Home / Ειδήσεις / Το ΔΝΤ ζητά πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
Το ΔΝΤ ζητά πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

Το ΔΝΤ ζητά πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

Την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν κύκλοι του Υπ. Εργασίας μετά τη σημερινή 4ωρη συνάντηση της Υπ. Εργασίας, κ. Έφης Αχτσιόγλου και των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών.
Η σημερινή συνάντηση εστίασε, όμως, κυρίως στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας φέρεται να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αλλάξει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο – παρά την αντίθεση της ελληνικής πλευράς σε αυτό – σύμφωνα με το οποίο ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από το κράτος, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του Capital.gr.
Σαν “αντάλλαγμα” στη διατήρηση του υπάρχοντος πλαισίου για τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, οι θεσμοί φέρεται να δίνουν την καταρχήν δέσμευση ότι το θέμα των συλλογικών συμβάσεων μπορεί να συζητηθεί εντός του 2017.
Με άλλα λόγια οι δανειστές δεν αποκλείεται να δεχτούν να γίνουν οι ανατροπές στο εργασιακό σε δύο φάσεις.
Νωρίτερα, κύκλοι του υπουργείου δήλωναν πως η συνάντηση κράτησε τέσσερις ώρες και πως “οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι γνωστές”. Για να συμπληρώσουν στη συνέχεια πως “η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, χωρίς να είναι γνωστή ακόμα νέα συνάντηση”.
Νωρίτερα το Capital.gr μετέδωσε τα εξής: τέσσερις αντί για δυόμιση ώρες διήρκεσε η σημερινή συνάντηση της υπουργού Εργασίας κ. Αχτσιόγλου με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών με θέμα το νέο Εργασιακό. Συγκεκριμένα, η συνάντηση των δύο πλευρών ξεκίνησε στη μία και τέταρτο και έπρεπε να τελειώσει στις τρεις και μισή το μεσημέρι. Ωστόσο η εν λόγω συνάντηση τελείωσε στις 5 το απόγευμα.
Εξερχόμενη η κ. Αχτσιόγλου μετά τη συνάντηση με τους θεσμούς απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνάντηση ήταν η δεύτερη μεταξύ Αχτσιόγλου-θεσμών από τις 14 Νοεμβρίου, και ανάμεσα στις δύο αυτές συναντήσεις μεσολάβησαν δύο συνεδριάσεις με τα τεχνικά κλιμάκια με θέμα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη αντιμετώπιση της αδήλωτης απασχόλησης. Παρ’ όλα αυτά οι τρεις αυτές συναντήσεις δεν φαίνεται να ήταν αρκετές έτσι ώστε να αμβλύνουν το τεράστιο χάσμα το οποίο χωρίζει τις δύο πλευρές.
Σημειώνεται ότι τεράστιες είναι οι διαφορές στα δύο βασικά μέτωπα του νέου Εργασιακού, δηλαδή στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την επαναφορά της δυνατότητας της ΓΣΕΕ και των εργοδοτών να καθορίζουν το ύψος του κατώτατου μισθού. Αντίθετα, οι θεσμοί επιμένουν ότι πρέπει να συνεχίσει να ισχύει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος.
Επίσης οι θεσμοί και προπαντός το ΔΝΤ υποστηρίζουν την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% και την απεμπλοκή του κράτους από τις σχετικές διαδικασίες των αποφάσεων (για τις απολύσεις). Αντίθετα η ελληνική πλευρά δεν δέχεται την αύξηση του ορίου απολύσεων, ενώ υποστηρίζει να υπάρχει τουλάχιστον προέγκριση των ομαδικών απολύσεων από το κράτος και παράλληλα τάσσεται υπέρ του μειωμένου ωραρίου με παράλληλη μείωση των μισθών (ως εναλλακτική στις ομαδικές απολύσεις).
Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση τεχνικών κλιμακίων υπ. Εργασίας- θεσμών σε σχέση με το νέο εργασιακό.

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …