Home / Υγεία / Σεξ & Υγεία / Πώς το σεξ επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Πώς το σεξ επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Πώς το σεξ επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Ολοένα και περισσότερες έρευνες εστιάζουν στο να αναλυθεί πλήρως ο τρόπος λειτουργίας του ανθρωπίνου εγκεφάλου υπό διαφορετικές περιστάσεις.

Και από τη στιγμή που το σεξ αποτελεί βασικό πυλώνα της ανθρώπινης ύπαρξης, τα όσα μαθαίνουμε καθημερινά για τον τρόπο που επηρεάζει όλο το σώμα μας και κατ’ επέκταση τον εγκέφαλό μας, πληθαίνουν και μας γεμίζουν με νέες πληροφορίες.

Δείτε με ποιους τρόπους το σεξ επηρεάζει τον εγκέφαλο του ανθρώπου:

Λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό

Σε έρευνα του 2002 από το πανεπιστήμιο του Albany στις ΗΠΑ οι επιστήμονες εξέτασαν 300 γυναίκες και διαπίστωσαν ότι εκείνες που είχαν σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό είχαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης από ό,τι οι γυναίκες που έκαναν χρήση προφυλακτικού. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι διάφορες χημικές ενώσεις στο σπέρμα, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της προσταγλανδίνης, έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, οι οποίες στη συνέχεια απορροφώνται από το σώμα και τον εγκέφαλο μετά το σεξ.

Ενεργοποιεί την έκκριση ντοπαμίνης

Η απόλαυση που παίρνουμε από το σεξ οφείλεται στην απελευθέρωση της ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ενεργοποιεί το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Μπορεί, ωστόσο, ορισμένες φορές να προκαλέσει αίσθημα θλίψης

Αυτές οι χημικές ουσίες που μας κάνουν να νιώθουμε χαρά και ικανοποίηση μπορεί να αυξάνονται κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πράξης, αλλά μετά μειώνονται δραστικά και απότομα πολλές φορές. Σύμφωνα με ερευνητές, υπάρχει ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως “δυσφορία από τη συνουσία”. Περίπου το ένα τρίτο των γυναικών που συμμετείχαν σε μία μελέτη δήλωσαν ότι έχουν βιώσει αίσθημα θλίψης μετά το σεξ αρκετές φορές στη ζωή τους.

Το σεξ ανακουφίζει από τους πόνους

Έρευνες δείχνουν ότι το σεξ μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα πόνου στον άνθρωπο. Σε μια γερμανική μελέτη του 2013, το 60% των συμμετεχόντων που είχε ημικρανίες και το 30% εκείνων που είχαν έντονους πονοκεφάλους και οι οποίοι είχαν σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου πονοκεφάλου, βίωσαν δραστική μείωση των συμπτωμάτων και του πόνου. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες μπορούν να επιδείξουν αύξηση στο όριο πόνου που αντέχουν, όταν διεγείρεται το σημείο G στον κόλπο τους.

Βελτιώνει τη μνήμη

Μια μελέτη του 2010 έδειξε ότι, σε σύγκριση με ποντίκια που είχαν σεξουαλική επαφή “περιστασιακά”, εκείνα που είχαν συχνή/τακτική σεξουαλική επαφή παρουσίασαν αύξηση στους νευρώνες στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με μνήμη.

 

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης

Γιατί οι άντρες γίνονται καλύτεροι εραστές μετά τα 30;

Γιατί οι άντρες γίνονται καλύτεροι εραστές μετά τα 30;

Η είσοδος στην τέταρτη δεκαετία αποτελεί κομβικό σημείο σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Τα …