Το περπάτημα είναι μια ήπια αερόβια άσκηση, πολύ σημαντική για την καρδιαγγειακή λειτουργία γι΄ αυτό και συστήνεται σε ανθρώπους με γνωστά καρδιολογικά προβλήματα χάρη στην καλύτερη αιμάτωση των αγγείων που εξασφαλίζει. Επιπλέον όμως το περπάτημα είναι ιδανικό για μια καλύτερη φυσική κατάσταση και σύσφιξη ενώ αν περπατάτε σωστά, κάνετε και κοιλιακούς!Τα στυλ του περπατήματος
Ανάλογα με το στυλ και την ένταση της άσκησης οι ειδικοί χωρίζουν το περπάτημα σε κατηγορίες:
Περίπατος: Με την περιγραφή αυτή εννοούμε το χαλαρό περπάτημα σε αργό ρυθμό, μια βόλτα με τα πόδια.
Ζωηρό περπάτημα: Αυτός ο τύπος είναι το επόμενο “στάδιο” από τον περίπατο. Περπατάμε συγκεντρωμένοι, με συγκεκριμένο ρυθμό, περίπου 10-15 λεπτά το χιλιόμετρο.
Περπάτημα fitness: Και εδώ χρειάζεται συγκέντρωση και ενδέχεται να συνδυάζουμε το περπάτημα με άλλες ασκήσεις, όπως ρυθμική κίνηση των χεριών για μεγαλύτερη αεροβική άσκηση.
Πεζοπορία: Όταν περπατάμε με κάποιον ρυθμό σε ανώμαλο έδαφος, στην εξοχή.
Βάδην: Αυτή η κατηγορία ανήκει στα αγωνίσματα και η έντασή του είναι ένα βήμα πριν από το τρέξιμο.

περπάτημα 2 28/9/15

Πώς να περπατάμε σωστά κάθε στιγμή
Όταν περπατάμε για άσκηση δουλεύουμε πολλές μυικές ομάδες, χωρίς πολύ κόπο, με σημαντικό όμως αποτέλεσμα αν η σωστή στάση μας γίνει μια καλή συνήθεια.
– Περπατάμε συγκεντρωμένοι, προσπαθώντας να “αισθανόμαστε” τη λειτουργία όσο περισσότερων μυς του σώματός μας μπορούμε. Ένας καλός ρυθμός για να είναι αποδοτικό το ζωηρό περπάτημα είναι να καλύπτουμε ένα χιλιόμετρο στα 12-15 λεπτά.
– Βαδίζουμε με σφιχτούς τους γλουτούς κάτι που γυμνάζει επίσης τη μέση μας. Για να μεταφέρουμε ένταση και στην κοιλιά, καθώς περπατάμε σφίγγουμε τους κοιλιακούς μας, σαν να προσπαθούμε να κουμπώσουμε ένα στενό παντελόνι.
– Τα χέρια μας καλό είναι να ακολουθούν τη φυσική κίνηση του σώματος δίνοντας το ρυθμό στο περπάτημά μας, ενώ το στήθος πρέπει να είναι προτεταμένο και η πλάτη ίσια.
– Αν θέλουμε να γίνει πιο fit το περπάτημά μας μπορούμε να κρατάμε στα χέρια δύο μικρά βαράκια ή να φορέσουμε βαράκια στους καρπούς και να κάνουμε πιο έντονη την κίνηση τους, στρίβοντας ελαφρά και τη μέση μας στο ρυθμό του βαδίσματος.

Ενδιαφέρον tip: Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας έδειξε ότι το ημίωρο ζωηρό περπάτημα μόνο 6 φορές το μήνα, μείωσε στους συμμετέχοντες τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου κατά 44%.