Home / Ειδήσεις / Τα τελευταία νέα για τον Εμπολα
Τα τελευταία νέα για τον Εμπολα

Τα τελευταία νέα για τον Εμπολα

επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr

καθημερινή ανανέωση, επιλέγοντας την πιο έγκυρη πληροφόρηση διεθνώς 

_____________________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

28/10/14

_____________________________

Ο Λοιμός των Αθηναίων το 430 π. χ. η φοβερή επιδημία που έγινε η αιτία θανάτου όχι μόνο των Αθηναίων, αλλά και της πιο ιστορικής Δημοκρατίας του κόσμου, έχει απασχολήσει για δεκαετίες την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Βασισμένοι στις περιγραφές του Θουκυδίδη που κάνει λόγο για συμπτώματα που ξεκινούν από το στόμα και καταλήγουν στη κοιλιακή χώρα, το έντερο, το δέρμα και το κεντρικό νευρικό σύστημα, γιατροί και ιστορικοί διατυπώνουν εδώ και χρόνια θεωρίες για τη νόσο προτείνοντας περί τις 25 διαφορετικές πιθανότητες. Μια από αυτές είναι η θεωρία που υποστήριζε ότι ο λοιμός των Αθηναίων οφείλεται στον ιό Έμπολα σύμφωνα με άρθρο που γράφτηκε το 1996, στους New York Times από τον Anthony Ramirez. Ωστόσο, κανείς δεν είχε απαντήσει με πειστικά επιχειρήματα ούτε υπέρ, ούτε κατά αυτής ή άλλης θεωρίας μέχρι το 2006, όταν μια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων έδωσε την απάντηση με επιστημονικές αποδείξεις ανάλυσης DNA. Η επιστημονική έρευνα έδειξε ότι ήταν τυφοειδής πυρετός….

_____________________________

Τσεχία: Απειλούν ότι θα σπείρουν τον ιό Έμπολα, απαιτώντας 1 εκ.ευρώ σε μπιτκόιν

Άγνωστοι εκβιαστές απείλησαν την Τσεχία ότι θα διασπείρουν στη χώρα τον ιό του Έμπολα και απαίτησαν το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, σε… ψηφιακό νόμισμα μπιτκόιν, για να μην προχωρήσουν στο σχέδιό τους, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία. “Ένας ή περισσότεροι δράστες εκβιάζουν το κράτος και απειλούν ότι θα διασπείρουν τον ιό Έμπολα”, είπε ο υποδιευθυντής της εθνικής αστυνομίας, Ζντένεκ Λάουμπε.
“Εξ αρχής, ο βασικός στόχος τους ήταν να προκαλέσουν πανικό”, υποστήριξε. Το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι εκβιαστές “χρησιμοποιούν πολύ προηγμένες μεθόδους επικοινωνίας”, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Σλάστα, τον επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, οι δράστες, εφόσον εντοπισθούν και συλληφθούν, μπορεί να καταδικαστούν ακόμη και σε 12ετή κάθειρξη.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, λέγοντας ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες μετάδοσης του θανατηφόρου ιού στη χώρα. “Το να αποκτήσει κανείς τον ιό, να τον μεταφέρει και να τον διαδώσει με άλλον τρόπο εκτός της άμεσης επαφής με έναν ασθενή ή τα σωματικά υγρά του δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο”, είπε στους δημοσιογράφους. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα της ασθένειας στην Τσεχία.

_____________________________

27/10/14

_____________________________

Νέα Υόρκη: Νέοι κανόνες για την αποφυγή κρουσμάτων του ιού Έμπολα

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, παραχώρησε την Κυριακή λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα πολιτική που αφορά στην υποχρεωτική καραντίνα ανθρώπων που επιστρέφουν στην αμερικανική πολιτεία από χώρες που έχουν πληγεί από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Κουόμο τόνισε ότι κύριο μέλημα αποτελεί η δημόσια ασφάλεια, ενώ παράλληλα ενθάρρυνε τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την καταπολέμηση του ιού.
Οι αρχές θα ζητούν από το ιατρικό προσωπικό και τους επιβάτες που φθάνουν στη Νέα Υόρκη από χώρες που έχουν πληγεί από τον Έμπολα και είναι κάτοικοι της πολιτείας να παραμένουν στα σπίτια τους για 21 ημέρες, δήλωσε ο Κουόμο σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον δήμαρχο Μπιλ ντε Μπλάζιο.
Όσοι άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα θα μπορούν να δέχονται επισκέψεις από μέλη της οικογένειάς τους κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, δήλωσε ο Κουόμο. Η πολιτεία θα θεσπίσει εναλλακτικούς κανόνες για όσους δεν κατοικούν στη Νέα Υόρκη και θεωρούνται ότι αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ακόμα κι αν δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα του ιού.
Εάν κάποιος, ο οποίος φτάνει στη Νέα Υόρκη από χώρες που έχουν πληγεί από τον Έμπολα, δεν εμφανίζει συμπτώματα του ιού ή δεν έχει έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν προβληθεί από τη νόσο, θα υπόκεινται σε έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματός τους δύο φορές ημερησίως για διάστημα 21 ημερών. «Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε την αποστολή βοήθειας προς τη δυτική Αφρική και την προστασία της δημόσιας υγείας στη Νέα Υόρκη», δήλωσε ο Κουόμο.

_____________________________

Νέα διαγνωστικά τεστ για τον Έμπολα
Δύο νέα τεστ, που εντοπίζουν τον ιό Έμπολα στους ανθρώπους, ενέκρινε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε ανακοίνωσή της, η FDA αναφέρει ότι συνεργάζεται στενά με την BioFire Defense, η οποία έχει την έδρα της στο Σολτ Λέικ, προκειμένου να αποκτήσει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά απόδοσης που θα επιτρέψουν να δοθεί η έγκριση για τεστ Έμπολα. “Καταλαβαίνουμε τη σημασία που έχει η ταχεία διάγνωση κρουσμάτων Έμπολα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.

Η FDA είναι δεσμευμένη να συνεργαστεί με εταιρίες με τον πιο γρήγορο τρόπο προκειμένου να αυξήσει τη διαθεσιμότητα εγκεκριμένων διαγνωστικών τεστ Έμπολα για επείγουσα χρήση κατά τη διάρκεια της επιδημίας αυτής”, ανέφερε η υπηρεσία.

_____________________________

Για αργά αντανακλαστικά κατηγορείται ο ΠΟΥ στην αντιμετώπιση του Έμπολα. 
Για μια σειρά από ελλείψεις κατηγορείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού Έμπολα, ενώ την ίδια στιγμή ο Οργανισμός χαρακτηρίζει την επιδημία του ιού απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press δημοσίευσε εσωτερικό έγγραφο του ΠΟΥ στο οποίο υπογραμμίζονται τα λάθη του οργανισμού, οι παραλείψεις στην επικοινωνία, η ανεπάρκεια του προσωπικού και τα προβλήματα διοίκησης που οδήγησαν στη μη ικανοποιητική αντιμετώπιση της κρίσης. «Σχεδόν όλοι όσοι ενεπλάκησαν στην αντιμετώπιση της επιδημίας απέτυχαν να δουν το προφανές» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.
«Ο ΠΟΥ έπρεπε να είχε δράσει νωρίτερα, με τις πρώτες ενδείξεις της επιδημίας πριν από πολλούς μήνες. Πίστεψαν ότι ο ιός Έμπολα δεν ήταν πρόβλημα για αυτές τις χώρες, όμως ακόμη και όταν κατέστη προφανές ότι ήταν πρόβλημα αντέδρασαν αργά, εν μέρει επειδή και οι άνθρωποι και τα κονδύλια που είχαν στη διάθεσή τους για να προετοιμάσουν ένα σχέδιο δράσης ήταν αρκετά περιορισμένα»  λέει μιλώντας στο ΒΗΜΑ ο Πίτερ Κατόνα, κλινικός καθηγητής Ιατρικής σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο UCLA στο Λος Άντζελες. «Αν η διεθνής κοινότητα ξυπνήσει και ξαφνικά αποφασίσει ότι απαιτούνται δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπισθεί η κρίση τώρα θα μπορούμε να μιλήσουμε για την αρχή της υποχώρησης της επιδημίας» προσθέτει.

_____________________________

 
“Φρενίτιδα ανοργανωσιάς”: ΣΟΚΑΡΕΙ η Αμερικανίδα που προσβλήθηκε από Εμπολα τη μεταχείριση που δέχτηκε;;;

H πολιτεία του Ιλινόι ακολούθησε εκείνες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ στην επιβολή της υποχρεωτικής καραντίνας για τους επιβάτες που φθάνουν στις ΗΠΑ και διατρέχουν τον κίνδυνο να έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα στη Δυτική Αφρική, ωστόσο το πρώτο πρόσωπο που τέθηκε σε απομόνωση βάση των νέων κανονισμών, μία νοσοκόμα που επέστρεψε από τη Σιέρα Λεόνε, χαρακτήρισε τη μεταχείριση που της επιφύλαξαν οι αμερικανικές αρχές μία «φρενίτιδα ανοργανωσιάς».

Οπως επισημαίνει το ΑΜΠΕ, η Κέισι Χίκοξ, που έφθασε στο αεροδρόμιο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ την Παρασκευή, περιέγραψε ότι υποβλήθηκε για ώρες σε ερωτήσεις από αξιωματούχους που φόραγαν προστατευτικές στολές, ενώ αφού της έγινε λανθασμένη διάγνωση ότι είχε πυρετό, την μετέφεραν σε μία σκηνή που στήθηκε ως μονάδα απομόνωσης σε νοσοκομείο.
Η Χίκοξ, σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες στον ιστότοπο της εφημερίδας The Dallas Morning News εξέφρασε την ανησυχία της για το τί περιμένει τους άλλους Αμερικανούς που εργάζονται στις υπηρεσίες υγείας, οι οποίοι προσπαθούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας που έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους στη Δυτική Αφρική.
«Εγώ… σκέφτομαι τους τόσους πολλούς συναδέλφους που θα επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα, την Αμερική, και θα αντιμετωπίσουν το ίδιο μαρτύριο. Άραγε θα τους κάνουν να νιώσουν εγκληματίες και κρατούμενοι;» έγραψε η ίδια.
«Τρομοκρατούμαι στην ιδέα ότι, όπως εγώ, θα φθάσουν εδώ και θα αντικρίσουν μία φρενίτιδα έλλειψης οργάνωσης, τον φόβο και, το πλέον τρομακτικό, την καραντίνα» τόνισε η νοσοκόμα, που εργάζεται για την μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Σιέρα Λεόνε.
Η Αμερικανίδα νοσηλεύτρια τέθηκε σε υποχρεωτική καραντίνα βάση των νέων κανονισμών που ισχύουν στις πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ από την Παρασκευή, σύμφωνα με τους οποίους οποιοσδήποτε φθάνει στο διεθνές αεροδρόμιο Τζον Κένεντι ή το διεθνές αεροδρόμιο Νιούαρκ Λίμπερτι αφού έχει έρθει σε επαφή με ασθενείς στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουϊνέα, πρέπει να τεθεί σε υποχρεωτική απομόνωση για ένα διάστημα 21 ημερών.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν επίσης επικρίσεις για τη μεταχείριση της Χίκοξ υποστηρίζοντας ότι εκδόθηκε εντολή να τεθεί σε καραντίνα αλλά δεν είναι ξεκάθαρο για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει στη σκηνή που έχει στηθεί ως μονάδα απομόνωσης στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Νιούαρκ.
«Αν και της παρέχουν τροφή και νερό, η σκηνή δεν έχει θέρμανση και της έχουν δώσει να φοράει μια άβολη ρόμπα ασθενών. Της επέτρεψαν να φέρει προσωπικά της αντικείμενα μέσα στη σκηνή» αναφέρει η οργάνωση σε ένα δελτίο τύπου.
Από την πλευρά της η Ντόουν Τόμας, εκπρόσωπος τύπου του τμήματος υγείας του Νιου Τζέρσεϊ, όταν της ζητήθηκε να επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες για τις συνθήκες καραντίνας της νοσοκόμας περιλαμβανομένου ενός άρθρου της Wall Street Journal ότι η μητέρα της νοσηλεύτριας και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν ότι κρατείται σε μια σκηνή χωρίς θέρμανση με μία χημική τουαλέτα και σύστημα εξαερισμού, αλλά χωρίς ντους, χωρίς βιβλία, χωρίς περιοδικά ή τηλεόραση, απάντησε: «Ο χώρος (καραντίνας) είναι μια εκτεταμένη νοσηλευτική εγκατάσταση μέσα σε ένα κτίριο που αποτελεί τμήμα του νοσοκομείου».
«Κατανοούμε ότι πρόκειτια για αναστάτωση, αλλά βασική μας προτεραιότητα είναι η υγεία της ασθενούς» τόνισε η ίδια σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
____________________________

Ο Εμπολα φρενάρει την κινεζική …επέλαση στην Αφρική

Με επενδύσεις άνω των 70 δισ. πέρυσι, η Κίνα έχει αναδειχθεί σε νέα υπερδύναμη της …Αφρικής. Όμως η επιδημία του Έμπολα ανέτρεψε το σχεδιασμό, με επενδύσεις να ακυρώνονται και χιλιάδες κινέζους να επιστρέφουν στη χώρα τους. Το ενδιαφέρον για τους φυσικούς πόρους και οι κατηγορίες για “λεηλασία”.
Η επιδημία που πλήττει τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, έχει ουσιαστικά παγώσει τις δραστηριότητες των κινεζικών επιχειρήσεων, καθώς οι περισσότερες από αυτές στα πλαίσια της προστασίας των εργαζομένων τους, προχωρούν σε ανακλήσεις του προσωπικού τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί η δραστηριότητα των κινεζικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Σημειώνεται ότι από το 2009, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αφρικής.
Αν και το Πεκίνο δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την απόσυρση των κινέζων που εργάζονται στις πληγείσες από τον Έμπολα χώρες, εν τούτοις πληροφορίες που προέρχονται από άλλες πηγές, κάνουν λόγο για την απόσυρση των μισών περίπου από τους 20.000 κινέζους πολίτες που εργάζονταν στις πληγείσες περιοχές. Και φυσικά αυτό προκαλεί μια μείωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και καθυστερήσεις στην κατασκευή μεγάλων έργων που η κατασκευή τους είχε ανατεθεί σε κινέζικες κατασκευαστικές.
Για παράδειγμα, στη Λιβερία το πιο σημαντικό έργο από το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου (2002) ήταν η ανακατασκευή του δρόμου που συνδέει την πρωτεύουσα Μονρόβια με τα σύνορα της Γουινέας. Το έργο, που χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα, ουσιαστικά σταμάτησε καθώς η κινέζικη εταιρία που συμμετείχε στις εργασίες απέσυρε από τον Αύγουστο τους εργαζόμενούς της.
Η κινέζικη κυβέρνηση με χρηματοδοτήσεις, δωρεές, άτοκα δάνεια, εμπορικές συμφωνίες, έργα υποδομής αλλά και εμπορικά αγαθά τα οποία παραχωρεί με πίστωση, εξελίσσεται ως η νέα υπερδύναμη στην Αφρική και όλο και περισσότερες αφρικανικές κυβερνήσεις στρέφονται πλέον προς το μέρος της ζητώντας λύση στα χρόνια προβλήματα τους.
Το 1996, όταν η Κίνα άρχισε να δίνει σημασία στις αφρικανικές αγορές, ο ετήσιος τζίρος των εμπορικών συναλλαγών για το πετρέλαιο και τις πρώτες ύλες δεν ξεπερνούσε τα 3,95 δισ. ευρώ. Πέρυσι στην Αφρική εισέρρευσε πακτωλός 73 δισ. ευρώ, με εκατοντάδες κινεζικές εταιρείες να φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στις περιοχές όπου αφθονεί ο ανεκμετάλλευτος φυσικός πλούτος: πετρέλαιο στην Αγκόλα, φυσικό αέριο στη Νιγηρία, χαλκός στη Ζάμπια, κοβάλτιο στο Κονγκό. Και δεν είναι μόνον οι πρώτες ύλες που ενδιαφέρουν το Πεκίνο. Η Κίνα επενδύει στην Αφρική για να καλύψει και επισιτιστικές ανάγκες, αγοράζοντας πολύτιμες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Σημειώνεται ότι η Κίνα υπέγραψε συμφωνία ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κένυα για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής. Η γραμμή θα ενώνει το λιμάνι της Μομπάσα με την πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί σε Ουγκάντα, Ρουάντα, Μπουρούντι, για να καταλήξει στο Νότιο Σουδάν. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, το 90% της χρηματοδότησης της κατασκευής θα γίνει από την Κινεζική τράπεζα Exim, ενώ το 10% από την Κένυα. Θα χρειαστούν τρεισήμισι χρόνια για την αποπεράτωσή της και εργολάβος του έργου είναι η Κινεζική Communications Construction Co.
Από την άλλη πλευρά, η Κίνα κατηγορείται από τους επικριτές της ότι «λεηλατεί» την Αφρική, όπως οι αποικιακές δυνάμεις. Κατηγορείται επίσης για αδράνεια απέναντι στο λαθρεμπόριο ελεφαντόδοντου και κεράτων ρινόκερων, που προέρχονται από την Αφρική, καθώς η χώρα της Ασίας αποτελεί τη βασική αγορά του προϊόντος, το οποίο συλλέγεται με τη μέθοδο του λαθραίου κυνηγιού.

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

Καλοφαγάδες οι αρχαίοι Ελληνες, με προτίμηση στα μπαρμπούνια και τα χέλια

Καλοφαγάδες οι αρχαίοι Ελληνες, με προτίμηση στα μπαρμπούνια και τα χέλια

Καλοφαγάδες, με προτίμηση στα μεγάλα φρέσκα ψάρια, αν και πανάκριβα και προνόμιο των πλουσίων, ήταν …