Home / Ειδήσεις / Αν οι θαλασσαιμικοί υποβάλλονταν σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων θα βελτιωνόταν η ποιότητα ζωής
Αν οι θαλασσαιμικοί υποβάλλονταν σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων θα βελτιωνόταν η ποιότητα ζωής

Αν οι θαλασσαιμικοί υποβάλλονταν σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων θα βελτιωνόταν η ποιότητα ζωής

Η μεσογειακή αναιμία (ΜΑ, ή θαλασσαιμία, αποτελεί το συχνότερο μονογονιδιακό νόσημα παγκοσμίως με παρουσία 80.000 φορέων και με ετήσιες γεννήσεις περίπου 23.000 πασχόντων. Το 67% των θαλασσαιμικών ασθενών, σε επιβίωση μέχρι την ηλικία των 50 ετών, υπολογίζεται ότι έχει παρουσιάσει τουλάχιστον μία σοβαρή επιπλοκή του νοσήματος με το συνολικό κόστος της θεραπείας του να ανέρχεται σε 720.201 δολάρια. Το κόστος αντιμετώπισης των ασθενών με β-ΜΑ θα μπορούσε να περιοριστεί μέχρι 37% αν ένας στους δύο ασθενείς υποβάλλονταν σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, με σαφή βελτίωση της ποιότητας ζωής. Τα παραπάνω ανέφερε η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Αιματολογίας Μονάδας στα Α΄Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ, Μαρίνα Οικονόμου, σε ημερίδα με θέμα: “Αναγνωριστικό ταξίδι στον κόσμο της θαλασσαιμίας” που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης.
“Η μείζων β-ΜΑ έχει μετατραπεί σε χρόνιο νόσημα”, ανέφερε από την πλευρά της η διευθύντρια της Αιμοδοσίας του Ιπποκρατείου, αιματολόγος, Σταματία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι η ποιότητα ζωής των πασχόντων και το προσδόκιμο επιβίωσης έχουν αυξηθεί σημαντικά με τις θεραπείες αποσιδήρωσης. “Η μόνη θεραπεία που δίνει δυνατότητα πλήρους ίασης είναι η αλλογενής μεταμόσχευση προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων, με χαμηλά αλλά υπαρκτά ποσοστά θνητότητας από τη θεραπεία και υπολογίσιμης τοξικότητας. Η επιλογή αυτή θα πρέπει να προσφέρεται σε κάθε παιδί με συμβατό αδελφό δότη”, είπε . Η κ. Θεοδωρίδου, πρόσθεσε ότι η πρόοδος της γονιδιακής θεραπείας ανοίγει νέες προοπτικές, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι η πρόσβαση προς όλες τις μορφές θεραπείας δεν είναι η ίδια για τους πάσχοντες σε όλες τις χώρες και ότι η πρόληψη παραμένει αποτελεσματικότερη της θεραπείας.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …