Home / Ειδήσεις / Αποκλεισμένοι οι «αδύνατοι» από την Υγεία
Αποκλεισμένοι οι «αδύνατοι» από την Υγεία

Αποκλεισμένοι οι «αδύνατοι» από την Υγεία

Ο 5χρονος Αγιάν είναι από την Ιορδανία και μένει με τους γονείς του στην Πάτρα. Διαγνώστηκε με χρόνιο βρογχικό άσθμα από τους γιατρούς της Πολυκλινικής των Γιατρών του Κόσμου.

Πριν φτάσει εκεί, ο 5χρονος δεν είχε πρόσβαση στο σύστημα υγείας γιατί οι γονείς του δεν έχουν χαρτιά. Χρειάζεται φάρμακα για κάθε μήνα, τα οποία του χορηγούνται από την Πολυκλινική, όπου τον παρακολουθεί συστηματικά παιδίατρος.
Είναι μία από τις υποθέσεις που συμπεριλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του ευρωπαϊκού δικτύου των Γιατρών του Κόσμου για το 2016. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν το 2015 από 31 πόλεις σε 12 χώρες και παρουσιάστηκαν χθες στις Βρυξέλλες.
Η έκθεση με τίτλο «Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για άτομα που αντιμετωπίζουν διάφορους παράγοντες ευαλωτότητας αναφορικά με την υγεία τους» αποκάλυψε για ακόμα μία φορά τον αποκλεισμό στην πράξη των ευάλωτων ομάδων από τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας.
Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για την Ελλάδα, μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2015, περισσότεροι από 17.000 ασθενείς επισκέφθηκαν τα ιατρεία των Γιατρών του Κόσμου. Το 25% του συνολικού αριθμού είναι παιδιά, μερικά από τα οποία ασυνόδευτα. Σε Χίο και Λέσβο, οι Γιατροί είδαν 202 έγκυες γυναίκες.
Το 36,7% των ασθενών που εξετάστηκαν στα ιατρεία των Γιατρών του Κόσμου ανά την Ελλάδα ήταν ντόπιοι. Το μεγαλύτερο ποσοστό (65%) ήταν στο Πέραμα. Αντίθετα, 9 στους 10 ασθενείς στη Λέσβο ήταν από τη Μέση Ανατολή.
Χωρίς εμβολιασμό

Η έκθεση υπογραμμίζει πως η Ελλάδα είναι η χώρα με τους περισσότερους ανήλικους ασθενείς (44%) που απευθύνονται για περίθαλψη στους Γιατρούς του Κόσμου, ενώ το 41,8% εξ αυτών είναι Ελληνες. «Το 40% των παιδιών που ήρθαν σ’ εμάς δεν είχαν εμβολιαστεί κατάλληλα» είπε ο Στάθης Πουλαράκης, υπεύθυνος προάσπισης και διεκδίκησης δικαιωμάτων των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας.
«Η κράτηση των ανηλίκων κυμαίνεται από μερικές ώρες μέχρι μερικούς μήνες και έχει σημαντικές επιπτώσεις, κυρίως στην ψυχική υγεία των παιδιών, και πρέπει να αποφεύγεται.

Η κατάσταση στα hotspots των νησιών είναι άσχημη και κάτω από αυτές τις συνθήκες οι κίνδυνοι για την υγεία των μεταναστών που βρίσκονται εκεί αυξάνονται. Θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση και κυρίως η Ευρώπη να κάνουν περισσότερα».
Στο απόσπασμα της έκθεσης για την Ελλάδα, επισημαίνεται πως το 2016 ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει την πρόσβαση στη δημόσια υγεία σε άτομα ευάλωτων ομάδων.
Παρά την αλληλεγγύη που έδειξαν τόσο οι πολίτες όσο και το ελληνικό κράτος απέναντι στην πρωτοφανή εισροή προσφύγων και μεταναστών, «η ικανότητα του ελληνικού συστήματος υγείας να παράσχει ικανοποιητική περίθαλψη στους μετανάστες κατά την άφιξή τους είναι περιορισμένη» σημειώνεται στην έκθεση.

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …