Home / Ειδήσεις / Τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν την αντικαρκινική ανοσοθεραπεία
Τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν την αντικαρκινική ανοσοθεραπεία

Τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν την αντικαρκινική ανοσοθεραπεία

Τα πολυπληθή βακτήρια που ζουν στο έντερο, φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο θα συρρικνωθούν οι όγκοι ενός ασθενούς μετά από μια αντικαρκινική ανοσοθεραπεία, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες, μια γαλλική και μια αμερικανική.
      Οι δύο έρευνες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Science», αναδεικνύουν τη σημασία του μικροβιώματος, του «οικοσυστήματος» των τρισεκατομμυρίων βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών που υπάρχουν μέσα στον άνθρωπο. Οι μελέτες έγιναν σε καρκινοπαθείς που έκαναν ανοσοθεραπεία (με αναστολείς PD-1) για να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού τους, ώστε να καταπολεμήσει τους όγκους.
      Η μία έρευνα, στο Αντικαρκινικό Κέντρο Γκουστάβ Ρουσί στην πόλη Βιλζουίφ της Γαλλίας, με επικεφαλής την ανοσολόγο Λοράνς Ζιτβοζέλ, έγινε σε 249 ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων και των νεφρών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι ασθενείς είχαν πάρει αντιβιοτικά για λοιμώξεις λίγο πριν ή λίγο μετά την έναρξη της αντικαρκινικής θεραπείας, ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν μεγαλύτερους όγκους. Η ανοσοθεραπεία ήταν λιγότερο αποτελεσματική στην περίπτωσή τους, επειδή η μικροβιακή κοινότητά τους είχε αλλοιωθεί εξαιτίας των αντιβιώσεων.
      Από την άλλη, ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίων (Akkermansia muciniphila) φάνηκε να βοηθά ιδιαίτερα την αντικαρκινική θεραπεία. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι απλώς η αποφυγή της λήψης αντιβίωσης στη διάρκεια της αντικαρκινικής ανοσοθεραπείας μπορεί να αυξήσει από 25% σε 40% το ποσοστό των ασθενών που ανταποκρίνονται θετικά στην θεραπεία με αναστολείς PD-1.
ΑΠΕ
      Η δεύτερη έρευνα, στο Αντικαρκινικό Κέντρο Άντερσον του Πανεπιστημίου του Τέξας, με επικεφαλής την Τζένιφερ Γουάργκο, έγινε σε 112 ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα του δέρματος. Διαπιστώθηκε ότι όσοι ανταποκρίνονταν καλύτερα στην ανοσοθεραπεία, ήσαν αυτοί που είχαν πιο πλούσιο μικροβίωμα με μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων. Ιδιαίτερα επωφελή ήσαν τα υψηλά επίπεδα ορισμένων βακτηρίων (Faecalibacterium και Clostridiales), ενώ επιβλαβή ήσαν κάποια άλλα (Bacteroidales).
      Η ανάλυση δειγμάτων ιστών έδειξε ότι υπήρχαν περισσότερα ανοσοκύτταρα που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, στους όγκους των ασθενών με τα περισσότερα «καλά» βακτήρια.

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …