Home / Ειδήσεις / Όρια στις διαγνωστικές εξετάσεις – Οι πρώτες αντιδράσεις
Όρια στις διαγνωστικές εξετάσεις - Οι πρώτες αντιδράσεις

Όρια στις διαγνωστικές εξετάσεις – Οι πρώτες αντιδράσεις

Σε πλήρη εφαρμογή τέθηκε η Υπουργική Απόφαση Βορίδη με την οποία μπαίνει πλαφόν ανά γιατρό στη συνταγογράφηση κι εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων που θα πραγματοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα.

Μόνο στις δημόσιες δομές υγείας θα μπορούν στο εξής να κάνουν όλες τις αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις και δωρεάν, οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις.

Ποια είναι η κατάσταση εκεί; Το Virus ζήτησε τη γνώμη τριών γιατρών, με πολύ καλή γνώση της κατάστασης.

Όπως λέει ο Πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, Γιώργος Ελευθερίου: “Οι δημόσιες δομές υγείας αυτή τη στιγμή – νοσοκομεία και ΠΕΔΥ – καρκινοβατούν. Οι λίστες αναμονής είναι τεράστιες, αντιδραστήρια δεν υπάρχουν και συνεπώς προβλέπεται τεράστια ταλαιπωρία για τους ασθενείς”.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτης Ψυχάρης, επισημαίνει με τη σειρά του ότι “στις δομές του ΕΟΠΥΥ σήμερα δεν γίνεται ούτε το 5% των εξετάσεων”. Ενδεικτικά, αναφέρει ότι “το Κέντρο Υγείας Βύρωνα κάνει μόνο τις μισές εξετάσεις αίματος”, ενώ “τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ στο Παγκράτι έχουν ένα παλιό ακτινολογικό μηχάνημα που συνεχώς χαλάει και αργεί κάθε φορά να επισκευαστεί”.

Αντίστοιχα, ο Ηλίας Σιώρας, Πρόεδρος του ΣΕΝΕ και μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ, λέει ότι “από τότε που έκλεισαν τα περιφερειακά νοσοκομεία, όπως Πατησίων, Αγία Βαρβάρα και Πολυκλινική που σ’ ένα βαθμό έκαναν και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η κίνηση στα μεγάλα νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός, αυξήθηκε κατά 20%”, συμπληρώνοντας ότι καλείται να διαχειριστεί την αύξηση με τεράστια υποστελέχωση, ελλείψεις στα υλικά και “κουτσουρεμένο” προϋπολογισμό εν γένει.

Με αυτά και μ’ εκείνα φαίνεται πως τελικά μόνο στον ιδιωτικό τομέα μπορεί σήμερα να εξυπηρετηθεί ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ. Εκεί, δηλαδή, όπου μπαίνουν οι “κόφτες”. Τι σημαίνει αυτό;

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει ο κ. Ψυχάρης, που μιλάει για το πλαφόν στους συμβεβλημένους φυσίατρους. “Αν θέλουν να γράψουν μια ακτινογραφία στην οσφυϊκή μοίρα, μπορούν να συνταγογραφήσουν μόνο την “αν φας”. Την “προφίλ” θα πρέπει ο ασφαλισμένος να την πληρώσει” σημειώνει.

Από την πλευρά του ο κ. Σιώρας εξηγεί ότι με τα νέα δεδομένα, η αύξηση της προσέλευσης στα νοσοκομεία θα φτάσει το 30-40%. “Πάει ο δευτεροβάθμιος και τριτοβάθμιος χαρακτήρας των νοσοκομείων” υπογραμμίζει, συμπληρώνοντας την επιδείνωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων.

«Ο Ιδιωτικός τομέας υγείας αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος – στην κυριολεξία – που στηρίζει την ΠΦΥ» τονίζει ο κ. Ελευθερίου, προσθέτοντας ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να εξυπηρετηθούν με επαρκή τρόπο οι ασφαλισμένοι. “Από οποιοδήποτε μνημόνιο υπήρξε ή θα υπάρξει, πρέπει η υγεία να εξαιρεθεί”, επισημαίνει με τη σειρά του ο κ. Ψυχάρης, ενώ ο κ. Σιώρας υπογραμμίζει ότι “η λύση βρίσκεται στην ανάπτυξη όλων των δομών ΠΦΥ και των νοσοκομείων που έχουν κλείσει με τις απαραίτηρες προσλήψεις, εκτιμώντας παράλληλα ότι “αν και το πλαφόν για το χτύπημα της πλασματικής συνταγογράφησης φαντάζει καλό για τα δημοσιονομικά, δεν είναι παρά το πρόσχημα για πιο αυστηρή εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων τύπου Βορίδη”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ καλεί τους φορείς της Υγείας να καταθέσουν τις προτάσεις τους επί του νέου μέτρου, για τυχόν βελτιώσεις. Πρόταση την οποία οι φορείς χαρακτηρίζουν προσχηματική, αφού έπεται της συγκεκριμένης απόφασης.

 

 

 

Πηγή: virus.com.gr

Διαβάστε επίσης

Ορισμός κλιμακούμενου ποσοστού εκπτώσεων για διαγνωστικές εξετάσεις-ιατρικές πράξεις, ως μέθοδος αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων

Ορισμός κλιμακούμενου ποσοστού εκπτώσεων για διαγνωστικές εξετάσεις-ιατρικές πράξεις, ως μέθοδος αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων

Αριθμ. Γ3γ/63182/9.11.2015 -Ορισμός κλιμακούμενου ποσοστού εκπτώσεων για διαγνωστικές εξετάσεις-ιατρικές πράξεις, ως μέθοδος αποζημίωσης των διαγνωστικών …