Home / Ειδήσεις / Σημαντική παρακαταθήκη στην χώρα μας και το τουριστικό προιόν της, η επίσκεψη Μπαράκ Ομπάμα, φτάνει να το καταλάβουμε
Σημαντική παρακαταθήκη στην χώρα μας και το τουριστικό προιόν της, η επίσκεψη Μπαράκ Ομπάμα, φτάνει να το καταλάβουμε

Σημαντική παρακαταθήκη στην χώρα μας και το τουριστικό προιόν της, η επίσκεψη Μπαράκ Ομπάμα, φτάνει να το καταλάβουμε

του Αλέξανδρου Γιατζίδης, medlabnews.gr

Η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα έφερε μια ομιλία, ωδή στη Δημοκρατία και την Ελλάδα. Σημαντική παρακαταθήκη, για το επόμενο διάστημα που αν μπορέσουμε να την διαχειριστούμε ανάλογα έχει να μας προσφέρει πάρα πολλά για καιρό.

Ο Πρόεδρος διάλεξε την χώρα μας για να μιλήσει για τις φοβίες, που έχει για τον λαϊκισμό (ας το ακούν οι δικοί μας) και την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια συνοχή. Μπορεί να έχει κάνει διάφορα, για τα οποία μπορεί να το κατηγορούν διάφοροι, αλλά θέλησε, πριν αποχωρήσει, να βοηθήσει με την παρουσία του και φυσικά την ομιλία του σε όλο τον κόσμο, την χώρα μας.

Δημοκρατία σημαίνει ειρηνική μετάβαση εξουσίας, τόνισε κατά την ομιλία του στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, συμπληρώνοντας ότι έχει πολλές και σημαντικές διαφορές, διαφορετικές απόψεις με τον επόμενο Αμερικανό πρόεδρο, ωστόσο η δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε μεμονωμένο άτομο.
«Θα κάνουμε το παν για να διασφαλίσουμε την ομαλότερη μετάβαση στην επόμενη κυβέρνηση. Η πρόοδος ακολουθεί ένα μονοπάτι, κάποιες φορές γίνονται βήματα πίσω, συνήθως γίνονται βήματα μπροστά», είπε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αντέκρουσε την άποψη ότι η δημοκρατία είναι ιδέα και πολίτευμα που αφορά αποκλειστικά τη Δύση κι ότι κάποιοι λαοί είναι φτιαγμένοι ή και επιθυμούν να ζουν υπό απολυταρχικά καθεστώτα.
«Τα κύματα τα οποία ζητούν να έχουν τον έλεγχο της ζωής του κάθε ανθρώπου από τον ίδιο καίνε μέσα σε κάθε καρδιά στον κόσμο και αυτό το έμαθα ταξιδεύοντας σε όλο τον πλανήτη κατά τη διάρκεια της θητείας μου», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναφέροντας τα παραδείγματα των πολιτικών αλλαγών των τελευταίων χρόνων στην Ουκρανία και στη Μιανμάρ.
«Ισχυρότεροι από τους τρομοκράτες»
«Σε κάποιες χώρες υπάρχουν εκλογές, ωστόσο δεν έχουν πραγματικό δημοκρατικό πολίτευμα, οι πολίτες δεν συμμετέχουν πραγματικά στη διαχείριση των κρατικών πραγμάτων. Είναι πρακτικό ζήτημα η υπεράσπιση της δημοκρατίας στον κόσμο από πλευράς των ΗΠΑ. Οι χώρες με δημοκρατικό πολίτευμα είναι πιο δίκαιες και πιο σταθερές, έχουν πορεία ευημερίας», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι «οι καλύτεροι φίλοι της Αμερικής είναι δημοκρατικές χώρες, όπως η Ελλάδα, γι’ αυτό και βρισκόμαστε από κοινού στο NATO».

Η δημοκρατία «έδειξε ότι είμαστε ισχυρότεροι από τους τρομοκράτες, οι οποίοι ήθελαν να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «οι δημοκρατίες βασίζονται στις ειρηνικές αποφάσεις, μπορούν να επιλύουν διαφορές μεταξύ εθνών με τρόπους που δεν οδηγούν σε πολεμικές συρράξεις», είπε ακόμη.
Μέσω της διπλωματίας οι ΗΠΑ κατάφεραν να ανοίξουν διαύλους με το Ιράν ή την Κούβα, καθώς και να ανοίξουν δρόμο για τη μεγαλύτερη συμφωνία της ιστορίας για τη σωτηρία του πλανήτη, υπονοώντας τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.
Ο κ. Ομπάμα όρισε ως βασικά συστατικά της δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, «την ελευθερία του λόγου και του συνέρχεσθαι, την ελευθερία του Τύπου, την ανεξιθρησκεία, το κράτους δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διάκριση εξουσιών, τις ελεύθερες εκλογές».
«Πρόοδος η παγκοσμιοποίηση, να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά της»
Αναφερόμενος στην περίοδο κατά την οποία ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του, ο κ. Ομπάμα επισήμανε ότι «ήταν η χειρότερη εποχή, με μια μεγάλη ύφεση. Ζητήσαμε από τους πιο πλούσιους Αμερικανούς να πληρώσουν περισσότερους φόρους, περάσαμε πολλές μεταρρυθμίσεις. Ενισχύσαμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε να αποφύγουμε μια νέα κρίση».

Η έννοια του φιλότιμου

Αν και παραδέχθηκε πως ο κόσμος μας διέρχεται μία περίοδο αλλαγής, που ανοίγει πόρτες στην αβεβαιότητα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως η ιστορία είναι αυτή που μας δίνει ελπίδα. “Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον…Η ιστορία μας δίνει ελπίδα. Η πρόοδος κατακτάται…Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε δίκιο όταν έλεγε ότι η αψίδα των δικαιωμάτων σχετίζεται με την δικαιοσύνη…Γνώρισα πολίτες που επέλεξαν την ελπίδα έναντι του φόβου. Που είναι αποφασισμένοι να φέρουν τον κόσμο στη θέση που πρέπει να έχει. Εδώ άκουσα πολλές φορές για τους πρόσφυγες. Όλοι μας ζούμε κάτω από τον ίδιο ήλιο. Ερωτευόμαστε κάτω από το ίδιο φεγγάρι. Φιλότιμο. Το βλέπω κάθε μέρα και αυτό μου δίνει ελπίδα. Γιατί στο τέλος τα πάντα έχουν να κάνουν με εμάς. Ο πιο σημαντικός θώκος είναι αυτός του πολίτη. Σε όλα τα έθνη οι πολίτες θα είναι εκείνοι που θα αποφασίζουν για τα ιδανικά και τις αξίες μας. Η πρόοδος πάντα θα εκπορεύεται από το δήμο. Εάν εμείς θέλουμε αυτό το σύστημα διακυβέρνησης, το μέλλον μας θα είναι λαμπρό”, επεσήμανε.

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …