Home / Ειδήσεις / Τα εργαστήρια GryPHone Lab και Βioinformatics and Human Electrophysiology Lab μαζί με την Google ψάχνουν νέους βιοδείκτες με την χρήση κινητών
Τα εργαστήρια GryPHone Lab και Βioinformatics and Human Electrophysiology Lab μαζί με την Google ψάχνουν νέους βιοδείκτες με την χρήση κινητών

Τα εργαστήρια GryPHone Lab και Βioinformatics and Human Electrophysiology Lab μαζί με την Google ψάχνουν νέους βιοδείκτες με την χρήση κινητών

Πώς θα σας φαινόταν αν ο φακός της κάμερας του smart phone σας μπορούσε να ανιχνεύει το φως που φτάνει στο δέρμα σας και να εκτιμά τον καρδιακό σας ρυθμό ή το μικρόφωνο του να καταγράφει τον ήχο του ροχαλητού σας και να αξιολογεί την ποιότητα του ύπνου σας; Και ακόμη περισσότερο, πώς θα σας φαινόταν αν οι εκτιμήσεις αυτές γίνονταν από απόσταση;
Μπορεί να ακούγεται ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά δεν είναι καθόλου. Και αυτό ακριβώς προσπαθούν να αποδείξουν δύο Έλληνες ερευνητές που ενώνουν την επιστημονική γνώση και εμπειρία τους με σκοπό την ανάπτυξη εφαρμογών βιοπληροφορικής για φορητές συσκευές, καθώς και τη χρήση αυτών για εξατομικευμένη θεραπεία από απόσταση.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Guelph στον Καναδά και διευθυντής του εργαστηρίου GryPHone Lab, Πέτρος Σπάχος και ο καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και δ/ντής στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Bihelab) του Ιονίου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Βλάμος, υπέγραψαν πρωτόκολλο πιλοτικής συνεργασίας για να εξερευνήσουν τη δυνατότητα χρήσης των φορητών συσκευών σε περιοχές νέας τεχνολογίας όπως του e-Health και της τηλεϊατρικής.
Το εργαστήριο GryPHone Lab δημιουργήθηκε το 2016 με πρωτοβουλία του Καθηγητή Σπάχου και με τη συμμετοχή των εταιριών Google και Telus και αποτελεί ένα τεχνολογικό εργαστήριο ελεύθερης πρόσβασης (ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια ελεύθερης πρόσβασης τόσο στον Καναδά, όσο και παγκοσμίως), πλήρως εξοπλισμένο με φορητές συσκευές νέας τεχνολογίας. «Το εργαστήριο έχει επικεντρώσει την έρευνά του στην ανάπτυξη εφαρμογών με την αξιοποίηση των αισθητήρων των smartphone, που τους δίνουν τη δυνατότητα να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τη φυσική κατάσταση του χρήστη», εξηγεί ο καθηγητής Σπάχος.
Η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Bihelab, ενισχύει τη δραστηριότητα αυτού του εργαστηρίου με τη διεξαγωγή μιας σειράς πειραμάτων με «έξυπνα» τηλέφωνα νέας γενιάς σε βιοδείκτες, αφού το Bioinformatics and Human Electrophysiology Lab (BiHELab) του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, είναι ένα σύγχρονο εργαστήριο βιοπληροφορικής εξειδικευμένο στη διερεύνηση βιοδεικτών, στη μετάφραση από δεδομένα σε μοντέλα και από μοντέλα στην ανακάλυψη φαρμάκων και στην εξατομικευμένη θεραπεία.
«Η πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή η πρωτοβουλία για το BiHELab δεν είναι η επιλογή των υπολογιστικών βιοδεικτών που πρέπει να χρησιμοποιηθούν, αλλά η επεξεργασία αυτών μέσω κινητών συσκευών. Κομβικής σημασίας θα είναι ο καθορισμός της ακρίβειας υπολογισμού των συγκεκριμένων βιοδεικτών και η αξιόπιστη μεταφορά των υπολογιστικών δεδομένων στο εργαστήριο», λέει ο καθηγητής Βλάμος.
Σε πρακτικό επίπεδο «ο κόσμος θα μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιεί το “έξυπνό” του τηλέφωνο ως μέσο συλλογής και διάθεσης κρίσιμων πληροφοριών της φυσικής και οργανικής του κατάστασηςάμεσα, το οποίο θα διευκολύνει σημαντικά την εφαρμογή τηλεϊατρικών υπηρεσιών, είτε για πρόληψη είτε για αντιμετώπιση», συμπληρώνει από τον Καναδά ο καθηγητής Σπάχος.
Η τεχνολογία τσέπης που περιέχεται σε ένα smartphone εξελίσσεται συνεχώς. Οι καθηγητές Πέτρος Σπάχος και Παναγιώτης Βλάμος σκοπεύουν να θέσουν στην πρώτη γραμμή τη χρήση αυτής της τεχνολογίας με στόχο τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής.

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …