Home / Ειδήσεις / Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα βοηθάει στη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης σε αδέρφια
Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα βοηθάει στη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης σε αδέρφια

Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα βοηθάει στη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης σε αδέρφια

Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης και του αυτισμού, στα ίδια τα παιδιά, αλλά και στα αδέλφια τους, εφόσον είναι ιστοσυμβατά, όπως ανακοινώθηκε για πρώτη φορά, από το Ίδρυμα, Ένωση για το Ομφαλοπλακουντιακό Αίμα./
Η καθηγήτρια Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Κοκκώνα Κουζή-Κολιάκου, με αφορμή την 15η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, η οποία είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση του κοινού για τη χρησιμότητα της συλλογής ομφαλοπλακουντιακού αίματος κατά τη γέννηση, αναφέρει:
«Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα χρησιμοποιείται σήμερα για τη θεραπεία περισσότερων από 80 διαφορετικών απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, όπως η λευχαιμία, το λέμφωμα και η δρεπανοκυτταρική αναιμία. Αποδεικνύεται, επίσης, χρήσιμο σε νέους τομείς της αναγεννητικής ιατρικής, για την ενδεχόμενη αντιμετώπιση κακώσεων του νωτιαίου μυελού, της εγκεφαλικής παράλυσης, του αυτισμού, του διαβήτη ?τύπου 1? και πολλών άλλων ασθενειών.
Παρόλη την πρόοδο στην εφαρμογή των βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος, στην πλειονότητα των γεννήσεων το αίμα του ομφάλιου λώρου απορρίπτεται, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη ενημέρωσης των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η φύλαξή τους».
Παράλληλα επισημαίνει, ότι τα δεδομένα για τη φύλαξη του ομφαλοπλακουντιακού αίματος έχουν αλλάξει τελευταία και λαμβανομένου υπόψη ότι από τα βλαστοκύτταρά του μπορεί να επωφεληθεί πολλαπλώς όλη η οικογένεια, θα πρέπει οι γονείς να είναι καλά ενημερωμένοι και να εξετάζουν σοβαρά, κατά τη γέννηση του παιδιού τους, τη διατήρησή του.
Σύμφωνα με την κ. Κουζή-Κολιάκου, πρωτοπόρος στις νέες θεραπευτικές δυνατότητες που προσφέρουν τα βλαστοκύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος, είναι σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον Δεκέμβριο του 2016 ο Πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε τη δράση 21st Century Cures Act. Η απόφαση αυτή του Κογκρέσου των ΗΠΑ, μεταξύ των άλλων, διέταξε τις αρμόδιες υπηρεσίες (FDA) να διευκολύνουν και να επισπεύδουν τις εφαρμογές των βλαστοκυττάρων για τις οποίες υπάρχουν πιλοτικές κλινικές ενδείξεις ότι μπορεί να προσφέρουν στη θεραπεία σοβαρών και ανίατων μέχρι τώρα νοσημάτων. Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες, από ουραγοί άνοιξαν νέους ορίζοντες στη θεραπεία ασθενειών. Στο παράδειγμα αυτό είχαν προηγηθεί, ή ακολούθησαν και άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Αγγλία, η Ρωσία, ο Καναδάς και η Κίνα, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να συνταχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

Έρπης ζωστήρ. Ειδικοί εξηγούν για τον έρπητα ζωστήρα και την μεθερπητική νευραλγία. Εμβολιάσου σήμερα (video)

Τα εμβόλια δεν αφορούν μόνο τα παιδιά, αλλά βοηθούν και τους ενήλικες να παραμείνουν υγιείς. …