Home / Διατροφήpage 33

Διατροφή

Xαμηλή τιμή του ασβεστίου του ορού (υπασβεστιαιμία) με αδυναμία, κράμπες, σπασμούς, καταρράκτη, καρδιακές αρρυθμίες

Xαμηλή τιμή του ασβεστίου του ορού (υπασβεστιαιμία) με αδυναμία, κράμπες, σπασμούς, καταρράκτη, καρδιακές αρρυθμίες

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D, medlabnews.gr Αν βρεθεί χαμηλό το ασβέστιο, σε εξετάσεις που κάνουμε, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία πολλών σημαντικών λειτουργιών του οργανισμού και γι΄αυτό, σε φυσιολογικές συνθήκες, τα επίπεδά του στο αίμα διατηρούνται  μέσα σε στενά όρια (8,5 – …

Περισσότερα

ΣΟΥΣΑΜΙ, ΤΑΧΙΝΙ, ΧΑΛΒΑΣ και οι ευεργετικές δράσεις τους στον οργανισμό

ΣΟΥΣΑΜΙ, ΤΑΧΙΝΙ, ΧΑΛΒΑΣ και οι ευεργετικές δράσεις τους στον οργανισμό

της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr ΣΟΥΣΑΜΙ Το σουσάμι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και ωφέλιμο, γιατί περιέχει λιπαρές ουσίες σε μεγάλη αναλογία (30-40%). Τις εξάγουν εξασκώντας ισχυρή πίεση πάνω στους σπόρους. Το σουσαμέλαιο που βγαίνει με την ψυχρή αυτή μέθοδο είναι εξαιρετικά θρεπτικό και ωφέλιμο. Η σύστασή του ανά 100γρ περιλαμβάνει: 18.6 γρ. πρωτεΐνη, 52.5 gr λίπος, …

Περισσότερα

Πώς η μουστάρδα μπορεί να βοηθήσει στους πόνους της πλάτης

Πώς η μουστάρδα μπορεί να βοηθήσει στους πόνους της πλάτης

Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι έφεραν τη μουστάρδα από την Αίγυπτο και χρησιμοποιούσαν τους σπόρους για να αρωματίζουν το χυμό από σταφύλι που τον ονόμαζαν «must». Έτσι πιστεύεται ότι πήρε το όνομα της η μουστάρδα. Απαλύνετε τους πόνους της πλάτης Κάντε ένα μπάνιο σε κίτρινη μουστάρδα για να απαλλαγείτε από τους πόνους …

Περισσότερα

Προσοχή στον ταραμά και τα άλλα Σαρακοστιανά. Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση δηλητηρίασης

Προσοχή στον ταραμά και τα άλλα Σαρακοστιανά. Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση δηλητηρίασης

του Ξενοφώντα Τσούκαλη, Μ.D., medlabnews.gr Ψωνίζοντας και τρώγοντας τα σαρακοστιανά εδέσματα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. H καλύτερη θεραπεία της τροφική δηλητηρίασης είναι η πρόληψη. Για να μην μολύνουν τα βακτήρια από τα ωμά τρόφιμα το έτοιμα για κατανάλωση ή μαγειρεμένα φαγητά στο ψυγείο πρέπει να μπαίνουν ξεχωριστά. Αν δύο είδη τροφίμων …

Περισσότερα

Πού… παραμονεύει η τροφική δηλητηρίαση;

Πού... παραμονεύει η τροφική δηλητηρίαση;

Επιλέγουμε προσεκτικά τις τροφές που βάζουμε στο τραπέζι μας ώστε να είναι καλής ποιότητας και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, για να φάμε πραγματικά υγιεινά και απολαυστικά είναι σημαντικό την ώρα που μαγειρεύουμε ή προετοιμάζουμε το φαγητό να έχουμε στο νου μας κάποια “μυστικά” ώστε να κρατήσουμε μακριά από το πιάτο μας τη σαλμονέλα  και άλλα …

Περισσότερα

Ποια ώρα της ημέρας είναι πιο «κατάλληλη» για ένα λιπαρό γεύμα

Ποια ώρα της ημέρας είναι πιο «κατάλληλη» για ένα λιπαρό γεύμα

Όσο εγκρατής κι αν είναι κάποιος, κάποια στιγμή θέλει να φάει ένα «απαγορευμένο» ή λιπαρό σνακ ή φαγητό. Είτε αυτό λέγεται γύρος, είτε προφιτερόλ είτε πίτσα, το σίγουρο είναι πως αυτές οι τροφές είναι αρκετά λιπαρές και πολυθέρμιδες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ειδικούς, ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά μας «βαραίνει» και …

Περισσότερα

Παίρνετε φάρμακα; Προσοχή στο χυμό γκρέιπφρουτ!

Παίρνετε φάρμακα; Προσοχή στο χυμό γκρέιπφρουτ!

Τα φρούτα και τα λαχανικά θεωρούνται πολύ υγιεινά και όσο περισσότερα καταναλώνουμε τόσο το καλύτερο για την υγεία μας. Σωστά; Σωστά, απαντούν ειδικοί, ωστόσο επισημαίνουν μία πιθανή παρενέργεια από την κατανάλωση του γκρέιπφρουτ, ολόκληρου ή του χυμού του, σε ανθρώπους που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή. Ποια είναι αυτή η παρενέργεια; Το …

Περισσότερα

Η διατροφική αξία του φρέσκου κρεμμυδιού

Η διατροφική αξία του φρέσκου κρεμμυδιού

Τα φρέσκα κρεμμυδάκια χαρίζουν ιδιαίτερο άρωμα σε σαλάτες και φαγητά και για αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στη μαγειρική. Εκτός από τη γεύση, ενισχύουν και τη διατροφική αξία του γεύματος προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα, τα φρέσκα κρεμμύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη …

Περισσότερα

Τροφές με αντικαρκινική δράση και τροφές με καρκινογόνους παράγοντες

Τροφές με αντικαρκινική δράση και τροφές με καρκινογόνους παράγοντες

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μορ. Βιολόγος, medlabnews.gr Σήμερα είναι γενικώς αποδεκτό, ότι τα 2/3 έως και τα 4/5 των κακοηθών νεοπλασιών του ανθρώπου οφείλονται σε παράγοντες του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες, παράγοντες της διατροφής ευθύνονται για τα 50% των κακοηθών νεοπλασμάτων και για πάνω από το 1/3 των καρκίνων στους …

Περισσότερα

Tips διατροφής που ανεβάζουν την διάθεση

Tips διατροφής που ανεβάζουν την διάθεση

Η διάθεση, τα συναισθήματα και το στρες αποτελούν παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- τις διατροφικές μας επιλογές. Η παραπάνω σχέση ωστόσο, λειτουργεί και αντίστροφα, αφού οι διαιτητικές συνήθειες και η πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών συνδέονται στενά όχι μόνο με τη σωματική αλλά και με την …

Περισσότερα

Τα μήλα «ασπίδα» για πέντε τύπους καρκίνου

Τα μήλα «ασπίδα» για πέντε τύπους καρκίνου

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, λέει το γνωμικό και νέα έρευνα το επιβεβαιώνει καθώς οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση μήλων καθημερινά περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης πέντε διαφορετικών μορφές καρκίνου. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως εκείνοι που έτρωγαν τουλάχιστον ένα μήλο την ημέρα είχαν λιγότερες …

Περισσότερα

Η βιταμίνη D προστατεύει από κρυολόγημα, γρίπη, πνευμονία, επιβεβαιώνει έρευνα

Η βιταμίνη D προστατεύει από κρυολόγημα, γρίπη, πνευμονία, επιβεβαιώνει έρευνα

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D προστατεύουν τους ανθρώπους από την πνευμονία, τη γρίπη και τα απλά κρυολογήματα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα. Μάλιστα, οι επιστήμονες προτείνουν την προσθήκη της βιταμίνης D στις τροφές για να σωθούν ζωές. Πρόκειται για την πιο πειστική μέχρι σήμερα επιστημονική διαβεβαίωση ότι η …

Περισσότερα

Βρέθηκε το “μυστικό” για να μειώσουμε τη χοληστερίνη

Βρέθηκε το "μυστικό" για να μειώσουμε τη χοληστερίνη

Η μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο, μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω τα προστατευτικά για την καρδιά οφέλη της “καλής” χοληστερίνης, δηλαδή της υψηλής πυκνότητας λιπροπρωτεΐνης (HDL), σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα. Η νέα μελέτη δείχνει ότι όσοι επιμένουν…μεσογειακά, διευκολύνουν την “καλή” χοληστερίνη να γίνει ακόμη πιο καλή. Τα …

Περισσότερα

Οι επιπτώσεις στο συκώτι από το λίπος στη διατροφή

Οι επιπτώσεις στο συκώτι από το λίπος στη διατροφή

Την επίδραση της κατανάλωσης γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά στη λειτουργία του ήπατος εξετάζει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Journal of Clinical Investigation. Για τους σκοπούς της μελέτης, ζητήθηκε από 14 υγιείς άνδρες, φυσιολογικού σωματικού βάρους, να καταναλώσουν ποσότητα φοινικέλαιου, που αντιστοιχούσε σε κατανάλωση …

Περισσότερα

Φυτικές ίνες, ένα φυσικό φάρμακο για την καρδιά μας

Φυτικές ίνες, ένα φυσικό φάρμακο για την καρδιά μας

Οι φυτικές ίνες αποτελούν μια κατηγορία θρεπτικών συστατικών που περιέχονται σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς. Σίγουρα, η πιο «διάσημη» ιδιότητά τους σχετίζεται με την υγεία του πεπτικού συστήματος, καθώς είναι ευρέως γνωστό ότι συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και την πρόληψη και αντιμετώπιση …

Περισσότερα