Home / Ειδήσεις / Πρόταση για διαγραφή τελευταίας δόσης ΕΝΦΙΑ, αντί κοινωνικού μερίσματος
Πρόταση για διαγραφή τελευταίας δόσης ΕΝΦΙΑ, αντί κοινωνικού μερίσματος

Πρόταση για διαγραφή τελευταίας δόσης ΕΝΦΙΑ, αντί κοινωνικού μερίσματος

Πρόταση η οποία προβλέπει ότι αντί για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, θα γίνει διαγραφή της τελευταίας δόσης του φετινού ΕΝΦΙΑ, έχει πέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, χωρίς όμως αυτή η πληροφορία να έχει ακόμη διασταυρωθεί.
Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ποσό που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους Θεσμούς, προκειμένου να το διανείμει ως προϊόν της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης ανέρχεται στα περίπου 800 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, ενώ ο φετινός δημοσιονομικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 1,75% του ΑΕΠ, οι Θεσμοί συμφωνούν ότι τελικά φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ. Μάλιστα, μετά τη διανομή του μερίσματος ύψους 800 εκατ. ευρώ, το πλεόνασμα του 2017 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,2% του ΑΕΠ.
Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι, είναι να διαγραφεί η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, αλλά μόνο για όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα τις τέσσερις πρώτες δόσεις. Η ουσία της πρότασης είναι ότι θα υπάρξει κίνητρο σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και έτσι να αυξηθεί κατακόρυφα η εισπραξιμότητα του φόρου, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο τα κρατικά έσοδα. Σημειώνεται ότι η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ σήμερα προσεγγίζει το 80%, καθώς από τα 3,2 δισ. ευρώ που βεβαιώνονται, εισπράττονται εμπρόθεσμα περίπου 2,65 δισ. ευρώ. Έτσι εάν το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ εισπραχθεί ή προσεγγιστεί μέχρι και την τέταρτη δόση που λήγει τον Δεκέμβριο, τότε δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να διαγραφεί η τελευταία δόση για όσους εξόφλησαν τις τέσσερις πρώτες δόσεις εμπρόθεσμα.
Σε επίπεδο πρότασης, εξετάζονται και άλλα σενάρια για τη διανομή του μερίσματος, ωστόσο οι πιθανότητες να δοθεί και φέτος ένα έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους είναι περιορισμένες, καθώς οι Θεσμοί προκρίνουν πιο αποτελεσματικά μέτρα στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων, όπως για παράδειγμα μία έκτακτη ενίσχυση σε όσους λαμβάνουν το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …