Home / Ειδήσεις / Drones για παροχή πρώτων βοηθειών
Drones για παροχή πρώτων βοηθειών

Drones για παροχή πρώτων βοηθειών

Τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), γνωστότερα ως drones, έχουν ήδη δοκιμασθεί για να μεταφέρουν πίτσες, ταχυδρομικά δέματα, κάμερες και βόμβες, αλλά στο μέλλον θα ανταγωνίζονται τα ασθενοφόρα στην παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη, π.χ. λόγω καρδιακής ανακοπής.
   Σουηδοί ερευνητές δοκίμασαν πρώτη φορά ένα drone για να μεταφέρουν γρήγορα έναν απινιδωτή σε ανθρώπους που η καρδιά τους είχε σταματήσει να χτυπά, επιτρέποντας σε περαστικούς να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή και να σώσουν τη ζωή των ασθενών. Οι δοκιμές έδειξαν ότι το ιπτάμενο drone μπορεί να φθάσει στο σημείο του επείγοντος περιστατικού πολύ πιο γρήγορα από ένα ασθενοφόρο, αφού δεν μπλέκεται στην κυκλοφορία του δρόμου.
   Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον Αντρέας Κλάεσεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA, πραγματοποίησαν με ένα drone βάρους έξι κιλών 18 μεταφορές ενός αυτόματου απινιδωτή βάρους 763 γραμμαρίων σε ακτίνα έως δέκα χιλιομέτρων.
 Κατά μέσο όρο ο χρόνος μεταφοράς με το drone (που ανέπτυσσε ταχύτητα έως 75 χιλιομέτρων την ώρα) ήταν λίγο μεγαλύτερος από πέντε λεπτά, έναντι μέσου όρου 22 λεπτών για την μεταφορά απινιδωτή με το ασθενοφόρο. Συνεπώς, το drone κερδίζει 16 έως 17 πολύτιμα λεπτά για τη ζωή του ασθενούς.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …