Home / Διατροφή / Τροφές / Ζεσταίνεστε; Ώρα για αγγούρι
Ζεσταίνεστε; Ώρα για αγγούρι

Ζεσταίνεστε; Ώρα για αγγούρι

Με περιεκτικότητα σε νερό πάνω από 90%, το αγγούρι είναι μια από τις πιο ενυδατικές τροφές, απαραίτητη κατά τις ζεστές ημέρες.

Το αγγούρι φημίζεται για τη δροσιά που προσφέρει όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει: εκτός από δροσιστικό, κόβει την δίψα, είναι διουρητικό και βοηθά τα νεφρά να αποβάλλουν το ουρικό οξύ.

Οι ενυδατικές και θρεπτικές του ιδιότητες το καθιστούν την ιδανική επιλογή για το καλοκαίρι. Στο εσωτερικό του καρπού η θερμοκρασία είναι έως και 20 βαθμούς πιο δροσερή από το εξωτερικό, λόγω της περιεκτικότητάς του σε νερό και σκληρή φλούδα του, που είναι 90% νερό, έχει την ιδιότητα να συγκρατεί το νερό και να παραμείνει δροσερό.

Ακόμα είναι καλύτερο να τρώγονται με τη φλούδα (φυσικά να είναι πολύ καλά πλυμένα) αφού περιέχουν βιταμίνη Α και Β.  Η φλούδα του επίσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχει μια ποικιλία ωφέλιμων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων των διοξειδίου του πυριτίου, καλίου και μαγνησίου.

Πιο συγκεκριμένα, τα αγγούρια περιέχουν βιταμίνες B1, B2, B3, B5, B6, φυλλικό οξύ (Β9), βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο. Έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, είναι πλούσια πηγή μιας ομάδας τριτερπενίων, των Cucurbitacins A, B, C, D, E, καθώς και 3 τύπων λιγνανών που φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και διάφορων τύπων καρκίνου, όπως του μαστού, της μήτρας, των ωοθηκών, του προστάτη.

Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες της φλούδας του και το ύψος του καλίου και μαγγανίου βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και να συμβάλλουν στην προώθηση θρεπτικών λειτουργιών. Οι φυτικές ίνες του ρυθμίζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και την υποστήριξη της κανονικής λειτουργίας του εντέρου. το μαγνησίου του χαλαρώνει τα νεύρα και τους μύες και διατηρεί την ομαλή κυκλοφορία του δέρματος.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του αγγουριού δεν σταματούν όμως εδώ. Οι σπόροι του αγγουριού θεωρούνται φυσικό φάρμακο για τα εντερικά παράσιτα, ενώ οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους δρουν βοηθητικά στην αντιμετώπιση οιδημάτων στις βλεννογόνους μεμβράνες της μύτης και του λαιμού. Το πυρίτιο τέλος, που αποτελεί ένα από τα σημαντικά συστατικά του αγγουριού, μπορεί να αποτρέψει το σπάσιμο και τη φθορά των αδύναμων νυχιών των χεριών και των ποδιών.

Διαβάστε επίσης

Καλοφαγάδες οι αρχαίοι Ελληνες, με προτίμηση στα μπαρμπούνια και τα χέλια

Καλοφαγάδες οι αρχαίοι Ελληνες, με προτίμηση στα μπαρμπούνια και τα χέλια

Καλοφαγάδες, με προτίμηση στα μεγάλα φρέσκα ψάρια, αν και πανάκριβα και προνόμιο των πλουσίων, ήταν …