Home / Ειδήσεις / Το φαινόμενο των Περσείδων, στο μέγιστο 11-13 Αυγούστου
Το φαινόμενο των Περσείδων, στο μέγιστο 11-13 Αυγούστου

Το φαινόμενο των Περσείδων, στο μέγιστο 11-13 Αυγούστου

Ο Περσέας και φέτος ετοιμάζεται να κάνει τις βραδινές τους βόλτες , ακόμα και ο Αρχαίος ποιητής Άρατος τον 3ο π.χ. αναφερόταν στα ποιήματα του για τον Μυθικό Περσέα που τέτοιες μέρες κάθε χρόνο  περπατά πάνω στο γαλαξία ρίχνοντας τα αστέρια κάτω με τα βαριά αντρίκια πολεμικά του ποδιά.
Ο θυμωμένος Περσέας
Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι ο θυμωμένος Περσέας που ρίχνει τα αστέρια. Η πραγματικότητα είναι ότι από την 17η Ιουλίου η τροχιά της Γης διασχίζει μια περιοχή την οποία διάσχισε στο παρελθόν ο Κομήτης 109P/Swift-Tuttle ο οποίος εγκατάλειψε πολλά υπολείμματα στην τροχιά του.
Ο κομήτης είναι εκ φύσεως καταδικασμένος να χάνει στα ταξίδια του το υλικό του. Υλικό το οποίο το αφήνει στο διάβα του σαν να θέλει να αφήνει τα ίχνη του από όπου περνά. Αυτά τα εκατομμύρια ίχνη κόκκων σκόνης  διάφορων μεγεθών συναντά η Γη στην τροχιά της και λόγω της βαρύτητας που ασκεί αρχίζει να τα απορροφά εντός της ατμόσφαιράς της.
Τα μετέωρα αυτά, όπως ονομάζονται, αρχίζουν να αποκτούν τεράστιες ταχύτητες ανά δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα να αρχίζουν να πυρακτώνονται και να εξαϋλώνονται στον ουρανό δημιουργώντας αυτή την υπεροχή φωτεινή γραμμή και σύμφωνα με την σοφία του λαού το γνωστό πεφταστέρι. Κάποια εξ αυτών, τα μεγαλύτερα σε μέγεθος, μπορεί να καταφέρουν να φθάσουν έως και την επιφάνεια της Γης χωρίς να εξαϋλωθούν πλήρως. Αυτά ονομάζονται μετεωρίτες, σε αντίθεση με τους διάττοντες αστέρες που όπως προανάφερα ονομάζονται τα σώματα που εξαϋλώνονται πλήρως στον ουρανό. Οι διάττοντες αστέρες εάν δημιουργήσουν μεγάλη λάμψη ονομάζονται και βολίδες.

Το φαινόμενο των Περσείδων

Το φαινόμενο των Περσείδων άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2017 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2017. Φέτος το μέγιστο της βροχής διαττόντων αστέρων θα λάβει χώρα 11-13 Αυγούστου. Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της ΝΑΣΑ η  καλύτερη ημέρα παρακολούθησης είναι το Σάββατο 12 Αυγούστου 2017, όπου και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων και τα μετέωρα θα αναπτύξουν ταχύτητες έως και 59χλμ το δευτερόλεπτο. Η Σελήνη, με φωτισμένη επιφάνεια κατά 80% (τρίτο τέταρτο) θα ανατείλει και θα φωτίσει έντονα τον ουρανό μετά τις 12:00 τα μεσάνυχτα. Μπορεί να μη δούμε 80-100 διάττοντες την ώρα, αλλά σίγουρα θα βλέπουμε περίπου έναν κάθε 1,5-2 λεπτά.

Οι διάττοντες, εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του ουρανού, αλλά όλοι φαίνεται να προέρχονται από βόρεια- βόρειοανατολικά, εκεί που βρίσκεται ο αστερισμός του Περσέα. Δεν είναι αστέρια, ούτε πλανήτες, ούτε καν μικρά βράχια που πέφτουν από τον ουρανό: Είναι μικρά σωματίδια, σαν κόκκοι άμμου, υπολείμματα ενός παλιού κομήτη, που στην αέναη, ετήσια τροχιά της γύρω από τον Ήλιο, η Γη τα συναντά κάθε Αύγουστο, καθώς πάντα, κάθε Αύγουστο, αυτή κινείται προς τον αστερισμό του Περσέα.

Το ακτινοβόλο σημείο θα ευρίσκεται στον βραδινό ουρανό με κατεύθυνση ΒΑ οπού ευρίσκεται και ο αστερισμός του Περσέα, για αυτό ονομάζονται και Περσίδες.  Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κοιτάζουν προς αυτή την κατεύθυνση και κατά προτίμηση μετά τις 10.30 μμ το βράδυ όπου το ακτινοβόλο σημείο ανεβαίνει όλο και ψηλότερα (παρόλο του γεγονότος ότι θα ανατέλλει και η Σελήνη γύρω στις 10.35μμ).

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …