Home / Ειδήσεις / Οι νέες εντολές των θεσμών στην Υγεία
Οι νέες εντολές των θεσμών στην Υγεία

Οι νέες εντολές των θεσμών στην Υγεία

Στο μικροσκόπιο των θεσμών μπαίνουν για ακόμη μια φορά οι εκκρεμότητες του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Η συνάντηση, που είναι προγραμματισμένη να γίνει μέχρι την Τετάρτη, θα διεξαχθεί σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και τα βασικά ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι τα εξής τρία: η πορεία της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, με τη λειτουργία των τοπικών μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), το χρονοδιάγραμμα για τη συγκρότηση του φορέα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA) που μεταξύ άλλων θα κρίνει αν θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία οι νέες καινοτόμες θεραπείες, και τέλος σε πιο βαθμό προχωρά η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις επιχειρήσεις της Υγείας. Την Τετάρτη εξάλλου θα υπάρξει ραντεβού και με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι θεσμοί παρακολουθούν στενά την πορεία υλοποίησης των παραπάνω, χωρίς να κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται. Οι πληροφορίες λένε πως θα ζητηθεί επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, εμμένοντας παράλληλα στον περαιτέρω περιορισμό των δαπανών που καταγράφονται στην Υγεία, πέραν των κλειστών προϋπολογισμών.
Όσον αφορά τις τοπικές μονάδες- ή αλλιώς “ιατρεία της γειτονιάς”- ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, εντούτοις η στελέχωση των πρώτων νέων δομών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί λόγω του χαμηλού ενδιαφέροντος από πλευράς γιατρών (παθολόγοι, παιδίατροι και γενικοί γιατροί) στη σχετική προκήρυξη.
Οι περίπου 75 μονάδες που θα λειτουργήσουν σε πρώτη φάση αναμένεται να ξεκινήσουν τελικά το Νοέμβριο, με στελέχη του υπουργείου Υγείας να παραδέχονται εντούτοις τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Στόχος της μεταρρύθμισης ήταν η αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς ο οικογενειακός γιατρός, που θα είναι υποχρεωτικός από την επόμενη χρονιά για τους πολίτες, θα είναι αυτό που θα έχει τον πρώτο λόγο.
Το άλλο μεγάλο αγκάθι που καλείται να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι η αξιολόγηση των νέων φαρμάκων. Και εδώ φαίνεται να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, τη στιγμή που το υπουργείο είχε δεσμευτεί πως το κέντρο αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας (HTA) θα έχει συσταθεί μέχρι το τέλος του 2017. Τα κριτήρια αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας, που θα αφορούν κυρίως νέα καινοτόμα φάρμακα (τα οποία κατά βάση είναι ακριβότερα) θα είναι η ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, η προστιθέμενη θεραπευτική αξία του υπό αξιολόγηση φαρμακευτικού προϊόντος σε σχέση με τις υφιστάμενες θεραπείες, η αξιοπιστία των στοιχείων της κλινικής τεκμηρίωσης και η σχέση κόστους- οφέλους μετά από συνεκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.
Στο σκέλος των χρεών προς την αγορά της Υγείας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους συμβεβλημένους παρόχους ανέρχονταν μέχρι και τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΛΚ, σε 1,11 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων προς του προμηθευτές αγγίζουν τα 558 εκατ. Στο προσκήνιο βρίσκεται ο συμψηφισμός των χρεών προς τους ιδιώτες με τις απαιτήσεις του claw back (αναγκαστική επιστροφή από τις επιχειρήσεις της επιπλέον δαπάνης σε σύγκριση με τον κλειστό προϋπολογισμό που έχει θέσει ο ΕΟΠΥΥ) των προηγούμενων χρόνων, καθώς η άμεση τακτοποίηση των οφειλών αποτελεί εξάλλου προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …