Home / Ειδήσεις / Από τα αναρρωτήρια στις παραλίες της Κύπρου
Από τα αναρρωτήρια στις παραλίες της Κύπρου

Από τα αναρρωτήρια στις παραλίες της Κύπρου

Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΗΛΙΟ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η βιομηχανία του ιατρικού τουρισμού ακολουθεί ραγδαίο ρυθμό ανάπτυξης, με τη χώρα μας να διεκδικεί μερίδιο στην πίτα

Το κυριότερο ενδιαφέρον στην Κύπρο εστιάζεται σε διαγνωστικές εξετάσεις (εξωσωματικές θεραπείες, οδοντιατρική, ενώ ενδιαφέρον προσελκύει ο τουρισμός ευεξίας)

Μπορεί να είμαστε στο μέσο του καλοκαιριού και οι παραλίες να σφύζουν από παραθεριστές, αλλά η προσπάθεια για προσέλκυση τουρισμού και καταπολέμηση της εποχικότητας συνεχίζεται. Μια μορφή τουρισμού η οποία τα τελευταία χρόνια αποκτά σημαντική δυναμική είναι ο τουρισμός υγείας και η Κύπρος δεν πρέπει να μείνει εκτός, καθώς διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα τα οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί.

Φυσικά, όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι δύο αυτοί πυλώνες είναι απαραίτητοι να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται σε αυτό το είδος τουρισμού. Την ίδια στιγμή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διαπίστευση των ιατρικών κέντρων της χώρας μας από διεθνείς φορείς, γεγονός που θα προσδώσει κύρος και φήμη στα νοσηλευτήρια και θέσπιση νομοθεσίας για τα κέντρα αποκατάστασης, ενώ την ίδια στιγμή οι επιχειρηματίες του κλάδου θα πρέπει να προσφέρουν ελκυστικά πακέτα.
Η εφαρμογή του ΓεΣΥ αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αποκομίσει η Κύπρος οφέλη από τον ιατρικό τουρισμό. Ανταγωνιστικοί προορισμοί όπως το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν προχωρήσει αρκετά σε αυτό το θέμα, όμως και η χώρα μας μπορεί να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας.

395 δις ευρώ ετησίως

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση, η παγκόσμια βιομηχανία ιατρικού τουρισμού αποτιμάται στα 395 δις ευρώ. Μάλιστα, εκτιμήθηκε ότι η βιομηχανία ακολουθεί ρυθμό ανάπτυξης έως 25% σε ετήσια βάση μέσα στην ερχόμενη 10ετία, καθώς εκτιμάται ότι περί το 3-4% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ταξιδεύουν διεθνώς για ιατρικούς λόγους. Η έκθεση Medical Tourism Index για τον ιατρικό τουρισμό, που δημοσιοποιούν VISA και Oxford Economics, αναφέρει παράλληλα ότι η αξία της εν λόγω βιομηχανίας αναμένεται να εκτιναχθεί στα 2,7 τρισ. ευρώ μέχρι το 2025.
Στην κατάταξη με τους 41 κορυφαίους οι ΗΠΑ ηγούνται του μεριδίου δαπανών στα ταξίδια υγείας, με την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη και τη Ν. Κορέα να συνεχίζουν να έχουν πολύ καλές επιδόσεις. Επιπλέον, το 13% των διεθνών ταξιδίων υγείας μέχρι το 2025 θα πραγματοποιούνται από μεγαλύτερης ηλικίας ταξιδιώτες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της VISA, ο ιατρικός τουρισμός αναμένεται να σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη, καθώς όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες αναζητούν νέες θεραπείες, χαμηλότερο κόστος ή υψηλότερη ποιότητα περίθαλψης που δεν βρίσκουν στις πατρίδες τους.

Τσεκ απ, εξωσωματικές, οδοντιατρική

Τη δεδομένη στιγμή, το κυριότερο ενδιαφέρον στην Κύπρο εστιάζεται σε διαγνωστικές εξετάσεις (τσεκ απ), εξωσωματικές θεραπείες, οδοντιατρική, ενώ ενδιαφέρον προσελκύει ο τουρισμός ευεξίας. Μιλώντας στη «Σ» η Μάρω Καζέπη, Τουριστική Λειτουργός Α’ στον ΚΟΤ, επεσήμανε ότι ο ιατρικός τουρισμός προσελκύει μια ειδική πελατεία. «Η Κύπρος διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας όσον αφορά τις ιατρικές υπηρεσίες, ενώ σε συγκεκριμένες επεμβάσεις προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές.
Παράλληλα, διαθέτει ιδανικό κλίμα και καλό περιβάλλον για την ανάρρωση, ενώ την ίδια στιγμή έχει ιδανικές υποδομές για τουρισμό ευεξίας, καθώς διαθέτει καταρτισμένα κέντρα», ανέφερε η κ. Καζέπη. Επιπρόσθετα, η Λειτουργός του ΚΟΤ τόνισε το γεγονός ότι η Κύπρος διαθέτει αναγνωρισμένο τουριστικό προϊόν με ανεπτυγμένη ξενοδοχειακή υποδομή, με τη θεραπεία του ασθενούς να μπορεί να συνδυαστεί και με διακοπές.
«Κύριες αγορές γι’ αυτή τη μορφή τουρισμού είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Ουκρανία και χώρες της Μέσης Ανατολής», επεσήμανε η κ. Καζέπη. Ο ΚΟΤ με δραστηριότητες όπως συμμετοχή σε εκθέσεις και εργαστήρια, αποστολές στο εξωτερικό για προβολή του ιατρικού τουρισμού, διοργάνωση εκδρομών για οργανωτές ταξιδίων και άλλες ενέργειες προβάλλει αυτό το είδος τουρισμού. Επιπρόσθετα, η Κύπρος γιόρτασε για πρώτη φορά φέτος το Global Wellness Day, δηλαδή την Παγκόσμια Ημέρα Ευεξίας, στις 11 Ιουνίου.

Ενέργειες στα κατεχόμενα

Ενέργειες για προσέλκυση ιατρικού τουρισμού διενεργούνται και στα κατεχόμενα, καθώς αυτή την εβδομάδα υπογράφηκαν συμφωνίες μεταξύ του «πανεπιστημίου» Εγγύς Ανατολής με οργανισμούς από διάφορες χώρες για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού και τη χρήση των υπηρεσιών του «πανεπιστημιακού νοσοκομείου».

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

Liberation: Ένα δισ. ευρώ ετησίως αποφέρει ο ιατρικός τουρισμός για μεταμοσχεύσεις μαλλιών στην Τουρκία

Liberation: Ένα δισ. ευρώ ετησίως αποφέρει ο ιατρικός τουρισμός για μεταμοσχεύσεις μαλλιών στην Τουρκία

“Χάρη σε προνομιακές παροχές, οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών αποφέρουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην τουρκική …