Home / Υγεία / Συμβουλές / Ποιος αντέχει περισσότερο στον πόνο;
Ποιος αντέχει περισσότερο στον πόνο;

Ποιος αντέχει περισσότερο στον πόνο;

Οι γυναίκες γεννάνε – αλλά οι άντρες έχουν υψηλότερο όριο αντοχής στον πόνο! Ποιο όμως από τα δύο φύλα διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά το συναίσθημα αυτό;

Οι άντρες φαίνεται πως έχουν υψηλότερο όριο αντοχής στον πόνο. Ακόμα και όταν έχουν τις ίδιες ενοχλήσεις με τις γυναίκες, οι άνδρες αντιλαμβάνονται το επίπεδο του πόνου τους ως περίπου 20% πιο χαμηλό, σύμφωνα με μελέτη του 2012. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως παίζουν ρόλο οι ορμόνες του φύλου. Κάποιες γυναίκες με χρόνιο πόνο λένε πως τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται σε κάποιες φάσεις του έμμηνου κύκλου τους.

Παρόλα αυτά, οι άντρες δεν είναι καλοί στην ψυχολογική διαχείριση του πόνου. “Όταν αντιλαμβάνονται ότι πλησιάζει ο πόνος, μπορεί να είναι χαμένοι και να μην ξέρουν τι να κάνουν” επισημαίνει ο Roger Fillingim, Ph.D., διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Πόνου του Πανεπιστημίου της Φλόριντας.

Τι ισχύει για τις γυναίκες; Οι γυναίκες ξεπερνούν το ανώτερο σωματικό όριο του πόνου. Ωστόσο είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από επίμονες καταστάσεις, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και οστεοαρθρίτιδα, αλλά και κράμπες περιόδου και άλλα γυναικεία προβλήματα, όπως ενδομητρίωση.

Γυναίκες vs άντρες

Οι άντρες αντιμετωπίζουν διαφορετικά τον επικείμενο πόνο από τις γυναίκες – με αποτέλεσμα οι δεύτερες να τον αντιλαμβάνονται ως πιο διαχειρίσιμο. Οι γυναίκες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν το συναίσθημα πριν καν νιώσουν. Όταν σκέφτονται μια πιθανή επώδυνη εμπειρία, εμφανίζουν αυξημένη δραστηριότητα στο κομμάτι του εγκεφάλου που σχετίζεται με το σχεδιασμό, κάτι που τις βοηθά να προετοιμάζονται για την αντιμετώπισή του. “Οι γυναίκες χρησιμοποιούν ένα ευρύτερο ρεπερτόριο διαχείρισης του πόνου, όπως να το αναλύουν μέσα τους και να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν καταστάσεις που μπορούν να επιτείνουν τη δυσφορία τους” σχολιάζει ο Roger Fillingim.

 

 

 

 

 

Πηγή: Shape.gr

Διαβάστε επίσης

Πόνος στη φτέρνα από φλεγμονή, μετά από άθληση ή έντονη δραστηριότητα. Αποφυσίτιδα πτέρνας - νόσος Sever

Πόνος στη φτέρνα από φλεγμονή, μετά από άθληση ή έντονη δραστηριότητα. Αποφυσίτιδα πτέρνας – νόσος Sever

του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D., medlabnews.gr Η αποφυσίτιδα συνίσταται σε φλεγμονή στο οπίσθιο κύρτωμα της πτέρνας και …