Home / Ειδήσεις / Το σκάνδαλο της Novartis και πώς έχουν τα πράγματα; Πώς κάποιοι βολεύονται για να κάνουν την δουλίτσα τους;
Το σκάνδαλο της Novartis και πώς έχουν τα πράγματα; Πώς κάποιοι βολεύονται για να κάνουν την δουλίτσα τους;

Το σκάνδαλο της Novartis και πώς έχουν τα πράγματα; Πώς κάποιοι βολεύονται για να κάνουν την δουλίτσα τους;

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης των Iατρικών Nέων και του medlabnews.gr
Τις τελευταίες μέρες έχει φουντώσει το θέμα με την φαρμακευτική εταιρεία Novartis και δίνει συνέχεια θέματα για να ασχολούνται κανάλια εφημερίδες δημοσιογράφοι και απλός κόσμος.
Δεν θα ασχοληθώ με τα γραφόμενα που είναι πολλά και αρκετά από αυτά αντικρουόμενα. Άλλο μέσο π.χ γράφει ότι δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση και μάλιστα τονίζει ότι σε αυτό το σημείο έχουν καταλήξει και οι αμερικανικές αρχές και άλλο πάλι γράφει ότι εμπλέκονται υπουργοί και πρώην πρωθυπουργός. Αλλού διαβάζεις ότι η εταιρεία έχει τζίρο 4,5 δις στην Ελλάδα!!! από 300 εκατ που έχει στην πραγματικότητα και άλλου διαβάζεις ότι όλα έγιναν για να ενταχθεί το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου στον ΕΟΠΥΥ ενώ στην πραγματικότητα η τα εμβόλια η εταιρία τα έχει παραχωρήσει εδώ και δύο χρόνια σε άλλη εταιρεία. Διαβάζοντας λοιπόν σενάρια το σίγουρο είναι ότι μπορείς να σκεφτείς το οτιδήποτε και φυσικά να βρεις οποιαδήποτε ευφάνταστη ιστορία.
Φτάσανε δε να περιγράφουν χωρίς να ονοματίζουν ανθρώπους, ότι πήγαν να αυτοκτονήσουν με αποτέλεσμα να εκτυλίσσονται απείρου κάλους μπερδέματα και οι περιγραφόμενοι αλλά όχι ονοματιζόμενοι να προσπαθούν να αποδείξουν τα αναπόδεικτα.

 

Μια αμήχανή κατάσταση που σίγουρα δίνει τροφή σε πάρα πολλά μέσα να φτιάχνουν τα δικά τους σενάρια και φυσικά να αποτελεί το θέμα παραπλάνησης αυτό το διάστημα που η υγεία παραπαίει. Άλλο ένα θέμα που αποδεικνύεται ότι σε αυτόν τον δύσμοιρο τον τόπο ακόμα και αυτό αποτελεί θέμα διασταυρούμενων πυρών μεταξύ κομμάτων και μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Το τι ακριβώς συμβαίνει στην πραγματικότητα φυσικά και μας ενδιαφέρει αλλά δεν είναι αυτό που θα μας παραπλανήσει και θα αγνοήσουμε την πραγματικότητα.
Και η πραγματικότητα είναι ότι ενώ στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν πράγματα, για πολλούς μήνες, αλλά δεν είχαν πει κουβέντα,  περίμεναν με το τέλος του έτους και φυσικά πάνω που αναδιαμορφώνονται προϋπολογισμοί υπουργείων και εταιρειών για το επόμενο έτος οπότε και φούντωσαν τα σκάνδαλα.
Σκάνδαλο; Aν είναι έτσι όπως έχουν λεχθεί τα πράγματα και αν πράγματι έχουν χρηματιστεί άνθρωποι και άνθρωποι, είναι σαν να μας πέφτει κεραμίδα στο κεφάλι μας. Δεν θα μπορούσαμε να το φανταστούμε ποτέ ότι στην χώρα μας υπάρχουν άνθρωποι που χρηματίζονται!!! Και πώς χρηματίστηκαν; 4.500 γιατροί πήγαιναν λέει δωρεάν ταξίδια και σε συνέδρια. Απίστευτο. Μάθαμε ότι οι γιατροί των 1200 Ευρώ στην Ελλάδα όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι των 6 με 10.000 χιλιάδων τους πλήρωναν τα έξοδα, για να πάνε σε ένα συνέδριο. Μα δεκαετίες αυτό δεν γίνεται; Ποιος πληρώνει τα έξοδα επιμόρφωσης ενός γιατρού; Το κράτος; Ας γελάσουμε…. Οι εταιρείες χρόνια πληρώνουν την μεταπτυχιακή εκπαίδευση είτε φαρμακευτικές είτε ιατρικού εξοπλισμού. Δεν το ξέρει το κράτος; Φυσικά και το ξέρει. Και κάνει τα στραβά μάτια αφού δεν μπορεί, ιδιαίτερα τα μνημονιακά χρόνια, να κάνει διαφορετικά.
Αλλιώς θα πλήρωνε τους γιατρούς αξιοπρεπώς. Τα τελευταία χρόνια φτάνουν οι εταιρείες να αγοράζουν είδη απαραίτητα για νοσοκομεία προκειμένου ο γιατρός να έχει κάποια άκρως απαραίτητα υλικά.
Όλο αυτό το γεγονός αυτό καθ’ αυτό μας λέει ότι υπάρχει κάτι σάπιο στο σύστημα. Και εννοείται ότι ποτέ αυτό δεν βολεύει κανέναν να φτιάξει. Εξυπηρετεί ένα ολόκληρο κατεστημένο, μαγαζάκια σε υπηρεσίες που δεν τις πειράζει καμιά κυβέρνηση και που δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιους είτε γιατί δεν συμμετείχαν στο φαγοπότι είτε γιατί έχουν στόχο να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο που δεν έχει ιδέα, προκειμένου να περάσουν μέτρα που δεν συμφέρουν την φαρμακοβιομηχανία ή τους γιατρούς.
Βλέποντας όλη αυτήν την κατάσταση ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος ΣΦΕΕ αρκετά χρόνια υποστηρίζει την ενημέρωση και εκπαίδευση των Επαγγελματιών Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των χορηγιών και/ή συμμετοχών σε εκδηλώσεις, συνέδρια και άλλου τύπου συναντήσεις, με την προϋπόθεση ότι αυτά οργανώνονται και υλοποιούνται με τα υψηλότερα πρότυπα δεοντολογίας και διαφάνειας. Ο ΣΦΕΕ είχε εξαρχής ταχθεί υπέρ της διαφάνειας, στη λογική πως η κάλυψη του κόστους για την παρακολούθηση συνεδρίων εντάσσεται στη λογική των συνεχών και αναγκαίων επενδύσεων για την ενημέρωση των γιατρών, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και κλινικών πρακτικών. Και πάνω που άρχισαν οι εταιρείες να δημοσιοποιούν τα ονόματα των γιατρών και άλλων που πληρώνουν για την εκπαίδευσή τους, απόφαση της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων επέβαλε περιορισμούς και προϋποθέσεις για την δημοσιοποίηση των ονομάτων. Οι εταιρίες-μέλη του ΣΦΕΕ ήταν έτοιμες να προχωρήσουν με την πλήρη δημοσιοποίηση ως όριζε ο Ν. 4316/2014, ο Κώδικας Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ και ο Κώδικας Δημοσιοποίησης της EFPIA. Η δημοσιοποίηση είναι ένα βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της πλήρους διαφάνειας και οι εταιρίες-μέλη του ΣΦΕΕ τάσσονται υπέρ, καθώς μέσω αυτής αναδεικνύεται η επένδυση και η δέσμευση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στη συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας προς όφελος του ασθενή και ενισχύεται η διαφάνεια αυτής της σχέσης. Συμβάλει δε, στην οικοδόμηση ακόμη μεγαλύτερης εμπιστοσύνης μεταξύ φαρμακευτικών εταιριών, ιατρικής κοινότητας και ελληνικής κοινωνίας.
Τέλος απευθυνθήκαμε στην Νοvartis με συγκεκριμένες ερωτήσεις και μας είπε ότι “Εχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων για τις επιχειρηματικές πρακτικές στην Ελλάδα και βρισκόμαστε σε αναζήτηση περαιτέρω στοιχείων. Συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Novartis δεσμεύεται με τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς και κανονιστικής συμμόρφωσης σε όλες τις πτυχές της εργασίας. Λαμβάνουμε κάθε ισχυρισμό για πιθανό παράπτωμα εξαιρετικά σοβαρά και εξετάζουμε διεξοδικά όλες τις αναφορές”.

 

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …