Home / Ειδήσεις / Δανειστές προς κυβέρνηση: Αν δεν πληρώσετε τα “φέσια” δεν παίρνετε δόση
Δανειστές προς κυβέρνηση: Αν δεν πληρώσετε τα "φέσια" δεν παίρνετε δόση

Δανειστές προς κυβέρνηση: Αν δεν πληρώσετε τα “φέσια” δεν παίρνετε δόση

Απολογιστική έκθεση για το κατά πόσο εξοφλήθηκαν επαρκώς τα “φέσια” του κράτους προς τους ιδιώτες μέσα από τα 7,5 δισ. ευρώ της υποδόσης του Ιουνίου και δεν δημιουργήθηκαν… νέα, θα συζητηθεί στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής στην Μπρατισλάβα που έχει ως πρώτο θέμα την Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ατζέντα του προέδρου του Eurogroup, αν δεν είναι επαρκής η αποπληρωμή οφειλών, τότε δεν θα αποδεσμευτεί το 1,7 δισ. ευρώ από τα 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης που έχει υπολογιστεί για τον Σεπτέμβριο.
Όσο για το υπόλοιπο 1,1 δις ευρώ της υποδόσης, αυτό συνδέεται με μία άλλη έκθεση για την Ελλάδα. Για την πρόοδο στα 15 προαπαιτούμενα, με το Eurogroup να δίδει (σύμφωνα με την ατζέντα) ειδική σημασία στα πεδία της εφαρμογής των παρεμβάσεων στις συντάξεις, τις αποκρατικοποιήσεις, τις παρεμβάσεις στην ενέργεια και την ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων.
Το Eurogroup συνεδριάζει την Παρασκευή, μία ημέρα πριν την ΔΕΘ και ενώ τις προηγούμενες ημέρες εκπρόσωποι των θεσμών έκαναν σαφές ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τους όρους του μνημονίου, χωρίς περιθώριο για αλλαγές.
Μάλιστα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αρχίσει μέσα στον Σεπτέμβριο και η δεύτερη αξιολόγηση (σ.σ. του Οκτωβρίου), ενώ ανοικτό μένει και το θέμα ΕΛΣΤΑΤ που η Επιτροπή έχει προαναγγείλει ότι θα τεθεί στην ίδια σύνοδο της Παρασκευής.
“Κόφτης” οφειλών σε ιδιώτες στη δόση
Στο τεχνικό μνημόνιο του Ιουνίου ορίστηκε ο νέος, πολύ πιο αυστηρός μηχανισμός αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες. Προβλέπει ότι δεν θα υπάρχει νέα καταβολή δόσης για την αποπληρωμή οφειλών αν δεν έχει εκκαθαριστεί προηγουμένως το 80% των οφειλών για τις οποίες έχουν ήδη διατεθεί τα ποσά από τους θεσμούς (η δόση του Ιουνίου προβλέπει 1,8 δισ. ευρώ). Ορίζονται επίσης συγκεκριμένες υποχρεώσεις παροχής πληροφοριών από το υπουργείο Οικονομικών για το ρυθμό των επιστροφών φόρου.
Επίσης, πλέον, τα “φέσια” απαιτούνται σε καθαρή αξία αλλά και με ενεργοποίηση της σχετικής οδηγίας περί καθυστέρησης στις συναλλαγές (τόκος 8% περίπου ετησίως).

Η ατζέντα του Eurogroup

Την Παρασκευή, στο Eurogroup σύμφωνα με την ατζέντα του Προέδρου θα συζητηθεί η πορεία του ελληνικού προγράμματος παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο.
Για τη δεύτερη υποδόση των 10,3 δισ. ευρώ (7,5 δισ. ευρώ δόθηκαν τον Ιούνιο) αναφέρεται ότι τα 2,8 δισ. ευρώ “χωρίζονται σε δύο μέρη και συνδέονται με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων (προαπαιτούμενα που συνδέονται με την καταβολή των 1,1 δισ. ευρώ) αλλά και με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών (που συνδέονται με την καταβολή 1,7 δισ. ευρώ). Το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ θα καταβληθεί αν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις “μεταξύ άλλων στον τομέα των συντάξεων, στη διοίκηση των τραπεζών, στην ενέργεια και στις φορολογικές αρχές”, ενώ “τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα με στόχο να πληρωθούν οφειλές προς ιδιώτες μόνο εάν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν μειωθεί αρκετά”.
Στην ατζέντα του Συμβουλίου επισημαίνεται ότι οι ομόλογοι του ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτου πέρα από τα προαπαιτούμενα και τις ληξιπρόθεσμες, θα ενημερωθούν και για τα επόμενα βήματα προς την δεύτερη αξιολόγηση.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …