Home / Ειδήσεις / Λάθος η «συνταγή» των μνημονίων για το φάρμακο
Λάθος η «συνταγή» των μνημονίων για το φάρμακο

Λάθος η «συνταγή» των μνημονίων για το φάρμακο

ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

* «Παρά τα αλλεπάλληλα περιοριστικά μέτρα, στην πραγματικότητα η φαρμακευτική δαπάνη παραμένει υψηλή σε πραγματικές τιμές» ενώ «η σημαντική μείωση της δημόσιας δαπάνης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης των νοικοκυριών» τόνισε ο καθηγητής Ιωάνν. Κυριόπουλος, μιλώντας στο 2o Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο

«Παρά τα αλλεπάλληλα περιοριστικά μέτρα, στην πραγματικότητα η φαρμακευτική δαπάνη παραμένει υψηλή σε πραγματικές τιμές.

Όμως, η σημαντική μείωση της δημόσιας δαπάνης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης των νοικοκυριών» τόνισε ο καθηγητής Ιωάν. Κυριόπουλος, μιλώντας στο 2o Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο, που από χθες διεξάγεται στη Λάρισα.

Ο διευθυντής του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Κυριόπουλος με την εισήγησή του στο συνέδριο των φαρμακοποιών, κατέρριψε ουσιαστικά την ακολουθούμενη – λόγω μνημονίων – πολιτική στο φάρμακο τονίζοντας με έμφαση πως «η σχέση δημόσιας και ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης έχει μεταβληθεί κατά τη διάρκεια των “μνημονιακών πολιτικών”, με αποτέλεσμα τη μετακύλιση του κόστους στα νοικοκυριά».

Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ήδη γνωστό στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας μεταξύ των οποίων άνεργοι και χαμηλόμισθοι ότι το Δημόσιο όλο και περισσότερο «απομακρύνεται» από την υποχρέωσή του να καλύψει τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες του ασφαλισμένου, με αποτέλεσμα ο πολίτης να πληρώνει όλο και περισσότερα από την τσέπη του, την ώρα που ο μισθός μειώνεται διαρκώς, με επιπτώσεις ακόμη και σε βάρος της δημόσιας υγείας, επιπτώσεις που θα πρέπει να ερευνηθούν.

Το 2ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο διοργανώνεται από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Θεσσαλίας, με την ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας και υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Οι εργασίες του συνεδρίου, με θέμα «Σύγχρονο Φαρμακείο: Φαρμακευτική φροντίδα, καινοτομίες, διά βίου εκπαίδευση, βιωσιμότητα», ξεκίνησαν χθες στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ», με τον πρόεδρο του ΦΣΛ Γιάννη Μακρυγιάννη να περιγράφει το περιβάλλον που δημιουργεί για το ελληνικό φαρμακείο η «νέα απελευθερωμένη αγορά».

«ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ»

Ο κ. Μακρυγιάννης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «το ιδιωτικό φαρμακείο σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται σε νέο σταυροδρόμι μεγάλων αλλαγών. Οι καινούργιες υπερατλαντικές συμφωνίες δημιουργούν ένα τοπίο που χαρακτηρίζεται από έναν άκρατο ανταγωνισμό.

Οι συμφωνίες ΤΤΙΡ και CETA προϊδεάζουν την απορρύθμιση όλων των επαγγελμάτων υγείας με την αλλαγή της ιδιοκτησίας τους και της ανεξάρτητης λειτουργίας όλων των επιστημόνων της χώρας.

Ο κύριος στόχος είναι η κατάργηση του ιδιωτικού φαρμακείου και όλων των ελεύθερων επιστημόνων επαγγελματιών και η μετατροπή τους σε φθηνό επιστημονικό δυναμικό προς όφελος των μεγάλων κεφαλαιουχικών αλυσίδων.

Ο ισχυρισμός ότι οι επενδυτές μεγάλων κεφαλαίων μπορούν να αντικαταστήσουν την πληθώρα των μικρομεσαίων ιδιωτικών επιχειρήσεων προσφέροντας υπηρεσίες χαμηλού κόστους, με νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας είναι αναληθής και υποκρύπτει τα πραγματικά κίνητρά τους που είναι η μονοπώληση της αγοράς.

Ζήσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια συχνά δραματικές και αιφνιδιαστικές αλλαγές ολόκληρου του νομικού πλαισίου που κατοχύρωνε την υπεύθυνη και επιστημονική λειτουργία του ιδιωτικού φαρμακείου και του υπεύθυνου επιστήμονα φαρμακοποιού.

Όλες οι νομοθετικές αλλαγές που ψηφίστηκαν ως μνημονιακές υποχρεώσεις υποβάθμισαν την επιστημονική ιδιότητα του φαρμακοποιού και επέβαλαν νέους κανόνες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας σε ένα κατ’ εξοχήν κοινωνικό επάγγελμα και σε ένα ιδιαίτερο προστατευόμενο κοινωνικό αγαθό όπως είναι το φάρμακο».

Προσθέτοντας ότι «οι κλειστοί προϋπολογισμοί, οι συνεχείς μειώσεις των τιμών, οι μειώσεις των περιθωρίων κέρδους, άλλαξαν τα δεδομένα και άνοιξαν τον δρόμο για μια διαφορετική λειτουργία των φαρμακείων μας. Το απελευθερωμένο ωράριο, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η παραβίαση νόμων και διατάξεων που προστατεύουν την ασφαλή διακίνηση του κοινωνικού αγαθού «φάρμακο», καθώς επίσης η ηλεκτρονική πώληση, η κατάργηση της σταθερής λιανικής τιμής των ΜΗΣΥΦΑ και η απελευθέρωση πώλησής τους σε άλλα κανάλια διανομής διαμορφώνουν τη νέα φαρμακευτική αγορά».

Με τον κ. Μακρυγιάννη, μεταφέροντας τον προβληματισμό του κλάδου, να σημειώνει πως στο πλαίσιο του συνεδρίου, οι εισηγήσεις θα επικεντρωθούν στα ερωτήματα, αν με τις ακολουθούμενες πολιτικές «προστατεύουμε τη δημόσια υγεία; Διασφαλίζουμε την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών από το φαρμακείο;

Προστατεύουμε τον ασφαλισμένο Έλληνα πολίτη; Επιβαρύνουμε την οικονομική του συνεισφορά στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής; Πόσο σίγουροι είμαστε για το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων; Πώς θα λυθούν τα προβλήματα με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου;».

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Κυριόπουλος εισηγήθηκε το θέμα «Οικονομική διάσταση της φαρμακευτικής περίθαλψης» κατά το οποίο, αναφερόμενος στη δαπάνη υγείας και στη φαρμακευτική δαπάνη επισήμανε πως «η φαρμακευτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς και η αναλογική φαρμακευτική δαπάνη ως ποσοστό στο σύνολο της δαπάνης για την υγεία είναι εξαιρετικά υψηλή. Η σχέση δημόσιας και ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης έχει μεταβληθεί κατά τη διάρκεια των “μνημονιακών πολιτικών”, με αποτέλεσμα τη μετακύλιση του κόστους στα νοικοκυριά».

Αναφερόμενος στην επικρατούσα κατάσταση, μιλώντας στην «Ε», διευκρίνισε εξαρχής ότι «η δαπάνη στην υγεία έχει μειωθεί στη χώρα μας κατά 35% αφού το 2009 δαπανήθηκαν 24 δισ. και το 2015, λιγότερα από 15 δισ. ευρώ»

Για να προσθέσει, αναφερόμενος στη φαρμακευτική δαπάνη ότι «αυξήθηκε η συμμετοχή στο κόστος σε ορισμένες κατηγορίες ενώ σημαντικός αριθμός φαρμάκων γράφτηκε στην αρνητική λίστα που σημαίνει ότι δεν καλύπτεται ασφαλιστικά.

Η δυσκολία, το υψηλό κόστος σε χρήμα και το υψηλό κόστος σε χρόνο για την πρόσβαση την πρωτοβάθμια φροντίδα για συνταγογράφηση, ωθεί τους ασφαλισμένους στην αγορά φαρμάκων, να αγοράσει δηλαδή ο ίδιος το φάρμακο σε βάρος του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Έτσι η συμμετοχή στην ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη εκτινάχθηκε από το 31 – 33% από το 10-12% και στο 1,6 δισ. από τα 570 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, λόγω μνημονίων, μειώθηκε από τα 4,2 δισ. στα 2 δισ. ευρώ που στην πραγματικότητα ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ αν συνυπολογισθούν rebate και claw back».

«Σε σχέση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ» πρόσθεσε ο κ. Κυριόπουλος «στην Ελλάδα παραμένει υψηλή η φαρμακευτική δαπάνη γιατί κατέρρευσε η πρωτοβάθμια φροντίδα όπου η δαπάνη μειώθηκε κατά 50% ενώ σημαντικά αυξήθηκε η ιδιωτική νοσηλευτική δαπάνη».

«Η ένταση της κρίσης θα είναι μακρά και εξακολουθεί να παραμένει σφοδρή με επίκεντρο τα δημόσια οικονομικά και τη χρηματοδότηση του κράτους. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που χρειαζόμαστε είναι μείζονες. Πρέπει να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης και σταθερής χρηματοδότησης από πολλαπλές πηγές. Η κεντρική διοίκηση να αναλάβει το βάρος των ανασφάλιστων και της πρόληψης.

Οι ασφαλιστικοί φορείς να αναλάβουν το βάρος της ιατρικοφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης. Τέλος από τη δαπάνη των νοικοκυριών, όπου η χώρα μας παρουσιάζει τους υψηλότερους δείκτες στις χώρες του ΟΟΣΑ αφού υπερβαίνει τα 5 δισ. ετησίως και συνεπώς πρέπει να υπάρξει ανάλογος καταμερισμός» κατέληξε ο κ. Κυριόπουλος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κατά την έναρξη χθες του συνεδρίου, χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές της ΝΔ Χρ. Κέλλας, του Ποταμιού Κων. Μπαργιώτας, ο εκπρόσωπος του ΙΣΛ Μιχ. Μέρας, ο πρόεδρος της Ιατρικής Λάρισας Ι. Στεφανίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Αθ. Παιδής, ο πρόεδρος του Π.Τ. Λάρισας του Ερυθρού Σταυρού Αθ. Σάρρος, η διευθύντρια του ΕΟΠΥΥ Ξανθή Κόρκα, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Φαρμάκου Φανή Ζέρβα, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γ. Μιχαλόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» Ρίζ. Χαλιαμπάλιας αναφέρθηκε στις δράσεις του συλλόγου.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχισθούν στις 9.30 σήμερα το πρωί, στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ».

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …