Το να ζει κάποιος με οστεοαρθρίτιδα είναι μια μακροπρόθεσμη και επίπονη κατάσταση. Εσείς πρέπει να παραμείνετε δραστήριοι και να κρατήσετε τις αρθρώσεις σας σε καλή κατάσταση, ώστε να μπορείτε να κάνετε τα πράγματα που θέλετε και πρέπει να τα κάνετε και να παραμείνετε ανεξάρτητοι, για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορείτε.

Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούν να κάνουν οι γιατροί από την πλευρά τους, για να επιβραδύνουν την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να κάνει και ο ασθενής.  Η ασθένεια επιδεινώνεται πολύ γρήγορα.

Έτσι, μπορείτε μόνο να διαχειριστείτε την οστεοαρθρίτιδα σας. Αλλά μερικές φορές, θα χρειαστείτε την καθοδήγηση του γιατρού ή φυσιοθεραπευτή για να αντιμετωπίσετε τον πόνο, να ξεπεράσετε τα  εμπόδια και να βεβαιωθείτε ότι οδηγείστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια;

Όταν ξεκινάτε ένα πρόγραμμα άσκησης.

Το χειρότερο πράγμα που κάποιος με οστεοαρθρίτιδα μπορεί να κάνει, είναι να μην κάνει τίποτα. Η άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα.
Ξέρετε πώς να περπατάτε φυσικά και ο εκπαιδευτής στο γυμναστήριο μπορεί να σας δείξει πώς να χρησιμοποιήσετε τα βάρη. Αλλά η άσκηση όταν έχετε αρθρίτιδα είναι λίγο πιο περίπλοκη από ό, τι είναι για έναν υγιή 25χρονο. Για να αποφεύγονται οι τραυματισμοί, συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή φυσιοθεραπευτή όταν ξεκινήσετε, για να πάρετε ένα προσαρμοσμένο σχήμα που έχει σχεδιαστεί για τις δικές σας ιδιαίτερες ανάγκες και τους περιορισμούς.

Όταν ο πόνος σας κερδίζει

Αν αποφεύγετε το εβδομαδιαίο παιχνίδι γκολφ σας ή αν εργάζεστε στον αγαπημένο σας κήπο και πονάτε πάρα πολύ για να περπατήσετε ή να λυγίσετε τα πόδια σας, ήρθε η ώρα για να επισκεφτείτε το γιατρό σας.
Όταν έχετε αρκετό πόνο που σας εμποδίζει να κάνετε ό, τι χρειάζεστε ή θέλετε να κάνετε, ήρθε η ώρα να παρέμβει ο γιατρός. Μερικές φορές μπορεί να ανακουφίσετε τον πόνο με κορτιζόνη ή άλλα φάρμακα, όπως φάρμακα που μιμούνται τη δράση της χονδροϊτίνης στο χόνδρο.

Άλλοι τρόποι για την ανακούφιση του πόνου περιλαμβάνουν:

• Την χρήση ορθωτικών, «custom-made» ένθετα παπουτσιών που βοηθούν στην προστασία για τα γόνατα και τα ισχία, ενεργώντας ως αμορτισέρ όταν περπατάτε.
• Επίδεση γονάτου, για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της άρθρωσης του γόνατος.
• Εφαρμογή πάγου σε προσβεβλημένη άρθρωση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του πρηξίματος, του πόνου, και του εύρους της κίνησης.
• Τα τοπικά αναλγητικά για την ανακούφιση στις επώδυνες αρθρώσεις.
• Συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Σε άλλες περιπτώσεις, ίσως να ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για κοινή χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης. Είναι σημαντικό να μην περιμένετε πάρα πολύ καιρό, όταν αυτό καταστεί αναγκαίο, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία των μυών και σύσπαση των αρθρώσεων και θα δεν μπορείτε ποτέ πραγματικά να πάρετε πίσω ό, τι έχετε χάσει.