Home / Διατροφήpage 16

Διατροφή

Moringa: Το «δέντρο-θαύμα» είναι το νέο superfood

Moringa: Το «δέντρο-θαύμα» είναι το νέο superfood

Οι τάσεις στα supefoods ερχονται και παρερχονται και κάθε τόσο εμφανίζεται ένα νέο τρόφιμο συνήθως με περίεργη ονομασία να μπει στη ζωή μας και να κάνει αρκετούς από εμάς να το ψάχνουν για να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους. Το superfood που κάνει αυτή τη φορά την εμφάνισή του φαίνεται, ωστόσο, πως …

Περισσότερα

Πέντε χρήσεις του μελιού εκτός της κουζίνας

Πέντε χρήσεις του μελιού εκτός της κουζίνας

Τα οφέλη του μελιού για την υγεία είναι πολλά και σημαντικά αποτελώντας μια από τις πιο παλιές γλυκαντικές ουσίες πάνω στη γη. Το προϊόν των μελισσών περιέχει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντισηπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες το καταστούν μία από τις πιο ευεργετικές τροφές. Εκτός από τη διατροφή, ωστόσο, μπορεί να …

Περισσότερα

Το λαχανικό που κόβει την όρεξη

Το λαχανικό που κόβει την όρεξη

Τα λαχανικά γενικότερα αποτελούν βασικό μέρος γιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής.  Ένα συγκεκριμένο λαχανικό, μάλιστα, μπορεί να μειώσει κατά σχεδόν 95% τη λαχτάρα για γλυκά και να αυξήσει την απώλεια βάρους κατά 43%. Μειώνει την όρεξη και ταυτόχρονα βοηθάει να χάσουμε περιττά κιλά που έχουμε πάρει. Ποιο είναι αυτό; Ο …

Περισσότερα

Μαϊντανός, ως διουρητικό, τονωτικό, για μελανιές, αλλά με προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση

Μαϊντανός, ως διουρητικό, τονωτικό, για μελανιές, αλλά με προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση

της  Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Το Διετές, ιθαγενές φυτό ο Μαϊντανός (Petroselium sativum) ανήκει στο γένος πετροσέλινο της οικογένειας των σκιαδοφόρων. Καλλιεργείται στις εύκρατες περιοχές για τα φύλλα του που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και σε διάφορες σαλάτες. Ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες που τον χρησιμοποιούσαν ως αρωματικό βότανο αλλά και σαν φάρμακο …

Περισσότερα

Τι είναι η γλουτένη και τι προσφέρει στον οργανισμό μας; Δίαιτα χωρίς γλουτένη αδυνατίζει;

Τι είναι η γλουτένη και τι προσφέρει στον οργανισμό μας; Δίαιτα χωρίς γλουτένη αδυνατίζει;

της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.gr Η γλουτένη είναι μια φυσική πρωτεΐνη σε πολλά δημητριακά, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και βρώμη. Είναι ένα σύνθετο πρωτεϊνών, της γλιαδίνης και της γλουτελίνης, οι οποίες είναι ενωμένες με άμυλο στο ενδοσπέρμιο του σπόρου. Έχει την ικανότητα να προσδίδει ελαστικότητα στη ζύμη, βοηθώντας …

Περισσότερα

Η σχέση μεταξύ στρες και παχυσαρκίας

Η σχέση μεταξύ στρες και παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία είναι μια διαταραχή, που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών χρόνιων νοσημάτων κι επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Αν και οι κυριότερες αιτίες εμφάνισής της είναι οι «ανθυγιεινές» διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η επιστημονική βιβλιογραφία δείχνει πως υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν …

Περισσότερα

ΕΦΕΤ: Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης νόθευσης ελαιόλαδου

ΕΦΕΤ: Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης νόθευσης ελαιόλαδου

Ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση υπό τον συντονισμό της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας και την συμμετοχή τόσο των αστυνομικών αρχών Λάρισας όσο και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του ΕΦΕΤ οργανώθηκε στο νομό Λάρισας για την καταπολέμηση της νοθείας στα τρόφιμα. Αποτέλεσμα της επιχείρησης αυτής ήταν σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, η …

Περισσότερα

Ανακαλύψτε τη θρεπτική του αξία του φινόκιου

Ανακαλύψτε τη θρεπτική του αξία του φινόκιου

Χαρίζει μοναδικό άρωμα και γεύση στο φαγητό και χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα στη μαγειρική τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για το φινόκιο, ή αλλιώς μαραθόριζα που διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, γεγονός που μπορεί να αναβαθμίσει και τη διατροφική αξία του γεύματος. Ειδικότερα, αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, …

Περισσότερα

Τρεις καφέδες τη μέρα κάνουν περισότερο καλό παρά κακό, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τρεις καφέδες τη μέρα κάνουν περισότερο καλό παρά κακό, σύμφωνα με νέα έρευνα

Όσοι πίνουν τρεις ή τέσσερις καφέδες τη μέρα, είναι πιθανότερο να έχουν όφελος στην υγεία τους, παρά κάποιο πρόβλημα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Οι καφέδες, μεταξύ άλλων, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόμπιν Πουλ του Πανεπιστημίου του …

Περισσότερα

Τα φρούτα και τα λαχανικά μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Τα φρούτα και τα λαχανικά μειώνουν την αρτηριακή πίεση

«Κλειδί» για τη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, θα μπορούσε να αποτελέσει η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Αυτό υποστηρίζει νέα ανασκόπηση μελετών, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American Journal of Physiology, Endocrinology and Metabolism. Η υπέρταση, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, που εκτιμάται ότι ευθύνεται για …

Περισσότερα

H κλιματική αλλαγή επηρεάζει το πιάτο μας. Τεύτλα, καρότα, σιτηρά, πατάτες, πουλερικά, γάλα θύματα της αύξησης της θερμοκρασίας

H κλιματική αλλαγή επηρεάζει το πιάτο μας. Τεύτλα, καρότα, σιτηρά, πατάτες, πουλερικά, γάλα θύματα της αύξησης της θερμοκρασίας

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ συμβαίνει τώρα. Η αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως είναι αδιαμφισβήτητη και φαίνεται από την αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας του αέρα και των ωκεανών, την εκτεταμένη τήξη του χιονιού και του πάγου, και την άνοδο του παγκόσμιου μέσου επιπέδου της θάλασσας. Τα ακραία καιρικά …

Περισσότερα

Ασπίδα για τα μάτια μας ο καφές

Ασπίδα για τα μάτια μας ο καφές

Ο καφές αποτελεί ίσως το πιο αγαπημένο μας ρόφημα. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η ιδιαίτερη σύστασή του αποτελεί αντικείμενο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος, χάρη στην ωφέλιμη δράση των συστατικών του στην καλή μας υγεία. Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι ο ελληνικός καφές κάνει καλό στα αγγεία μας ή ότι η καφεΐνη σχετίζεται …

Περισσότερα

Αυτή η έρευνα θα πείσει όλους να βάλουν τα καρύδια και τα φιστίκια στη διατροφή τους

Αυτή η έρευνα θα πείσει όλους να βάλουν τα καρύδια και τα φιστίκια στη διατροφή τους

Οι άνθρωποι που κάνουν συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών, ιδίως καρυδιών και φιστικιών, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή ή στεφανιαία νόσο. Αυτό, σε σχέση με όσους τρώνε ελάχιστους ή καθόλου ξηρούς καρπούς, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα για τη σχέση των …

Περισσότερα

Το μήλο και η διατροφική του αξία

Το μήλο και η διατροφική του αξία

Αν και το βρίσκουμε στην αγορά όλο το χρόνο, η εποχή του είναι κυρίως το φθινόπωρο. Ο λόγος για το μήλο, ένα φρούτο υψηλής διατροφικής αξίας, που εμπλουτίζει το διαιτολόγιό μας με πολύτιμα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η χαρακτηριστική λαϊκή φράση «ένα μήλο την ημέρα, …

Περισσότερα

Η σωστή διατροφή για την υγεία των ματιών

Η σωστή διατροφή για την υγεία των ματιών

Η βιταμίνη Α, ο φώσφορος και τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για την καλή υγεία των ματιών μας. Η βιταμίνη Α που βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά, το κρέας, το συκώτι, το βούτυρο και το αυγό, παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή λειτουργία των ματιών μας και στην πρόληψη εμφάνισης οφθαλμικών διαταραχών, όπως …

Περισσότερα