Ερευνητές υποστηρίζουν πως η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Η τακτική φυσική δραστηριότητα «χτίζει» μια καλή συνολικά υγεία, δυναμώνει το σώμα και τα οστά, καταπολεμά ακόμη και την κατάθλιψη. Πρόσφατη όμως έρευνα μας δίνει έναν ακόμη λόγο να πάρουμε την απόφαση να ασχοληθούμε σοβαρά με τη γυμναστική.

Η νέα αυτή έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Oncology δε συσχετίζει απλά την άσκηση με τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, αλλά βρήκε συγκεκριμένους χρόνους και ένταση που μειώνουν ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες: οι ερευνητές αναφέρουν πως για να επωφεληθούμε από την ευεργετική δράση της γυμναστικής κατά του καρκίνου του μαστού πρέπει να έχουμε ως στόχο τις πέντε ώρες άσκησης την εβδομάδα. Αυτός είναι ο διπλάσιος χρόνος από τη συνηθισμένη σύσταση, φαίνεται όμως πως έχει αποτελέσματα και οφέλη σε όλα τα επίπεδα.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη παρακολούθησαν γυναίκες που ασκούνταν για 300 λεπτά την εβδομάδα για ένα χρόνο. Παρότι οι γυναίκες δεν έχασαν πολύ περισσότερο βάρος από τις συνασκούμενές τους που γυμνάζονταν τις μισές ώρες κάθε εβδομάδα, είχαν πολύ μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Γιατί συμβαίνει αυτό; Με την αυξημένη φυσική δραστηριότητα, οι γυναίκες της μελέτης έκαψαν περισσότερο λίπος. Και αυτό είναι σημαντικό καθώς ο λιπώδης ιστός αυξάνει τα οιστρογόνα, που με τη σειρά τους αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Η άσκηση ενισχύει επίσης τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και εμποδίζει την ύπαρξη φλεγμονών εξαιτίας του λίπους.

Χρησιμοποιήστε τη μελέτη αυτή ως μια αφορμή για να γυμνάζεστε περισσότερο από εδώ και στο εξής, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους άσκησης, ώστε να συμπληρώνετε τα 300 λεπτά την εβδομάδα.