. κ.λπ.) και την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
* Επικαιροποίηση των απαραίτητων εντύπων και οδηγιών για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2017, μέχρι 31/05/2018.
* Επίβλεψη της διαδικασίας αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικρο-οφειλέτες προηγούμενων ετών και αξιολόγηση αποτελεσμάτων, σε τριμηνιαία βάση, με υποβολή σχετικής αναφοράς εντός 15 ημερών από τη λήξη του τριμήνου.
* Υλοποίηση ηλεκτρονικής εφαρμογής παρακολούθησης βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων,  μέχρι 31/03/2018.
* Επαρκής συντονισμός ώστε να έχει διενεργηθεί μία τουλάχιστον διασταύρωση για την είσπραξη εσόδων από ανασφάλιστα οχήματα, μέχρι 30/09/2018.
Την ίδια μέρα που έχει ορισθεί η συνάντηση ΕΦΚΑ –ΔΣΑ-ΟΕΕ-ΤΕΕ λήγουν δύο σημαντικές προθεσμίες για τους αυταπασχολούμενους.
Συγκεκριμένα, έως τις 28/2 πρέπει:
– Να έχουν εξοφληθεί οι εισφορές του 2016 από τους δικηγόρους (ασφαλισμένους στο τέως ΕΤΑΑ-ΤΑΝ) και οι εισφορές του β εξαμήνου του 2016 από τους μηχανικούς (ασφαλισμένους στο τέως ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ). Όποιος υπόχρεος δεν καταβάλλει τις εισφορές έως 28/2, χάνει την ασφαλιστική ενημερότητα του ακόμα και αν έχει καταβάλλει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, αλλά του  πρώτου διμήνου του 2018 τις ασφαλιστικές εισφορές του.
– Να έχουν εξοφληθεί οι μηνιαίες εισφορές 26,9% υπέρ της κύριας ασφάλισης και της υγείας για τον Ιανουάριο του 2018 με βάση το 1/12 του 85% του εισοδήματος του 2016 (σ.σ. 85% του αθροίσματος του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος 2016 και των καταβλητέων εισφορών του 2017 με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016). Για να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα οι αυταπασχολούμενοι, θα πρέπει να καταβάλλουν τουλάχιστον τις ελάχιστες εισφορές.
Οι οικονομολόγοι πρέπει να καταβάλλουν τουλάχιστον 158 ευρώ (26,9% Χ βασικού μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη), ενώ οι μηχανικοί και δικηγόροι με πάνω από 5 έτη ασφάλισης (26,9% Χ Βασικού μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη μείον τη έκπτωση που τους αναλογεί αν έχουν δηλώσει εισόδημα από 7.032 ευρώ έως 57.000 ευρώ).
Τελευταίες πληροφορίες από το Υπ. Εργασίας αναφέρουν πως ακόμα δεν έχουν αναρτηθεί τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές των αυταπασχολούμενων υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ. Υπενθυμίζεται πως με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς του Υπουργείου, οι υπόχρεοι θα πρέπει να καταβάλλουν τόσο τις περσινές, όσο και τις φετινές εισφορές κατά τη διάρκεια του 2018.

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …