Πλούσιος σε ωμέγα 3 λιπαρά και σε φυτικές ίνες ταιριάζει σε κάθε γεύμα, από το πρωινό μέχρι ακόμη και ως συστατικό για γλυκά. Ο λιναρόσπορος είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σήμερα στη φύση, ενώ συμβάλει στην υγεία της καρδιάς και στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως υπερτροφή. Ο λιναρόσπορος δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε θρεπτικά συστατικά: πλούσιος σε ω3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, ασβέστιο και μαγνήσιο, πρωτεΐνες οι οποίες περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνη Ε και μονοάκορεστα λιπαρά οξέα, αποτελεί μια από τις πιο υγιεινές επιλογές.

Τα οφέλη για την υγεία και την πρόληψη νόσων είναι πολλά:

Ο σπόρος του λιναριού είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, διαλυτής και αδιάλυτης μορφής. Οι ίνες που διαλύονται με το νερό, βοηθούν στην πτώση της χοληστερίνης και των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, ενώ η αδιάλυτη μορφή φυτική ίνας ενισχύει τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει πως η καθημερινή κατανάλωση 20 γρ. λιναρόσπορου για 8 εβδομάδες είναι εξίσου αποτελεσματική όσο και μια στατίνη για να μειωθεί η υψηλή χοληστερίνη. Άλλες έρευνες που έγιναν σε κουνέλια υπογράμμισαν ότι η λήψη λιναρόσπορου συνδέθηκε με μείωση των αποθεμάτων της χοληστερόλης στις αρτηρίες.

Τα ω3 λιπαρά που περιέχει από την άλλη βοηθούν κυρίως τη λειτουργία της καρδιάς συμβάλλοντας στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, προστατεύοντας τις αρτηρίες από την αρτηριοσκλήρυνση και βοηθώντας στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης και την αύξηση της «καλής. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει πως τα εν λόγω λιπαρά σχετίζονται με την προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου και την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη.

Λόγω του ότι περιέχει φυτοοιστρογόνα ο λιναρόσπορος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες και στους άντρες από την εμφάνιση προστάτη. Ο λιναρόσπορος λοιπόν είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά της φύσης, σημαντικότερο ακόμα και από τα μούρα και τα λαχανικά.

Η αντιφλεγμονώδης δράση του λιναρόσπορου, έχει αποτελέσματα και στην υγεία της επιδερμίδας, ενώ συμβάλει και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, το λινέλαιο βοηθάει στα θαμπά και ξηρά μαλλιά καθώς και στην επούλωση πληγών και εκζεμάτων. Παράλληλα, η περιεκτικότητα του σε άλφα – λινολεϊκό οξύ και λιγνάνες έχει δείξει μια ευεργετική επίδραση στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανοσολογική απόκριση.

Πως να τον καταναλώσω

Ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης του λιναρόσπορου είναι να τον τρώτε σε αλεσμένη μορφή, καθώς έτσι είναι πιο εύπεπτος, αλλά και πολύ πιο χρηστικός στα καθημερινά μας γεύματα. Όταν λαμβάνουμε ολόκληρο το λιναρόσπορο, αυτός δεν χωνεύεται από το στομάχι και τα θρεπτικά συστατικά που είναι εγκλωβισμένα στο σπόρο, δεν περνούν ποτέ στον οργανισμό.

Στην ουσία μπορεί να προστεθεί παντού: Η ημερήσια προτεινόμενη δόση είναι περίπου 1-2 κουταλάκια του γλυκού, που μπορείτε να προσθέσετε σε χυμούς και smoothies, σε σούπες, στο γιαούρτι με τα δημητριακά, ακόμα και στις σάλτσες των φαγητών, ενώ ακόμα μπορείτε να αντικαταστήσετε με αλεσμένο λιναρόσπορο μέρος από το αλεύρι που χρησιμοποιείτε για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την παρασκευή κέικ, πλούσιων σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη και με λιγότερα λιπαρά.