Home / Ειδήσεις / Ηχηρό σήμα κινδύνου στην οικονομία από τουρισμό και εξαγωγές
Ηχηρό σήμα κινδύνου στην οικονομία από τουρισμό και εξαγωγές

Ηχηρό σήμα κινδύνου στην οικονομία από τουρισμό και εξαγωγές

Μείζον ζήτημα για την πορεία της αγοράς, αλλά και του συνόλου της οικονομίας προκαλούν οι “τριγμοί” που συνεχίσθηκαν και τον Ιούλιο στις δύο μεγάλες “ατμομηχανές” της ελληνικής οικονομίας – στον τουρισμό και στις εξαγωγές – παρά τη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, αλλά και την έναρξη της κορύφωσης της τουριστικής σεζόν.
Και πλέον, τα βλέμματα είναι στραμμένα στις επιδόσεις του Αυγούστου για να φανεί εάν το πλήγμα θα εδραιωθεί, με επιπτώσεις – σε αυτό το σενάριο – όχι μόνο στην αγορά και στην απασχόληση (σ.σ. ήδη έχουν βγει στοιχεία για αύξηση της ανεργίας τον Αύγουστο), αλλά και στο ΑΕΠ και στα κρατικά έσοδα.
Τα στοιχεία
Το σήμα κινδύνου ήχησε μέσα από τα στοιχεία της ΤτΕ για την πορεία του εξωτερικού ισοζυγίου τον Ιούλιο. Τα στοιχεία καταγράφουν μείωση των τουριστικών εισπράξεων, των εξαγωγών προϊόντων (ακόμη και αν αφαιρεθεί η αξία των καυσίμων και των  πλοίων), αλλά και άνοδο των εισπράξεων από τις μεταφορές (κυρίως στις θαλάσσιες) που μερικά όμως μόνο επαναφέρει της απώλειες από το μεγάλο πλήγμα όλων των προηγούμενων μηνών.
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις περιορίστηκαν κατά 4,8% το 7μηνο και κατά 3,5% τον Ιούλιο, οι εξαγωγές αγαθών (χωρίς καύσιμα και πλοία) μειώθηκαν κατά -1,8% το 7μηνο και κατά  0,5% τον Ιούλιο, ενώ οι μεταφορικές εισπράξεις στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου παραμένουν μεν μειωμένες κατά  38% αλλά τον Ιούλιο κατεγράφη αύξηση  κατά 45,1%.
Σήμα κινδύνου
Η πορεία του εξωτερικού τομέα θεωρείται ειδικής σημασίας για τους αναλυτές λόγω των αποφάσεων που τότε ελήφθησαν για  τη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, αλλά και λόγω της έναρξης της κορύφωσης της τουριστικής σεζόν.
Πιστοποιούν τα στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί προ ημερών από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το εξαγωγικό εμπόριο, τον Ιούλιο, που έδειχναν μεγάλη πτώση ειδικά στις αγορές τρίτων χωρών, με επίκεντρο την Τουρκία, λόγω της κρίσης που μαστίζει την χώρα, αλλά και του προσφυγικού που “χτυπά” τις τουριστικές ροές (η Τουρκία είναι η 3η μεγαλύτερη “πελάτης” της Ελλάδας στον Τουρισμό).
Προστίθενται στις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για πτώση στην βιομηχανική παραγωγή κατά 5,9% τον Ιούλιο, αλλά και σε μία σειρά από δείκτες που καθρεφτίζουν τις πιέσεις στην οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση 0,9% σε ετήσια βάση (Β’ τρίμηνο με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.).
Ο Αύγουστος θα κρίνει

Πλέον ο μήνας Αύγουστος αναμένεται με αγωνία από τους παράγοντες της αγοράς για να φανεί ο τελικός απολογισμός με την κορύφωση της τουριστικής σαιζόν αλλά και με την πλήρη πλέον καταγραφή του πιθανού οφέλους από τις αλλαγές στους κεφαλαιακούς ελέγχους.

Πάντως. το πρώτο “καμπανάκι” από τα στοιχεία για αύξηση της ανεργίας και απώλεια θέσεων απασχόλησης, τον προηγούμενο μήνα, δείχνει ότι η αγορά εργασίας δέχθηκε ισχυρές πιέσεις.
Πορεία Εξαγωγών, τουρισμού, μεταφορών
Σε εκατ. ευρώ Ποσοστά μεταβολής
Ιανουάριος-Ιούλιος Ιούλιος Ιανουάριος-Ιούλιος Ιούλιος
2015 2016 2015 2016 2015 2016 2015 2016
Εξαγωγές – Αγαθά χωρίς καύσιμα και πλοία 10722 10533 1672 1,664 9,0 -1,8 3,0 -0,5
Εισπράξεις Ταξιδιωτικό 7128 6783 2957 2853 8,2 -4,8 6,6 -3,5
Εισπράξεις Μεταφορές 6895 4277 471 683 -7,1 -38,0 -59,8 45,1

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …