του Γιάννη Γεωργίου, medlabnews.gr
Το καθισιό κοστίζει στην ευρωπαϊκή οικονομία 80,4 δισ. ευρώ ετησίως
Σε πραγματική ωρολογιακή βόμβα για την Ευρώπη εξελίσσεται η έλλειψη σωματικής άσκησης, με το καθισιό να αναδεικνύεται στην τέταρτη πιο συχνή αιτία θανάτου για τους Ευρωπαίους πολίτες. Την ίδια στιγμή το μοντέλο της καθιστικής ζωής, που αναπαράγουν σήμερα 1 στους 4 ενήλικες Ευρωπαίους και 4 στους 5 εφήβους, αποτελεί «ανοιχτή πληγή» και για την οικονομία της Ευρώπης.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, με τίτλο «Το Οικονομικό Κόστος της Σωματικής Αδράνειας στην Ευρώπη», οι Ευρωπαίοι πληρώνουν –πέραν από το κόστος σε ανθρώπινες ζωές- και βαρύ οικονομικό τίμημα στο βωμό της σωματικής αδράνειας, με το κόστος από το επιβλαβές μοντέλο της καθιστικής ζωής να υπερβαίνει τα 80,4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Όπως διαπιστώνει η μελέτη, το καθισιό και οι ασθένειες που σχετίζονται με αυτό, όπως η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης τύπου ΙΙ, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του στήθους, στερούν πολύτιμα κονδύλια από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλες δαπάνες υγείας.
Το ετήσιο κόστος είναι τεράστιο, αν αναλογιστεί κανείς ότι αντιστοιχεί στο 6,2% των συνολικών ευρωπαϊκών δαπανών για την υγεία, ενώ υπερβαίνει κατά 5 δισ. ευρώ την παγκόσμια ετήσια δαπάνη για ογκολογικά φάρμακα, και αντιστοιχεί στο ήμισυ του ετήσιου ΑΕΠ της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας.
Μάλιστα, η κατάσταση δείχνει να γίνεται και χειρότερη, καθώς η εκτίμηση της μελέτης είναι ότι έως το 2030 το ετήσιο κόστος από τη σωματική αδράνεια για την Ευρώπη θα αγγίζει τα 125 εκατ. ευρώ.
Όπως διαπιστώνει η έρευνα, που δημοσιεύτηκε από το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) στη Μεγάλη Βρετανία, το οικονομικό κόστος, το οποίο συνοδεύει τον καθιστικό τρόπο ζωής, είναι σχεδόν 1,5 φορά μεγαλύτερο σε σχέση με τις οικονομικές απώλειες που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Σύμφωνα δε με τους συντάκτες της μελέτης τείνει να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και από το ίδιο το κάπνισμα. Βρίσκεται μάλιστα πιο ψηλά στη λίστα με τις συχνότερες αιτίες θανάτου από την υψηλή χοληστερίνη, την αλόγιστη χρήση αλκοόλ ή το μη ασφαλές σεξ. Οι δε πιο κοινές αιτίες θανάτου προέρχονται από τις ασθένειες που συνδέονται με τη σωματική αδράνεια.
Εξοικονόμηση 16 δισ.ευρώ
Σύμφωνα με τη μελέτη, σε περίπτωση που η Ευρώπη κατάφερνε να περιορίσει τη «μάστιγα» της σωματικής αδράνειας έστω κατά 20%, η ευρωπαϊκή οικονομία θα εξοικονομούσε 16 δισ. ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, η οποία ανατέθηκε από τo Διεθνή Σύνδεσμο για το Μαζικό Αθλητισμό και τον Πολιτισμό (ISCA-International Sport & Culture Association), η ανθρώπινη υγεία θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά και ο κίνδυνος πρόωρων θανάτων να αποφευχθεί μόνο με την απλή προσθήκη 20 λεπτών ζωηρού περπατήματος στην καθημερινότητά μας. Οι ίδιοι οι ερευνητές επιμένουν δε ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες, στους οποίους μπορεί να οφείλεται η παχυσαρκία τόσο η παιδική όσο και στους ενήλικες -πλην βιολογικών αιτιών- είναι ακριβώς η έλλειψη σωματικής άσκησης.