Home / Ειδήσεις / Πάσχεις από κατάθλιψη; Μάθε μαζί με τον φυσικοθεραπευτή σου πως να τονώνεις τη διάθεση σου, χωρίς παρενέργειες αυξάνοντας έτσι την λειτουργικότητα σου
Πάσχεις από κατάθλιψη; Μάθε μαζί με τον φυσικοθεραπευτή σου πως να τονώνεις τη διάθεση σου, χωρίς παρενέργειες αυξάνοντας έτσι την λειτουργικότητα σου

Πάσχεις από κατάθλιψη; Μάθε μαζί με τον φυσικοθεραπευτή σου πως να τονώνεις τη διάθεση σου, χωρίς παρενέργειες αυξάνοντας έτσι την λειτουργικότητα σου

Ν.Π.Δ.Δ. «Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών»
Επιστημονικό τμήμα «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία»
«Μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία (IOPTMH) από το 2016, αναγνωρισμένη σαν υποομάδα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας (W.C.P.T)».
Αθήνα 6/4/2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας, που απασχολούν όλο τον κόσμο. Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης», το 1948, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του Ο.Η.Ε για θέματα Υγείας.
Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2017 είναι:
«Κατάθλιψη. Ας μιλήσουμε».
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατάθλιψη είναι η κύρια αιτία της κακής υγείας και αναπηρίας σε παγκόσμιο επίπεδο με πάνω από 300. 000.000 πάσχοντες και με μια αύξηση της νόσου που άγγιξε το 18% μεταξύ 2005 και 2015.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το 2016 από τους σχετικούς κωδικούς συνταγογράφησης ICD -10, 634.126 συμπολίτες μας πάσχουν από κατάθλιψη, οι δε παραχθείσες αντίστοιχες συνταγές ήταν 3.101.164
Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας (W.C.P.T) από το 2011 έχει αναγνωρίσει σαν υποομάδα της τη Διεθνή Οργάνωση για τη Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία (IOPTMH), θεσπίζοντας, έτσι, άλλη μια ειδικότητα εντός Φυσικοθεραπείας.
Το Ν.Π.Δ.Δ «Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών», με τον θεσμικό του ρόλο, συνέστησε το 2014 το Επιστημονικό τμήμα «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία», το οποίο, με το συνεχές έργο & τις δραστηριότητες του το 2016, έγινε μέλος της Παγκόσμιας κοινότητας των φυσικοθεραπευτών που ασχολούνται με τις ψυχικές νόσους.
Οι Έλληνες φυσικοθεραπευτές εναρμονιζόμενοι πια με τα διεθνή πρότυπα και απαιτήσεις, το Σάββατο 13 Μαΐου 2017, στο Δώμα του νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός», θα μιλήσουν για την «Εξειδικευμένη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση στην κατάθλιψη»
Η ημερίδα εντάσσεται στα πλαίσια των επιστημονικών εκδηλώσεων «ΟΤΑΝ Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ» & το πρόγραμμα της εκπονήθηκε σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία.
Οι έγκριτοι εισηγητές μεταξύ των άλλων θα αναφερθούν:
Στην συνταγογράφηση της άσκησης για την κατάθλιψη όπως προβλέπεται από την σχετική δήλωση πολιτικής της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας, που τους αναγνωρίζει ως ειδικούς στην κίνηση και την άσκηση.
Στις ενδείξεις & αντενδείξεις του Επαναληπτικού Διακρανιακού Μαγνητικού Ερεθισμού στην κατάθλιψη
αλλά θα απαντήσουν και στα ερωτήματα
Biofeedback στην καταθλιπτική διαταραχή;
Μάλαξη στην κατάθλιψη;
Τεχνικές χαλάρωσης στην κατάθλιψη;
Ψυχοκινητική θεραπεία και κατάθλιψη;
Οι ίδιοι οι ασθενείς μέσα από «το βήμα το ασθενών» της ημερίδας θα μπορούν να μιλήσουν δημόσια για την εμπειρία τους με την κατάθλιψη
Πρόσφατα η πολιτεία με το άρθρο 4 και 6 του Νόμου 4461 (ΦΕΚ. 38, τεύχος Α / 28 Μαρτίου 2017) για πρώτη φορά στην Ελλάδα συμπεριέλαβε τους φυσικοθεραπευτές στους επαγγελματίες οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Το πρώτο βήμα έγινε, αλλά η τροποποίηση της Υπουργικής απόφασης (Αριθ. Γ3γ/οικ. 28501 ΦΕΚ 1115, τεύχος δεύτερο, 19 Απριλίου 2016), που θα δίνει το δικαίωμα συνταγογράφησης συνεδρίων φυσικοθεραπείας και στους ψυχιάτρους καθίσταται αναγκαία, όχι μόνον για την τεκμηριωμένη πια αποτελεσματικότητα της φυσικοθεραπευτικής επιστήμης στις ψυχικές νόσους αλλά και για την συμβολή της στον εξορθολογισμό των οικονομικών τους
Πάσχεις από κατάθλιψη;
Μάθε μαζί με τον φυσικοθεραπευτή σου
πως να τονώνεις τη διάθεση σου, χωρίς παρενέργειες
αυξάνοντας έτσι την λειτουργικότητα σου

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …