Home / Ειδήσεις / Διεθνής συμφωνία κατά του καρκίνου στην Αφρική
Διεθνής συμφωνία κατά του καρκίνου στην Αφρική

Διεθνής συμφωνία κατά του καρκίνου στην Αφρική

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society – ACS) και η Πρωτοβουλία Clinton για την Πρόσβαση σε Υγειονομική Περίθαλψη (Clinton Health Access Initiative – CHAI) ανακοίνωσαν πρόσφατα τη σύναψη πρωτοποριακής συμφωνίας πρόσβασης στην αγορά (MAA) με την Pfizer Inc., με στόχο τη διεύρυνση της πρόσβασης σε δεκαέξι ζωτικής σημασίας αντικαρκινικά φάρμακα, μεταξύ άλλων και χημειοθεραπειών, σε έξι χώρες της Νότιας Αφρικής. Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία αφορά την Αιθιοπία, τη Νιγηρία, την Κένυα, την Ουγκάντα, τη Ρουάντα και την Τανζανία, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις σημειώνεται το 44% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στην υποσαχάρια Αφρική ετησίως.
Η επιβάρυνση του καρκίνου στην υποσαχάρια Αφρική
Η επιβάρυνση του καρκίνου αυξάνεται διαρκώς στην υποσαχάρια Αφρική και ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός λόγω της μη έγκαιρης διάγνωσης και της έλλειψης θεραπείας. Το 2012, εκτιμάται ότι εμφανίστηκαν 626.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου και σημειώθηκαν 447.000 θάνατοι από καρκίνο στην περιοχή. Ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο αναμένεται να διπλασιαστεί σχεδόν έως το 2030 λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Εντούτοις, η παγκόσμια χρηματοδότηση για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα είναι κατά πολύ μικρότερη από αυτή που παρέχεται για άλλες ασθένειες, όπως ο HIV, η ελονοσία και η φυματίωση, και αντιστοιχεί σε λιγότερο από 2% των παγκόσμιων δαπανών για την υγεία.
Παρότι η διευκόλυνση της πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας, οικονομικά προσιτούς χημειοθεραπευτικούς παράγοντες αποτελεί καθοριστικό βήμα για τη βελτίωση της θεραπείας του καρκίνου, πρέπει να αντιμετωπιστούν πολλά ακόμη ζητήματα, όπως η πρόσβαση σε υπηρεσίες περίθαλψης και οι ελλείψεις προσωπικού. Η ACS και οι συνεργαζόμενες οργανώσεις της είναι προσηλωμένες στη χάραξη μακροπρόθεσμων στρατηγικών για την άρση των πολυάριθμων εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο στην υποσαχάρια Αφρική όσον αφορά την πρόσβασή τους στην περίθαλψη.
Περισσότερες θεραπευτικές επιλογές για τους κατοίκους της Αφρικής
Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, η οποία εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία των δύο φορέων με στόχο τη βελτίωση του περιβάλλοντος της αγοράς στον τομέα της περίθαλψης του καρκίνου στην Αφρική, θα καθοριστούν ανταγωνιστικές τιμές για τα φάρμακα, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στις αφρικανικές κυβερνήσεις να επιτύχουν σημαντική εξοικονόμηση κόστους και, παράλληλα, να βελτιώσουν την ποιότητα των διαθέσιμων θεραπειών.
Δύο από τα πολυάριθμα σημαντικά εμπόδια για τη βελτίωση της περίθαλψης των ασθενών με καρκίνο στην Αφρική είναι, αφενός, η περιορισμένη πρόσβαση στις θεραπείες που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες σε ανεπτυγμένες χώρες και, αφετέρου, η αύξηση των παραποιημένων αντικαρκινικών φαρμάκων, τα οποία διατίθενται σε υψηλές τιμές. Οι ασθενείς στην υποσαχάρια Αφρική έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο συγκριτικά με τους ασθενείς στις ΗΠΑ. Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού στις ΗΠΑ είναι 90%, ενώ στην Ουγκάντα μόλις 46%. Ο καρκίνος ευθύνεται για περισσότερους θανάτους στην περιοχή από ό,τι η ελονοσία ή η φυματίωση. Έως το 2030, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εκτιμά ότι για κάθε τέσσερις θανάτους από HIV/AIDS στην υποσαχάρια Αφρική θα αντιστοιχούν τρεις θάνατοι από καρκίνο.
Επί εκατό και πλέον χρόνια, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και οι εθελοντές μας πρωτοστατούν στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς καρκίνο. Δέσμευσή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η πρόοδος που έχουμε επιτύχει στις ΗΠΑ δεν θα περιορίζεται εντός των συνόρων μας“, δήλωσε ο Gary M. Reedy, CEO της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.  “Κάθε ασθενής με καρκίνο δικαιούται να έχει πρόσβαση σε θεραπεία, όπου κι αν βρίσκεται. Η συνεργασία μας με εταιρείες, όπως η Pfizer αποτελεί καθοριστικής σημασίας βήμα στην προσπάθεια διασφάλισης ισότιμων όρων για τους ασθενείς με καρκίνο και διάσωσης ανθρώπινων ζωών στη συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου“.
Για την ανάπτυξη και διατήρηση του μοντέλου δυναμικής τιμολόγησης βάσει όγκου που ανακοινώθηκε χθες, η ACS και το CHAI συνεργάζονται με το IBM Health Corps, ένα πρόγραμμα παροχής δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών, με στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή του ChemoQuant, ενός λογισμικού πρόβλεψης αναγκών χημειοθεραπείας, που επιτρέπει στις χώρες να ποσοτικοποιούν τις ανάγκες τους σε αντικαρκινικά φάρμακα και, παράλληλα, βοηθά στον δημοσιονομικό σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των προμηθειών. Το λογισμικό έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται στην Ουγκάντα, ενώ έως το τέλος του έτους πέντε ακόμη χώρες αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress