Home / Ειδήσεις / Περιμένοντας τον Καρόνε
Περιμένοντας τον Καρόνε

Περιμένοντας τον Καρόνε

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΙΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ
Περιμένοντας τον Καρόνε
Παρά τις προσπάθειες του ΕΟΠΥΥ για περιορισμό των δαπανών εν τούτοις τα αποτελέσματα από την πρώτη επίσκεψη Καρόνε μέχρι σήμερα είναι επιεικώς πενιχρά. Οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ τρέχουν σχεδόν με τις ίδιες ιλιγγιώδεις ταχύτητες πάνω από τα 500εκ. και είναι σίγουρο ότι όταν «ο φίλος μας « ξανάρθη θα υπάρξη σοβαρό πρόβλημα. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τους δυστυχείς ακτινολόγους και μικροβιολόγους.
Τώρα και κάποια χρόνια η Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων προτείνει την θέσπιση απλών πραγμάτων
1) αυστηροποιημένη σύμφωνα με τον παρόντα προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ την σύμβαση που ίσχυε επί διοίκησης Βουδούρη ούτως ώστε οι δαπάνες να γίνουν αναλογικότερες βάσει του budget του ΕΟΠΥΥ. Ένα σύστημα που δούλεψε με ικανοποιητικά αποτελέσματα μέχρι την υπουργική απόφαση Σαλμά που απελευθέρωσε την συνταγογράφηση και την εκτέλεση των εργαστηριακών πράξεων οπότε χάθηκε ο έλεγχος.
2) ξεκαθάρισμα του κωδικού των εργαστηρίων και Διαγνωστικών κέντρων της πρωτοβάθμιας από τα εργαστήρια των Κλινικών. Από την στιγμή που παληότερος υφυπουργός Υγείας ο οποίος σημειωτέον ήταν και πρόεδρος ΔΣ κεντρικής κλινικής των Αθηνών μεθόδευσε την ενοποίηση κωδικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας οι δαπάνες εκτινάχθηκαν 30 – 35% επάνω και έκτοτε κανείς δεν μπόρεσε να τις επαναφέρη. Κι’ αυτό γιατί στις κλινικές λειτουργεί το τραγικό φαινόμενο « Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει» όπου στην ίδια κλινική ο κλινικός γιατρός με σφραγίδα του προσωπικού ιατρείου του συνταγογραφεί όχι μόνο σε ασθενείς της κλινικής όπως ήταν παληότερα αλλά και σε εξωτερικούς ασθενείς !! και αμέσως η εξέταση εκτελείται στα εργαστήρια.
Γι’ αυτό το λόγο οι αγαπητοί συνάδελφοι των κλινικών δεν επιθυμούν τον διαχωρισμό του κωδικού πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας υγείας.
Εφ’ όσον το σύστημα Υπερσυνταγογράφησης συνεχίζει να δουλεύη με τις ίδιες προδιαγραφές είναι προφανές ότι η μείωση του τιμολογίου ιατρικών πράξεων δεν θα έχη κανένα αποτέλεσμα. Το μόνο που επιτεύχθη είναι να καταργηθή στην ουσία η ειδικότητα του μικροβιολόγου και σχεδόν η ειδικότητα του ακτινολόγου αφού πλέον η λειτουργία μικροβιολογικού ή ακτινολογικού εργαστηρίου καθίσταται ζημιογόνος ενώ οι τρέχοντες μισθοί σε εταιρείες δεν είναι μεγαλύτεροι από 700euro. Έτσι οι ειδικευόμενοι επιλέγουν άλλες ειδικότητες εκτός εργαστηρίου και οι νέοι ειδικευμένοι- όσοι έμειναν – ψάχνουν για μια δουλειά στο εξωτερικό με αξιοπρεπείς όρους.
Σήμερα το πρωταρχικό και το επείγον είναι ο άμεσος έλεγχος των δαπανών. Οι τρόποι υπάρχουν είναι δοκιμασμένοι και με δοκιμασμένα αποτελέσματα.
Ο πρόεδρος
Θ. Γεωργακόπουλος

 

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …