Home / Ειδήσεις / Ο Α. Ξανθός αναβαθμίζει τους φαρμακοποιούς
Ο Α. Ξανθός αναβαθμίζει τους φαρμακοποιούς

Ο Α. Ξανθός αναβαθμίζει τους φαρμακοποιούς

Η αύξηση των μεριδίων των γενοσήμων φαρμάκων (πρόκειται για σκευάσματα- αντίγραφα πρωτοτύπων φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά έχουν χάσει την πατέντα προστασίας τους) θα περνά μέσα από τα φαρμακεία, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, μετά και τη νέα υποχρέωση που φέρνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για άνοδο του ποσοστού όγκου των φαρμάκων αυτών στο 40% φέτος και στο 60% το 2018.

Ήδη οι φαρμακοποιοί έχουν ενημερωθεί από τον υπουργό Υγείας για τα επιπλέον κίνητρα που θα έχουν προκειμένου να συστήνουν στους ασφαλισμένους την προμήθεια γενοσήμων σκευασμάτων. Αυτά αφορούν σε κλιμακούμενες ποσοστιαίες εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες, όταν τα φαρμακεία υπερβαίνουν τον  ελάχιστο ποσοστιαίο στόχο χορήγησης γενοσήμων (25% του όγκου των πωλήσεων). Οι εκπτώσεις αυτές πιο συγκεκριμένα θα φτάνουν το 3% για κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες άνω του 25%. Ο Α. Ξανθός ετοιμάζει επιπλέον μέτρα και για την προώθηση των γενοσήμων, με ποσοστιαίους στόχους συνταγογράφησης ανά γιατρό.

Το υπουργείο Υγείας με τον τρόπο αυτό στοχεύει στον περιορισμό των δαπανών για το φάρμακο, υπό την έννοια πως τα γενόσημα σκευάσματα έχουν χαμηλότερη τιμή σε σύγκριση με τα πρωτότυπα (που προστατεύονται ακόμη από πατέντα) και τα off patent (πρωτότυπα χωρίς πατέντα προστασίας). Από την άλλη πλευρά, ακόμη και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο νέο υψηλό στόχο που έχει θέσει ο Α. Ξανθός για την άνοδο των γενοσήμων, χαρακτηρίζοντας ανέφικτο το να υλοποιηθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Αν και οι θεσμοί επιμένουν εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια στο αίτημά τους για αύξηση του όγκου των γενοσήμων, τα μερίδια τους εξακολουθούν να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα (περίπου 23- 27% εκτιμούν φορείς του φαρμακευτικού κλάδου πως είναι η διείσδυσή τους στην αγορά), παρά τις αλλεπάλληλες μειώσεις στην τιμή τους. Σύμφωνα με στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, τα τελευταία επτά χρόνια επιβλήθηκαν μεγάλες μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων, που κατά μέσο όρο αγγίζουν το 67%, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπερβαίνουν ακόμη και το 80%.

Η διατήρηση του όγκου των γενοσήμων σε χαμηλά επίπεδα, όπως εξηγούν στο Capital.gr στελέχη από το χώρο των φαρμακείων, οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως οι γιατροί, παρά το ότι συνταγογραφούν σύμφωνα με το νόμο τη δραστική ουσία του φαρμάκου και όχι την εμπορική του ονομασία, συνιστούν στους ασθενείς πιο φάρμακο να επιλέξουν, ενώ η πλειονότητα των ασθενών δέχονται να πληρώσουν τη διαφορά ανάμεσα στο φθηνότερο γενόσημο που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και το πρωτότυπο φάρμακο. Άλλωστε, πρόσφατη μελέτη για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας είχε δείξει πως ακόμη και σήμερα το 62% των Ελλήνων δεν εμπιστεύονται τα γενόσημα.

Πάντως οι φαρμακοποιοί, εκτός από τα οικονομικά κίνητρα για τη χορήγηση γενοσήμων, έλαβαν εγγυήσεις από τον υπουργό Υγείας πως θα εξακολουθήσουν να έχουν την αποκλειστική διάθεση των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων (όπως για παράδειγμα παυσίπονα, αναλγητικά φάρμακα και άλλα παρόμοια για τα οποία δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή) και πως πέρα από τα 216 γενικής διάθεσης φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ) που θα μπορούν να διακινούνται και από αλυσίδες λιανικής, κανένα άλλο σκεύασμα προς τον παρόν δεν φεύγει από τα φαρμακεία.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …