Home / Ειδήσεις / Φαρμακαποθήκες: Χωρίς προβλήματα η τροφοδοσία της αγοράς
Φαρμακαποθήκες: Χωρίς προβλήματα η τροφοδοσία της αγοράς

Φαρμακαποθήκες: Χωρίς προβλήματα η τροφοδοσία της αγοράς

Τις καταγγελίες περί προβληματικής τροφοδοσίας των Φαρμακείων διαψεύδει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων, επισημαίνοντας πως οι δίμηνες πιστώσεις τηρούνται και πως έχουν “φρενάρει” οι παράλληλες εξαγωγές.
Με μια ανακοίνωση του ο Σύλλογος διευκρινίζει πως η τροφοδοσία των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες διεξάγεται ομαλά, βάσει των ποσοτήτων που είναι διαθέσιμες.
Μάλιστα, τα μέλη του συλλόγου έχουν εφαρμόσει, όπως τονίζεται, η προτροπή για περιορισμό των παράλληλων εξαγώγών. “Αποτέλεσμα το παράλληλο εμπόριο-δραστηριότητα κατά τα άλλα απολύτως νόμιμη-να έχει ελαχιστοποιηθεί δραστικά από την πρώτη ημέρα της κρίσης”, αναφέρει η ανακοίνωση, παραπέμποντας σε στοιχεία για τις εξαγωγές που διαθέτει ο ΕΟΦ.

Τοις μετρητοίς
Οι Φαρμακαποθηκάριοι διαψεύδουν πως ζήτησαν να πληρωθούν παραγγελίες φαρμακοποιών τοις μετρητοίς, αφού, άλλωστε, μεταξύ όλων των φορέων συμφωνήθηκε «η τήρηση των συνήθων όρων λειτουργίας της αγοράς ως προς τις πιστώσεις όσο και ως προς τις ποσότητες που παραδίδονται». Μάλιστα, ο Σύλλογος αφήνει και αιχμές για τη στάση άλλων κρίκων της αλυσίδας φαρμάκου, αναφέροντας πως «οι φαρμακαποθήκες είναι –ίσως- οι μόνοι που τήρησαν απαρέγκλιτα αυτή τη συμφωνία».

Παρόλα αυτά δεν λείπουν και τα προβλήματα. Όπως αναφέρουν οι Φαρμακαποθηκάριοι πραγματική αδυναμία εξυπηρέτησης παρατηρείται όταν τα φαρμακεία ζητούν αυξημένες ποσότητες συγκεκριμένων φαρμάκων, πολύ πάνω από το μέσο όρο των παραγγελιών. Ο λόγος, όπως τονίζουν, εντοπίζεται στους ανάλογους περιορισμούς που δέχονται οι φαρμακαποθήκες απο τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Κατ’ επέκταση, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων καλεί όσους έχουν στοιχεία για ελλείψεις και αθέμιτες πρακτικές να τα δώσουν στη δημοσιότητα. Αλλιώς “να σωπασουν διοτι δημιουργούν πανικό στην αγορά και τους ασθενείς – καταναλωτές άνευ λόγου και αιτίας”.
Παράλληλα, καλούν τους εμπλεκόμενους στην αγορά φαρμάκου να συστρατευθούν σε αυτή την “εθνική προσπάθεια διασφάλισης της δημόσιας υγείας και να μην επιδίδονται σε κορώνες μόνο και μόνο για λόγους εντυπώσεων”.

Διαβάστε επίσης

Τα αποτελέσματα μιας συλλογικής προσπάθειας…

Τα αποτελέσματα μιας συλλογικής προσπάθειας…

Πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας η συνάντηση όλων των φορέων που υπηρετούν την διακίνηση του φαρμάκου …