Home / Ειδήσεις / Μειώσεις έως 18% στις συντάξεις φέρνει η συμφωνία κυβέρνησης –θεσμών
Μειώσεις έως 18% στις συντάξεις φέρνει η συμφωνία κυβέρνησης –θεσμών

Μειώσεις έως 18% στις συντάξεις φέρνει η συμφωνία κυβέρνησης –θεσμών

Τριπλό πακέτο μέτρων σε συντάξεις, εργασιακές σχέσεις και προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης –θεσμών.
Το 1/3 των συντάξεων θα περικοπεί έως 18%, θα καταργηθεί το υπουργικό βέτο στις ομαδικές απολύσεις (αν και δεν θα αυξηθεί το όριο τους), ενώ θα υπάρξουν “αντίμετρα” με σημαντικότερα εκείνα της επιδότησης του ενοικίου, τη μείωση της συμμετοχής σε φάρμακα σε συνταξιούχους αλλά και εργαζομένους και ανέργους και την ενίσχυση του επιδόματος τέκνων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μετά την τελευταία συνάντηση με τους θεσμούς:

· Η μέση μείωση στις συντάξεις (οι οποίες θα εμφανίσουν “προσωπικές διαφορές”, μετά τον επανυπολογισμό τους) θα ανέλθει στο 9%, ενώ θα υπάρξει προστατευτικό δίχτυ έτσι ώστε οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις να μην ξεπερνάνε το 18%. Εκτιμάται πως θα πληγούν 900.000 συντάξεις επί συνόλου 2,6 εκατομμυρίου, δηλαδή το 1/3.
· θα νομοθετηθεί η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας μετά το τέλος του προγράμματος από 1η Σεπτεμβρίου του 18, δεν θα υπάρξει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων και δεν θα θεσμοθετηθεί το λοκ άουτ. Αυτό σημαίνει πως από το Σεπτέμβριο του 2018 θα οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις θα είναι ισχύουν υποχρεωτικά και για τα μη μέλη των κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων, αλλά και πως οι όροι των κλαδικών συμβάσεων θα υπερισχύουν των όρων των επιχειρησιακών συμβάσεων (εφόσον είναι ευνοϊκότεροι οι πρώτοι των δεύτερων).
·  Για το 2019, επίσης,  έχουν κλειδώσει θετικά μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα, η επιδότηση ενοικίου  (μέση επιδότηση περίπου 1.000 ευρώ ανά έτος για 600.000 οικογένειες). Τα μέτρα αυτά θα είναι :
– η  ενίσχυση του επιδόματος πρώτου και δεύτερου παιδιού  (260 εκατ. ευρώ).
– η επέκταση των σχολικών γευμάτων για να καλύψουμε το μισό πληθυσμό των Δημοτικών και Γυμνασίων
-η επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών για να καλυφτεί το 1/3 των παιδιών από 0 έως 4 ετών
-η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα η οποία θα επεκταθεί σε όλο τον πληθυσμό (δηλ. και σε εργαζομένους και ανέργους με εισόδημα έως 700 ευρώ) και όχι μόνο στους συνταξιούχους με εισοδηματικά κριτήρια. Η συμμετοχή θα είναι μηδενική για τους συνταξιούχους που παίρνουν από 700 ευρώ έως 1.200 ευρώ και στο 50% για τους περισσότερους.
– η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το πακέτο χρηματοδοτηθεί από  Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και  αναπτυξιακά προγράμματα 2019.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …