Home / Ειδήσεις / Το deal για το Ιασώ General και οι κινήσεις της CVC Partners
Το deal για το Ιασώ General και οι κινήσεις της CVC Partners

Το deal για το Ιασώ General και οι κινήσεις της CVC Partners

Έχουν περάσει μόλις έξι μήνες από την ανακοίνωση της εξαγοράς του νοσοκομείου Metropolitan από τη CVC Capital Partners. Κι όμως, το διάστημα αυτό φάνηκε τελικά πως ήταν αρκετό για το fund με έδρα το Λουξεμβούργο, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, για να κάνει τη δεύτερη κίνηση- ματ στην ελληνική αγορά της ιδιωτικής περίθαλψης.
H κατ’ αρχήν συμφωνία με τη θυγατρική της CVC Capital Partners, την εταιρεία Hellenic Healthcare (που αποτέλεσε το “όχημα” και για την εξαγορά και του Metropolitan), για την πώληση του 97,2% του μετοχικού κεφαλαίου της γενικής κλινικής Ιασώ General, δεν αιφνιδίασε όσους γνωρίζουν τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων, τα οποία επιτείνουν ακόμη περισσότερο οι πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και οι δυσβάστακτες απαιτήσεις του claw back και του rebate προκειμένου να καλυφθούν οι υπερβάσεις σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμό του Οργανισμού.
Εξάλλου το όνομα του fund (με υπό διαχείριση κεφάλαια που ανέρχονται σε 88 δισ. δολάρια, παγκοσμίως), είχε ακουστεί και για την επικείμενη πώληση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν από την τράπεζα Πειραιώς, ενώ οι πληροφορίες ήθελαν να έχει ανοικτά τα “ραντάρ” και για άλλο ισχυρό όμιλο από το χώρο των μεγάλων θεραπευτηρίων. Πολλές από τις τελευταίες επενδυτικές του κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφορούσαν άλλωστε τοποθετήσεις στο χώρο της υγείας, και ειδικότερα στον τομέα των ιδιωτικών κλινικών.
Η γενική κλινική Ιασώ General, συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες και αρτιότερα εξοπλισμένες μονάδες υγείας της χώρας και έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει περιστατικά σε επίπεδο διάγνωσης, πρόληψης και θεραπείας. Διαθέτει 239 κλίνες και μεταξύ άλλων σύγχρονη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δυναμικότητας 10 κλινών, μονάδα αντιμετώπισης εγκεφαλικών, 11 πλήρως εξοπλισμένες χειρουργικές αίθουσες, τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που λειτουργεί όλο το 24ωρο και εξωτερικά ιατρεία όλων των ειδικοτήτων.
Το deal με τον όμιλο Ιασώ, εφόσον ευοδωθεί, αλλάζει τις ισορροπίες στην εγχώρια αγορά των θεραπευτηρίων. Η πώληση αναμένεται να δώσει σημαντική ρευστότητα στον όμιλο, προκειμένου να προχωρήσει σε περαιτέρω επενδύσεις, κυρίως στη μαιευτική κλινική, και θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση του, μειώνοντας ταυτόχρονα το δανεισμό του. Από την άλλη πλευρά, η CVC Capital Partners εντάσσει χαρτοφυλάκιό της- μαζί με το Metropolitan- δύο από τα πιο δυνατά ονόματα στο κομμάτι της νοσηλείας και των διαγνωστικών εξετάσεων, σχεδιάζοντας όπως όλα δείχνουν τις επόμενες επενδυτικές της κινήσεις.
Η Hellenic Healthcare θα διενεργήσει προσεχώς αναλυτικό οικονομικό και νομικό έλεγχο στην γενική κλινική επί της λεωφόρου Μεσογείων και εφόσον δεν προκύψουν διαφορές από το due diligence θα ακολουθήσει η αγοραπωλησία.
Κατά την οικονομική χρήση του 2016, ο κύκλος εργασιών του Ιασώ General ανήλθε στα 32,72 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 1,64% σε σχέση με την προηγούμενη οικονομική χρήση. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 1,37 εκατ. για το 2016 έναντι -0,19 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015, Ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας διαμορφώθηκε στο ποσό των 27,3 εκατ. ευρώ, ενώ η  εταιρία πραγματοποίησε επενδύσεις σε κτίρια, μηχανήματα και λοιπό εξοπλισμό, συνολικού ύψους 0,93 εκατ. περίπου, με σκοπό την περαιτέρω αξιοποίηση των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων της.

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …